18. Turneja Slobodne zone

 Završena 18. Turneja Slobodne  zone

U periodu od 13 – 17. maja održali smo 18. Turneju Slobodne zone.

Izabrani su   igrani i dokumentarni filmovi  koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj filmskoj  sceni na festivalima od Berlina do Kana.

Publika je imala priliku da pogleda pet filmova. Sokolovo jezero“ prikazuje stidljivog tinejdžera koji tokom letnjeg raspusta doživljava radost i bol odrastanja kroz posebnu vezu sa starijom devojkom.

Na repertoaru ovogodišnje turneje  bio je  i drugi deo trilogije reditelja Christiana Pecolda, film „Crveno nebo“. Crveno nebo svedoči o neminovnom sukobu između želje za kontrolom i prihvatanja životnih tokova, otkrivajući suštinsku borbu između volje i prirodnih sila koje oblikuju našu stvarnost. Film „Zlo ne postoji“ koji prati preokrete u životu Takmuija i njegove ćerke Hane kada grupa investitora dođe u njihovo selo da započne novi veliki projekat.

Dokumentarni film „Neizbrisiva sećanja“ prikazuje seriju kućnih snimaka koji prate napredovanje Alchajmerove bolesti čileanskog novinara Augusta Gongoria. Film na uzbudljiv i dirljiv način povezuje zajedničku prošlost Augusta i njegove supruge sa burnom i tragičnom istorijom Čilea.

„Džoan Baez: Ja sam buka“ je dokumentarni film o legendarnoj pevačici i aktivistkinji Džoai Baez, koja se iskreno i beskompromisno kroz muziku i ogroman porodični arhiv osvrće na svoju 60-godišnju karijeru.

Ideja Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima u kojima možda ni ne postoje bioskopi.

HVALA VAM!