28. ИЗЛОЖБА ИКОНА

  1. ИЗЛОЖБА ИКОНА

Полако се приближавајући тридесетој изложби икона у галерији Културног

центра у Шапцу, ове 2024. године на 28. изложби икона окупили смо велики број иконописаца из Србије и Републике Српске. Ово је традиционални сустрет иконописаца и заљубљеника у иконопис српске правнославне уметности. Из године у годину, шабачкој ликовној публици презентују се иконе какве познајемо из богате баштине наше уметности као и дела која су настала као резултат инспирације угледања на успела сликарска и иконографска композициона решења са иконописа и живописа српских средњевековних манастира и цркава. Последњих десетак година, видели смо много младих уметника и уметница, који се школују или су завршили Академију СПЦ у Београду ту се препознају и нови елементи који се уносе у класичну икону, рекла бих да је све више уметника који икони дају и свој лични печат, тако да је ова изложба свакако, мала годишња ретроспектива српског иконописа.

Ова 28. изложба икона је окупила заиста велики број квалитетних аутора, 117 радова од 98 аутора, који су своја искуства претежно византијске православне естетике пренесена истанчаним начинима и сведоче о живом и континуираном трајању ове традиције код нас, која не застарева већ се својом посебношћу уклапа у богатсво различитих форми ликовног израза модерне уметности данас.

Трочлани жири је радио у саставу : Јелена Хинић, иконописац и доцент мц ум. на Високој школи Академије СПЦ за уметност и конзервацију, председница, др ум. Миодраг Милутиновић, иконописац и доцент на Високој школи Академије СПЦ за уметност и конзервацију, професор и иконописац Горан Јанићијевић, за излагање је одабрао 52 иконе од 49 уметника из Србије и Републике Српске. Оно што посебно оставља утисак на посматрача јесу основне карактеристике сликарског изражавања у иконопису, увек се „едукујемо“ када видимо новог свеца, који је за већину посетилаца потпуно несвакидашњи и необичан. Ове године поред великог броја сјајних икона, имамо и неколико изузетних мозаика, а у најужем избору за награду био је и мозаик Христа Спаситеља ауторке Маје

Ђуровић из Земуна, али је овогодишњи лауреат Катарина Перић, иконописац из Коцељеве за невероватну икону светог Апостола Луке, на којој доминира врло сензибилан приказ Апостола Луке, а уметност као духовна категорија остварена је у изузетној креацији ове сјајне иконе, на којој је Катарина уткала нит индивидуалности у виду личног печата без обзира на сва правила која иконопис захтева.

Шабац, 3. 5. 2024.

Соња Петровић Јагић