ИЗЛОЖБА „СТАНКЕЉА И ПРИЈАТЕЉИ“

                                                          ОД ТРАДИЦИЈЕ ДО САВРЕМЕНОГ

Повод за писање овог текста је свакако једна несвакидашња изложба. Три аутора, три дугогодишња пријатеља, прво су се требали представити у галерији Владислав Лалицки у Шабачком позоришту, тачно пре две године, али је отказана због пандемије , и сада на нашу велику радост, ова изузетна изложба се одржава у галерији Културног центра у Шапцу. Ова изложба под називом Станкеља и пријатељи , једна је мала, интимна ретроспектива три сјајна уметника који већ деценијама сликају и стварају стварајући свој интимни, ликовни свет.

Раде Станковић Станкеља , сликар, своје уметничко и професионално деловање дуги низ година је везивао уз Шабачко позориште. Безброј представа, плаката, позивница, слика везују овог сјајног уметника за даске које живот значе . Тихо и ненаметљиво провео је свој радни век, који је опет са друге стране његовим сликарским ангажнаном говорио специфичним језиком овог изузетног уметника.

Ова изложба на неки начин сублимира његово ликовно стваралаштво , које је дакако много богатије и веће , али заједно са пријатељима Милојем Лукићем и Душаном Бујишићем представља једну врсту изложбе коју би могли да назовемо од Традиције до савремненог.

Овом изложбом приказају спектар њихових нових искустава и резултата постигнутих на пољу ликовних истраживања. Њихова дела , скоро потпуно дијаметрално супротна, као да припадају различитим световима што њихов међусобни однос чини занимљивим , садржајним чак и едукативнијим. Њихов уметнички пут дуг је преко четири деценије. Рекла бих да су одавно пронашли свој индивидуални уметнички израз и врло га доследно следе.

Милоје Лукић је уметник који се са сликарством „бори“ већ више од четири деценије, из свог пребогатог сликарског опуса издвојио је неколицину радова који га једноставно карактеришу неоренесансног уметника , уметника који класичним средствима постиже све оно што жели ,изузетан цртеж, сјајну композицију и невероватну атмосферу у својим цртежима и сликама.

Насупрот њему , ту је Душан Дуца Бујишић, уметник синоним за цртеж. Сликар који живи уметност , невероватне стваралачке енергије , учесник многих међународних бијенала, лауреат неколицине значајних изложби, овај пут представља своје нове цртеже који га представљају као сјајног цртача, уочљива је његова заокупљеност људским страдањем, а с друге стране апстрактни цртежи који га сврставају у линији са најбољим српским сликарима-цртачима. Он на својим радовима показује са колико мало ликовних средстава може да се достигне једна невероватна асоцијативност.

Ипак , уметник који је несебично окупио своје пријатеље да излажу заједно са њим, Станкеља, је један од најпознатијих српских хиперреалиста, мајстор метафизике и дубоког промишљања и сјајне композиције на својим несвакидашњим платнима.

Његова платна носе чврсту наративност и мистичнос и припада ретком кругу стваралаца који је сликарском проблему пришао са дубљег естетског промишљања. Под навалом изворних тема и мотива, ослобађа се снажног притиска тематике и упушта се у тематику тактилних и колористичких вредности слике. Свака тема и сваки предмет на платну овог сликара трепери и зрачи префињеним валерским и тонским вредностима. Он је изузетна стваралачка личност која увек носи своје ликовне поруке, личност израженог сензибилитета, лирски узбуђена пред реалношћу савременог доба, али и енергично убеђена у оплемењујућу моћ уметности , у човекову исконску и насусну потребу за лепотоим.

Једном речју , изложба која ће у свима нама оставити траг ова три пријатеља и три изузетна уметника.

Шабац, 10. март 2022. године, Соња Петровић Јагић