Kulturni centar postaje neka vrsta gradskog centra filma i filmske umetnosti jer se trudimo da lokalnoj publici kontinuirano predstavljamo najnovija ostvarenja sa različitih fimskih festivala, a posebna vrednost te naše misije leži u činjenici da se radi o filmovima koji retko mogu da se vide na bioskopskim repertoarima ili u okviru televizijskih programa kod nas.

Tako za ljubitelje sedme umetnosti u Šapcu, svake godine, prikazujemo filmove sa Festivala Slobodna zona, Festivala evropskog filma i Međunarodnog festivala dokumentarnog filma - Beldoks Eho, ostajući, pritom, otvoreni za proširenje saradnje i sa drugim festivalima koji bi mogli da upotpune našu filmsku ponudu. Pored festivala jednaku pažnju posvećujemo i pojedinačnim filmskim projekcijama.

Mislimo da ovakvom politikom naš Kulturni centar može postati važno mesto za očuvanje filmske umetnosti.

Alternativna pozorišna scena Kulturnog centra nastala je sa idejom da se predstave drugačije prakse i poetike u odnosu na konvencionalne pozorišne forme, pa je tako pokrenut ciklus predstavljanja alternativnih, eksperimentalnih, političkih, fizičkih, antropoloških, angažovanih teatara i autora.

U manjim sredinama, poput našeg grada, pozorišna scena uglavnom je svedena na konvencionalno pozorište sa ustaljenim repertoarom i publikom, bez prostora za alternativne sadržaje. Smatramo da  Kulturni centar, upravo iz tog razloga, ne treba da ponavlja takve  tradicionalne obrasce već da razvija drugu i drugačiju pozorišnu scenu. Zato je naša misija da  omogućimo pojavljivanje različitih oblika performatinih umetnosti, kao legitimnih i aktuelnih formi umetničke igre, pokreta, eksperimenta, provokacije...

Do sada smo u našem centru ugostili Teatar Mimart, Hleb Teatar, Porodicu Bistrih potoka, Ivanu Ranisavljević, Marka Nektana i druge...

Festival evropskog filma

Filip Kovačević

  • 0646483570
  • kovacevicfilip@yahoo.com
Sva prava zadržana.