Представљање монографије „Чаробна меланхолија“

Представљена монографија о Неди Арнерић „Чаробна меланхолија“ ауторке Аните Панић, коју је објавио Филмски центар Србије.

„Неда Арнерић у каријери дугој скоро пола века, одиграла је улоге у четрдест позоришних представа и преко стотину филмова. Прву улогу је добила са само 13 година у филму Сан, Пурише Ђорђевића. Самоуверено је владала кадром, а камера ју је напросто обожавала, да би већ са 15 година, у тинејџерском хиту Вишња на Ташмајдану, постала права домаћа звезда. Њен глумачки таленат и харизму на великом платну уочили су и странци, те је брзо уследила и међународна каријера. Прилика да глуми заједно са међународним филмским звездама као што су Морис Роне, Марија Шел, Силва Кошћина, Ђанкарло Ђанини, Ричард Раундтри, Виторио Гасман, омогућили су јој да осети укус славе. Неда се ипак определила да остане у својој земљи јер је желела да добија карактерне улоге, како би на прави начин показала свој таленат. И успела је у томе, Сребрна и Златна арена у Пули и Награда за животно дело „Павле Вуисић“, биле су доказ њене глумачке посвећености.

Чаробна меланхолија садржи 8 поглавља, каже ауторка Анита Панић и додаје да је покушала да прикаже живот глумице, која је прву улогу одиграла са 13 година у филму „Сан“ Пурише Ђорђевића.

Ауторка монографије истиче да због популарности стечене још у тинејџерским данима, снимајући филм за филмом, Неда Арнерић није имала прилике да се дружи са вршњацима, те била принуђена, да преко ноћи одраста, као и то да је то одрастање за Неду било болно.

Модераторка програма била је Катарина Јанковић Поповић.