Još od 60-tih godina prošlog veka, klub Rupa u Kulturnom centru bio je mesto gde je nastajala šabačka rok scena. Okupljanja poklonika roka, koja su praćena druženjem, dobrom muzikom, ali i stvaralačkim radom, rezultirala su jednom urbanom atmosferom koja je krajem devedesetih godina iznedrila Uskršnji rok maraton, kao jednu od najznačajnih manifestacija naše kuće.

U svom višegodišnjem postojanju, klub Rupa doživeo je brojne uspone i padove. Godine 2017. klub dobija novo ime Fleka, u čast Miomira Grujića Fleke, koji je predstavljao nezaobilaznu figuru art i progresivne scene osamdesetih i devedesetih godina, a koji je, možda to mali broj ljudi zna, inače rođen u Šapcu. U vremenu koje je pred nama, naš centar će vezati još neke svoje kako projektne tako i programske aktivnosti za lik i delo ovog umetnika.

Kao jedan deo pratećeg programa URM-a, 2015. godine pokrenut je program Muzičke priče, kao ciklus predstavljanja knjiga čiji su autori muzičari, rokenrol novinari ili kritičari.

U okviru našeg muzičkog programa organizuju se i pojedinačni koncerti različitih žanrova. Na kraju godine čitavu muzičku priču našeg centra zaključujemo Novogodišnjim koncertom, koji nam, pored stvaranja praznične atmosfere i dobrog druženja, pruža priliku da čujemo glas naše publike i posetilaca i samim tim vrednujemo i unapredimo naše koncertne aktivnosti.

Uskršnji rok maraton

Već dugi niz godina Uskršnji rok maraton (URM) je jedinstven sinonim za Kulturni centar. Iako je URM do sada, u zavisnosti od budžeta i nivoa organizacije, imao više uspona i padova, ovo je svakako najveća manifestacija koju Kulturni centar organizuje.

Katarina Janković Popović

  • 0692649011
  • kcentar17@gmail.com
Sva prava zadržana.