Projekcija dokumentarnog filma Retro boom

Simbolično na Dan nekadašnje republike prikazaćemo muzički dokumentarni film Retro boom.

„Film sniman u periodu od 2013 – 2019. prije virusne pandemije. Radnja filma odvija se u klubovima Vintage industrial bar, Route 66, Pepermint, KSET, Johann Franck i festivali u Medulinu, Zagrebu, Sv. Martin na Muri.

Riječ je o filmu koji donosi presjek jedne zanimljive retro scene koja godinama postoji u Hrvatskoj još od sredine 80tih godina. Zadnjih desetak godina vintage tj. retro scena je vrlo proširena među mladima i među srednjom generacijom, može se reći da je postala i pomodna, no nikako mainstream. Film kroz svoje prisustvo prolazi kroz autorske rockabilly i rock&roll bendove, modne odjeće, pin up djevojaka, barbera, staroga namještaja, predmeta, motora i još dosta toga koji sve objedinjuju kroz intervjue i događanja proteklih godina. Ono što je zanimljivo da ova retro scena nikada nije postala neki mainstream, ali mnogi u današnje vrijeme se vrlo lako asociraju i prihvaćaju ovaj vid kulture i mode koja donosi neka prijašnja vremena.“

Premijera filma je održana u sklopu Dokukino Kic-a u Zagrebu 26. 3. 2022. god, beogradska publika videla gledala ga je u septembru ove godine na DokNritam festivalu, a njegovo drugo prikazivanje u Srbiji organizovali smo u Kulturnom centru. Gledali smo Retro Boom, dokumentarni muzički film, Dalibora Platenika. Kulturni centar mesto dobrih vibracija!

Reditelj i scenario: Dalibor Platenik