Poetsko veče Željke Avrić

U četvrtak, 21. Juna, u bašti Kulturnog centra održano je književno veče pesnikinje Željke Avrić iz Sremske Mitrovice. Sjajan izbor poezije iz pet pesničkih knjiga dao je uvid našoj publici da se radi o veoma talentovanoj pesnikinji duboke misaone lirike pisan raskošnim i bogatim jezikom kroz forme kao što su sonet, slobodan stih, rimovana poezija.

Kao rođena Banjalučanka nije se odrekla zavičajnog jezika pa poeziju piše i na ijekavskom. O kojim god temama i motivima da peva prisutna je sveobuhvatna ljubav koja dominira pesnikinjinim bićem. Ono što krasi Željkinu poeziju jeste jezik prepun kako starih reči koje želi da otrgne iz zaborava tako i novih koje vešto upliće u svoje pesničke bokore. NJena poezija odiše lepotom najlepšeg vrta u koji kad zakoračite ostite sreću koju bude boje, svetlost, zvukovi, tišina. Zanimljivo je napomenuti da pesnikinja pojedine pesme piše i u muškom rodu, iz perspektive starca, muškarca, deteta.

Željka Avrić je članica Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Vojvodine, objavljuje u književnoj periodici, dobitnica je više pesničkih nagrada.