Силва Вујовић и Тања Николајевић Веселинов, лауреати 27. изложбе акварела 2024.

Свако право дело је ново откриће-поред широког познатог света, стајаће један нови до тада непознати свет.

Василиј Кандински

Богати ликовни програм у галерији Културног центра у 2024. години обогаћен је самосталном изложбом акварела, две сјајне уметнице које су награђене на 27. изложби акварела-Силве Вујовић и Тање Николајевић Веселинов. Ове две акварелистикиње оставиле су дубок траг у савременој српској уметности, нарочито у акварелу, тој суптилној и невероватно тактилној и нежној ликовној дисциплини.

Два потпуно различита акварелистичка израза сублимирана су у једну сјајну изложбу, на којој можемо видети и упоредити два дијаметрално различита приступа акварелу. Силва Вујовић је уметница која више пута награђена у Шапцу (у галерији КЦ и Народном музеју ) и ово јој је после дуго година, друго самостално представљање шабачкој ликовној публици. Њен сликарски опус је зрео и чини се да је све време на граници реализма мада се на њеним акварелима од самих почетака срећемо и са слободнијим узлетима маште. Тематска опредељеност ка пејзажима и урбаним целинама произилази из стилске оријентисаности ка интизму и поетском

реализму. Свет ове уметнице је дубоко личан и интиман. Потез јој је сигуран, наноси колорита одмерени, а њихови међусобни и тоналитети надасве су хармонични. У формулација пејзажа је најслободнија, најлепршавија и најпоетскија. Силва је дуго у врху српског акварела, и вешто барата светлом којим постиже не само топлину амбијента већ и специфични ефекте доживљаја њених сјајних акварела.

Тања Николајевић Веселинов, поделила је награду за најбољи акварел у галерији Културног центра 2021. године са Силвом Вујовић и први пут се самостално представља нашој публици. Са сјајним опусом једна отмена, тиха и мистична прича и необичан птичији свет, лагано и језгровито излази на видело. Те птичице које могу да принесу душу посматрачу ближе њеном анђеоском језгру, показују сву суптилност и лепоту њеног акварелског умећа. Њено сликарство се јавља као трагање за истинским, аутентичним доживљајем, у овој фази је рада је развијено

са отвореним сензибилитетом и низом очигледних резултата, са хармоничним и топлим, контролисаним заокружењима и решењима која указују на присуство осетљиве и веште контроле свих планова слике – акварела.

Ове две уметнице су одавно пронашле свој оригинални пут у акварелу, по коме су препознатљиве, и захваљујући својим квалитетима и невероватном оригналношћу излагале на многобројним изложбама и лауреати су многих значајних награда.

Овом сјајном изложбом Силва и Тања нам показују сву снагу и величину свог талента. Рекла бих да су апсолутно доследне својој личној ненаметљивости и уметничкој поетици, и да је њихов опус врло снажан и убедљивог визуелног дејства. На њиховим акварелима се експлицитно читају резултати озбиљних ликових елаборација показујући да се јако ретко сусрећемо са уметницама које свој рад оправдавају великом енергијом, упорношћу и завидним опусом. Многима треба висок степен инспирације и воље а њих две то неоспорно поседују и овом

изложбом то свакако доказују.

Зато ови акварели значајних српских уметница Силве Вујовић и Тање Николајевић Веселинов, говоре да су оне сликарке у чијем је стваралаштву радост и игра у којој се морају поштовати само основна правила. Све остало је дозвољено и пожељно.

Соња Петровић Јагић