Наше Вукове речи

Поводом двестоте годишњице од издавања Вуковог Српског рјечника у сарадњи са Музејом језика и писма из Тршића Kултурни центар организовао је изложбе: „Наше Вукове речи“, ауторке мр Дајане Ђедовић и „Вук, вук, Вук у причи“, ауторке мср Ане Чугуровић.

У години у којој обележавамо двестоту годишњицу од издавања Вуковог „Рјечника“ штампаног на народном језику у Бечу 1818. године присећамо се Вука Стефановића Kараџића и његовог етнографског и лексикографског рада. На трибини која је одржана 6. новембра, на Вуков рођендан, приказали смо део изложбе „Наше Вукове речи“ мр Дајане Ђедовић о речима из „Рјечника“ са подручја Рађевине и Поцерине. О значају овог речника као и о речима из нашег краја говорила је проф. Филолошког факултета у Београду др Рајна Драгићевић.

О томе каква је била улога вука, а каква Вука (Стефановића Kараџића) у народним веровањима и обичајима у Србији? Шта је свако од њих био и остао у књижевности? Kако име може да нас спасе? Kако реч може да оживи? И чега би у свему томе требало да се плашимо, разговарали смо на изложби „Вук, вук, Вук у причи“, ауторке етнолошкиње мср Ане Чугуровић. О визуелним аспектима изложбе говорила дизајнерка изложбе доценткиња др Елда Станковић.

Поред ових изложби, као пратећи програм, приказани су и радова ученика другог разреда ОШ „Николај Велимировић“, који си били наши гости током обележавања Дечје недеље, и мотивисани радом Вука Стефановић Kараџића служећи се калиграфском техником, израдили иницијале славног реформатора.

Изложба је релевантна у смислу ауторства и квалитета и у потпуности је у складу са наставним програмом матерњег језика те је као таква препоручена од стране Министарства просвете РС.