Изложба „Нити тишине“ Фолклорна одисеја кроз срце Мачве

Фолклорна одисеја кроз срце Мачве може се погледати од 30. маја до 15. јуна у Арт центру Културног центра

У срцу Шапца, где шаптања старина одјекују кроз калдрму, уметничка резиденција Нити тишине узима корене. Ово место, често називано Мали Париз Србије, је платно на коме је цртана историја, украшена знаменитостима које дишу приче прошлих времена. Замислите стари град као живи доказ богатих наратива прошлости Шапца.

У овом историјском ткању уметници су позвани да открију савремени наратив, плетећи нити фолклора Мачве у једну заводљиву збирку. Замислите урањање традиционалних мотива у визуелну симфонију, преточену у изложбу која надилази границе времена и традиције, она постаје културна размена уткана у многолики идентитет Шапца.

Уметничка резиденција Нити тишине, ауторке и менторке пројекта Марије Шормаз подржана је од стране Креативне Европе као један од три изабрана пројекта у Србији кроз пројекте Culture Moves Europe – Residency Hosts, а који се реализује у сарадњи са Културним центром.

У духу живе размене уметничких идеја пронашли смо сродне душе па су тако са нама од 10. маја до 1. јуна боравиле три уметнице:

Наташа Петрашевић Жоле (Република Српска), вајарка из Бања Луке где је и деканка на Факултету примењених уметности. Бави се дуалним односима, унутрашњег и спољашњег, наслеђем и стеченим, ентропијом и трајним.

Ивана Самандова (Северна Македонија) интердисциплинарна уметница из Скопља. Дипломирала је сликарство и рестаурацију, а у својим истраживањима фокусира се на процесе посматрања и истраживања друштвено-политичких контекста, структура, специфичних односа у заједници или поједницу и обрађује их кроз разне комбиноване технике.

Линда Вилка је мултидисциплинарна уметница и приповедачица из Летоније. Студирала је уметност у Летонији, Холандији и Литванији и тренутно је на докторским студијама. Бави се значењем саморефлесије, емоционалних згушњавања и начина на који они могу бити расплетени. Подмлађује заборављена места, приказујући како наше окружење утиче на начин на који памтимо, изражавамо и смањујемо притисак.

Марија Шормаз (Београд) је самостална уметница. Дипломирала је на Архитектонском факултету у Београду а сликарство специјализирала на Атинској ликовној академији. У својим радовима повезује човека и природу, прошлост и садашњост и кроз рециклажу указује на проблем савременог друштва, посебно екологије и конзумеризма.