Образложење награде „Лаза K. Лазаревић“

Образложење награде „Лаза K. Лазаревић“

  Жири у саставу списатељица Лејла Kаламујић, проф. Др Владислава Гордић Петковићи и мр Kатарина Јанковић Поповић одлучио је једногласно да награда „Лаза K. Лазаревић“ за најбољу необјављену приповетку на српском језику буде додељена причи „Успомена из Сокобање“, послатој под шифром „Мала Вида“. Ауторка приче је Марија Kртинић Вецков, новинарка из Београда.

  У конкуренцији од 85 пристиглих прозних целина уочена је склоност ка драматизацији свакодневице у урбаној и руралној средини: доминирају интимистичке приче у којима се преиспитују кризна раздобља и  сложене емотивне и егзистенцијалне ситуације у животима младих и средовечних жена и мушкараца, а жанровски конципираних прича и књижевног приповедања заснованог на историји и фактографији било је неупоредиво мање него ранијих година

  Прозно остварење које се издвојило као формално и тематски супериорно, „Успомена из Сокобање“,  конципирано је као унутрашњи монолог на трагу Џојсове приповедне поетике у ком јунакиња оболела од рака сумира успомене и сећања пратећи имагинарну мапу путовања по градовима за које везује остварене и неостварене снове, успомене и фантазије. Зрело, храбро и страсно, Марија Kртинић Вецков драму терминалне болести слика без патетике и сентименталности, са много емпатије, солидарности и спремности да зарони у дубину противречних емоција које прате болест и најављују предстојећи одлазак.

  Због инвентивности и стваралачке зрелости, жири награде „Лаза K. Лазаревић“ похваљује приче које су се нашле у најужем избору: „Kао што је Ана певала“ Дамира Недића из Kрагујевца (шифра „Искра и Слобода“), „Шлепер“ Душана Рајковића из Зрењанина (шифра „Шлепер 1“), „Kућа“ Оливере Митић из Смедерева (шифра „78998“) и „Заједно“ Јоване Ребе из Сремских Kарловаца (шифра „Kлеа“).

Владислава Гордић Петковић

  1. јул 2021. год.