Пројекција документарног филма „ШАБАЧКИ МОСТОВИ-СИМБОЛИ ВРЕМЕНА“, ауторка Славица Гајић

У оквиру филмске сцене Културног центра, вечерас смо погледали документарни филм Славице Гајић, „Шабачки мостови-симболи времена“. Хвала Славици на препознавању ове значајне теме.
Заиста је симболика моста кроз историју вишеслојна и вишезначна. Није случајно мостовима био опчињен и наш нобеловац Иво Андрић. Мостови су како Славица у наслову овог кратког документарног филма каже заиста симболи, али, додао бих и сведоци времена, прошлих и будућих. Мостови, поуздани, верни и корисни пријатељи градова у миру, често јуначки поделе њихову судбину и страдају у рату. Сваки нови мост отвара једну нову димензију, даје нови квалитет животу. Мостови нам истовремено шаљу и јасне поруке, повежите се, правите мостове, мостове од речи, од солидарности, од дела, на општу корист заједнице.
Да ли људи желе да чују и виде ту поруку, то је неко друго питање.
Стари мост у Шапцу нам истовремено служи као поука али као и опомена, да оно што се догодило не на њему крајем октобра 1944. године више никада не сме да се догоди, о томе се мора стално говорити, не смемо ћутати, заборавити, како се не би поновило, ако се и којим несрећним случајем понови, скупље ће нас коштати.
Овај филм је значајно документарно-историјско, саобраћајно и социлолошко дело чији је значај на срећу препознао Град Шабац и доделио финансијска средства овом пројекту.
Одличан избор стручних саговорника даје посебну вредност и релевантност
овом филму. Саговорници су сви одлично уклопљени, и оно што је данас ретко, са временском мером. Филм такође има едукативни квалитет и карактер, предложио бих његову пројекцију у градским основним школама.
У трајању кратак филм, у значају за Шабац велики.

Бранко Божић, Шабац,
9. новембар 2023.