Први фестивал српске народне песме, у извођењу женских певачких група у организацији Удружења љубитеља српске музике (Вокална група Шапчанке) и Културног центра

  Први фестивал српске народне песме, у извођењу женских певачких група у организацији Удружења љубитеља српске музике(Вокална група Шапчанке) и Културног центра, одржан је у петак 17. јуна, 2022. године.

Фестивал је отворен у порти шабачке саборне цркве „Светог Петра и Павла“ са песмом „Оро се вије“. Након свечаног отварања Фестивала, чувари српске музичке традиције упутили су се улицом, Господар Јевремовом до баште КЦ, где је одржана манифестација. Једанаест певачких група са својим проф. музике представило се бројној публици са по три композиције.

Публици су се прво представили најмлађи учесници, деца из вртића „Чигра“. Предвођени проф. Маријом Гачић, извели су три песме: „Ја посејах лубенице“, „Дивна, Дивна“ и „Дуње Ранке“.

Певачка група шабачке ОШ „Вук Караџић“, према пропозицијама, такође је отпевала три песме. Извели су: „Шкрипи ђерам“, „Зелени се ливада“ и „Дрино водо“. Вођа групе била је Снежана Шалаи.

Три ученице Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, дивним гласовима и песмама „Ја у башти“, „Заспо Јанко“ и „Сву ноћ ми билбил препева“, потврдиле су да је музичка будућност Шапца осигурана. Уз подршку још три гласа, такође под вођством Верице Митровић, отпевале су потом и „Запева ми сојка птица“, „Касаба“ и „Црвен фесић“.

Бројна певачка група ОШ „Јеврем Обреновић“, под вођством и диригентском палицом Марице Пријовић, у наставку фестивала представила се песмама „Лепе ли су нано Гружанке девојке“, „Болна љуба“ и „Ој, цоко, цоко“.

Најатрактивнији наступ на смотри, колико због народне ношње толико због песме и игре, имале су чланице КУД-а „Абрашевић“. Аплаузе су побрале изгледом и извођењем песама из околине Београда, а вођа групе био је Бане Томић.

Основци из Липолиста публику су обрадовали песмама: „Обраше се виногради“, „Лепе ли су нано Гружанке девојке“ и „Месечина, ја сазивам прело“. Вођа певачке групе из ОШ „Војвода Степа“ био је Дејан Јосиповић.

Под вођством Бранка Бирманчевића ОШ „Лаза К. Лазаревић“ из Варне извела је „Русе косе“, „Разгранала грана јоргована“ и „Дивна, дивна“.

Певачка група ОШ „Николај Велимировић“ из Шапца представила се песмама: „Све птичице запевале“, „Игра коло“ и „Савила се лоза винова“. Свој распевани разред, на хармоници је пратила наставница разредне наставе Славица Вишњић.

Десет девојчица и два дечака („прошверцована“ на смотру) из матичне школе „Лаза К. Лазаревић“, попут својих другара у Варни, извели су: „Обраше се виногради“, „Лепе ли су нано Гружанке девојке“ и „Месечина, ја сазивам прело“. И њихов вођа групе био је Дејан Јосиповић.

Наступ Шабачке гимназије обележиле су песме „Расти, расти мој зелени боре“, „Синоћ ми драги долази“ и „Танко, танко, Танкосава“, а певачку групу је предводила чланица Андреа Стојановић.

Први шабачки Фестивал српске народне песме и женских певачких група, у распеваној башти Културног центра и под ведрим небом, затвориле су „Шапчанке“. Уз звуке хармонике Миленка Божића, вође те вокално-инструменталне групе, извеле су песме које су такође певали наши преци: „Алај ми се огроздила вења“, „Ој овчаре“ и „Црн конац, црн гајтан“.