ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГА: „Између два (ш)ума“ и „Ветровитим пределима ума“, аутора Бранке Тодоровић и Стевана Тодоровића

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГА: „Између два (ш)ума“ и „Ветровитим пределима ума“, аутора Бранке Тодоровић и Стевана Тодоровића..

O књигама су говорили проф. др Анђелка Лазић књижевни критичар, Аца Видић главни уредник издавачке куће „Интелекта“, аутори. Поезију су говориле Нађа Гајић и Викториа Ђорђевић.

 У препуној сали Културног центра, Стеван Јовић је ауторским  композицијама на  гитари употпунио вече.

 

 

САН ТАСОВА НА ВАГИ СЛЕПЕ БОГИЊЕ ПРАВДЕ ЈЕ СКЛАД³

Уметничка пракса, кроз призму идентитета, дијалектички обликује аутентичну генетику и културу. Исповедна лирика НЕВИДЉИВОГ бола БранкеТодоровић развија се и надограђује разрешавањем шокантног искуства бесмисла, крхкости и пропадљивости, да би временом у сировом материјалу реалног света доступног чулима препознала сан, који утемељује нов поглед на свет, мењајући наметнуту матрицу усмеравањем пажње на дубља и трајнија дешавања иза огледала. Ту су једина места на којима је могуће наћи прецизне одговоре, као медицинском вагом одмерене, по укусу усуда.

(из текста проф. др Анђелке Лазић​, књижевне критичарке)

ПОНОРЕ, О МОРЕ“ НА ВИРУ СНА И ЈАВЕ

Недостаје та једна реченица којом би се откључале двери у „ветровите пределе ума“. Јер, сада када је коначно стигла нова књига Стевана Тодоровића (песника који је у књижевном животу и на песничкој сцени скоро пола века), о књизи „Ветровитим пределима ума“ треба говорити, читати је и не дозволити да остане непримећена. Стеван Тодоровић је оставио видљив печат, не само, у свом градукао стваралац, али и као књижевни посвећеник који је померао границе света упорно подстичући друге ствараоце и уметнике разних уметничких опредељења.

Књига поезије „Ветровитим пределима ума“, и самим насловом указује на песникову потребу за унутарњим путовањима по духовним кланцима и понирањима у непознато, у заумно море песничке метафизике.

(из текста Аце Видића, уредника издавачке куће „Интелекта“)