Aleksandra Đuričić dobitnica Lazine nagrade za 2018. godinu

Žiri u sastavu Ljiljana Šop, književni kritičar (predsednica), Branko Stevanović, književnik i mr filolog, Katarina Janković Popović, članovi, na sednici održanoj 8.maja jednoglasno je odlučio da nagrada „Laza Lazarević“ za najbolju pripovetku, koju dodeljuje Kulturni centar iz Šapca, pripadne Aleksandri Đuričić iz Beograda za priču „Sasvim običan dan“ pod šifrom „Elpida“.

U najuži izbor ušle su priče: „Veoma neobična, ali potpuno istinita priča o Platonovom dedi“ (šifra MTT) autora Dragoslava Đurovića iz Vrnjačke Banje, „Mali vitraži velikog sveta“ (šifra Banstol) autora Gorana Labudovića Šarla iz Vrbasa, „San o lapotu“ ( šifra Čaj od matičnjaka) autorke Vere Maletić iz Novog Sada, „Ulica koju su pojeli katanci“ (šifra XIX ) autora Đorđa Aćimovića iz Beograda, „Henk Pjukovski“ (šifra Lično Pokahontas) autora Alojza Maurica iz Beograda i „Klaster proza“ (šifra Gandharve) autora Momčila Bakrača iz Vrbasa.

Saopštenje žirija za L.L.
Pripovetka Aleksandre Đuričić „Sasvim običan dan“ izraz je zrelog, nepatvorenog, majstorskog realizma i njegovog tipičnog narativa pomno negovanog u duhu tradicije naših najboljih realističkih pripovedača. U tom običnom februarskom danu izrešetanom košavom, glavna junakinja preispituje svoj život, intimni i porodični, ali i tri-četiri decenije društvenog života koji podrazumeva političke, ekonomske, moralne turbulencije. Ispostavlja se da glavna junakinja korača mapom svojih brodoloma, pitajući se da li je krivica u njenim izborima ili u prostoru i vremenu koji su joj dosuđeni rođenjem.

Nagrada će biti svečano uručena 21. maja 2018. u Kulturnom centru, Šabac.

Predsednica žirija

Ljiljana Šop

САСВИМ ОБИЧАН ДАН Александра Ђуричић