Промоција књиге Игора Гојковића „Битка на Кајмакчалану, септембар 1916. године“

 

Ово је прва књига написана о овој славној бици. У њој је детаљно реконструисан ток битке током 22 дана колико је трајала, и именом, презименом и фотографијама наведени су сви ратни команданти са Кајмакчалана.  У борбама за Кајмакчалан учествовао и славни 6. шабачки пук, аутор је посебну пажњу посветио причи овом пуку.

Детаљан и педантан приказ битке на Кајмакчалану, једној од најважнијих у српској историји, после Колубарске и Церске у Првом светском рату.

Била је то прва победа српске војске после албанске голготе.

Значај кајмакчаланске епопеје је у томе што је у њој српски војник први пут после преласка преко Албаније ступио ногом у своју отаџбину. Призори су били више него потресни, војници су плакали, клечали на земљи, љубили планински камен, предосећајући даље напредовање.

Игор Гојковић је грађу за књигу прикупљао  више од десет година, а сама књига је оцењена од стручне јавности као капитално дело наше историографије.

 Овим својим делом аутор је Кајмакчалан отргао од заборава.

Кајмакчалан је синтеза наших победа, наших жртава, наше снаге, туге и славе, место које кључа од емоција.

Књига „Битка на Кајмакчалану, септембар 1916. године” има 250 страна, као и четири поглавља у којима се говори о дешавањима током битке. У монографији се налази 177 прилога с оригиналним и савременим фотографијама, картама, скицама и документима, као и панорамским снимцима. Посебно је значајна јер су у њој први пут објављене фотографије свих ратних команданата с Кајмакчалана, као и имена погинулих и рањених официра Дринске дивизије, дела Дунавске дивизије и добровољачког одреда.

О књизи су говорили: пуковник др Далибор Денда из Института за стратегијска истраживања Министарства одбране и аутор књиге Игор Гојковић.