Резиденцијални књижевни програм, Лазина кућа за писце (ЛКЗП), Енес Халиловић

Резиденцијални књижевни програм, Лазина кућа за писце (ЛКЗП), ове године започиње свој други тематски циклус који ће трајати наредних пет године током којег ћемо се, подстакнути најновијим дешавањима којима сведочимо, односно перманентним ратним жариштима и сукобима у свету, бавити темама рата и мира. Како смо за госте ЛКЗП планирали књижевнице и књижевнике из региона ова тема треба да подстакне дијалог који би за тему имао ратове на простору бивше СФРЈ. Питања која ћемо отворити тичу се трајног успостављања мира и поштовања различитости, те неговања културе сећања и нашег односа према начину на који се памти односно заборавља. Да ли се на овим просторима икада десио позитивни мир или је стање у којем живимо само одсуство рата, како се у историју уписују искуства малих заједница и како се исписују странице друштвене историје, односно микро историје, историје породица и појединаца, покушаћемо да кроз књижевну приповедну форму откријемо током наредних пет година у Лазиној кући за писце. Ово је такође покушај да се испитају и разлике између приватног и јавног насупрот малих људских, дубоко личних, прича и то кроз однос великог националног наратива као прворазредног у односу на мањински, другоразредни наратив а све то са циљем промишљања о начину за изградњу мира на Балкану.

Тематизовањем заједничких идеја, питања и проблема који су блиски народима из региона, и одабиром гостију ствара се јединствен, профилисан концепт за период од пет година који претпоставља књижевнице и књижевнике из региона средње и млађе генерације (1974 – 1984) где би свако из своје позиције дао одговор на тему рата/мира на овим просторима. Тема је мотивисана ставралаштвом Лазе К. Лазаревића али и историјским наслеђем региона као и нарастајућим наративима агресије и актуелних ратних сукоба као и потреби за иградњом мира и међусобног поштовања разлика како би се друштво сензибилисало и подстакло на виши степен разумевања права мањинских група у заједници и ван ње.

Књижевна награда Лаза К. Лазаревић за најбољу необјављену савремену приповетку део је програма Лазина кућа за писце. Настала је деведестих година прошлог века као подстицај на књижевно ауторство кроз литерарни конкурс. Недавни преокрет програма ЛКЗП са националног на регионални ниво показао се као веома значајан за писце награђене овом наградом, а овогодишњом доделом средства на конкурсу Министарства културе РС двоструко је увећан наградни фонд, и износи 150. 000 динара. Иако се изазови из деценије у деценију мењају једно остаје исто, а то је подршка локалне заједнице писцима.

Мр Катарина Јанковић Поповић

Уредница ЛКЗП

Гост Лазине куће за писце 2024. је писац Енес Халиловић. (Србија, Нови Пазар)

Енес Халиловић (1977) је приповедач, песник, драмски писац, новинар.

Рођен у Новом Пазару, где је од 2000. радио као новинар и оснивач новинске агенције Sanapres, те књижевних часописа Sent (2001) и веб часописа Eckermann (2016). Радио је као дописник радија Слободна Европа, дневног листа Блиц, новинске агенције ФоНет и портала ОКО Радио-телевизије Србије. Био је главни уредник телевизије Јединство од 2008. до 2013. године.

Пише приче, песме и драме које објављује у књижевној периодици и засебним књигама, а заступљен је у бројним песничким и прозним антологијама у земљи и иностранству. Књиге Енеса Халиловића објављене су на готово свим европским језицима. Добитник је Златне значке за допринос у култури као и бројних књижевних награда, међу којима су и награде „Бранко Миљковић” и „Ђура Јакшић” (2012), „Меша Селимовић” (2015), „Стеван Сремац” (2017), „Кочићево перо” (2022) и др.

Драму Комад о новорођенчадима која говоре премијерно су извели глумци берлинског театра Schaubühne 2011. године. По Халиловићевом роману Ако дуго гледаш у понор, Златко Паковић је режирао истоимену представу која је премијерно изведена 2020. године. По Енесовој књизи Зидови, Митар Белојица је режирао представу која је премијерно изведена 2022. године. Истог дана је премијерно и приказан филм „Зидови”, такође урађен по мотивима Халиловићеве песничке књиге, а у режији Адема Тутића.

Редовни је члан Словенске академије наука и уметности у Варни у Бугарској од јануара 2023. године. Члан је Српског књижевног друштва. Живи и ради у Новом Пазару, ожењен је и отац је двоје деце.