XXIX ИЗЛОЖБА ЦРТЕЖА

Оно што нас увек враћа уметности јесте њена способност давања. Тако смо непрекидно даровали стваралачком енергијом твојрца која увек еманира у свим правцима. Зато је свако уметничко дело (цртеж) откровење које већ у свом зачетку, у свом корену носи мисао о сазнању. Савремени цртеж и поред традиционалонг начина изражавања садржи савремени дух ликовног компоновања, убедљиве вредности у разградњи идеје са особином коначности уметничког дела. Одговоре треба тражити у становитој клими да се овој ликовној дисциплини повремено и на специфични начин враћају уметници свих профила и ликовних опредељења. Због једоставних изражајних могућности , те материјала на дохват, а све у склопу материјалног положајауметника  код нас.

Галерија Културног центра у Шапцу , негујући цртеж као ликовну дисциплину, овом изложбом заокружује трећу деценију постојања и трајања. Следеће године обележавамо један значај јубилеј, 30. година изложбе цртежа, тако да смо поносни што смо успели да ову сјајну изложбу сачувамо три деценије. Ова изложба нас уверава у непресушну виталност уметичких идеја и делања, у исконску потребу уметника да њихова дела комуницирају са публиком.

Ове године на конкурс за 29. изложбу цртежа пријавило се 82 аутора са 102 цртежа, а трочлани жири који је радио у саставу : Александар Лека Младеновић, професор на Факултету ликовних уметности у Београду , Бранко Раковић, професор на Факултету ликовних уметности у Београду и Дејан Уларџић, сликар из Шапца за излагање је одабрао 42 цртежа од 38 аутора. И овог пута се потврдило да су уметници који негују цртеж посебног сензибилитета, предани лепоти линије, са префињеним осећањем за богате изражајне могућности ове врсте ликовног израза. Награда је једногласно додељена Јасни Николић, академској сликарки из Београда за рад под називом „Сузе“ која је својим цртежом настојању да докучи оно невидљиво, иза појавне природе ствари и показала да је њен рад у суштини дубинска расправа срца и тела.

                                                                                                                              Соња Петровић Јагић