Srbi u Habzburškoj monarhiji 1526-1918

U četvrtak (14. jun), sa početkom u 19 časova, Kulturni centar Šabac organizuje promociju kapitalnog dela srpske istoriografije ,,Srbi u Habzburškoj monarhiji 1526 – 1918“, u izdanju izdavačke kuće ,,Prometej“ i Radio televizije Vojvodine.
Autori, Dejan Mikavica, Nenad Lemajić, Goran Vasin i Nenad Ninković, istoričari sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, obradili su viševekovnu prošlost srpskog naroda koji je nakon propasti srpske srednjevekovne države, utočište i zaštitu našao u državi jedne od najvećih evropskih dinastija – Habzburške dinastije.
Kako je izgledala borba za ravnopravnost srpskog naroda u takvoj višenacionalnoj državi, kako se srpski narod u njoj razvijao, kakvi su bili odnosi sa onim delom srpskog naroda koji je ostao u okvirima Osmanskog carstva, njihova uloga u stvaranju moderne srpske države, o ulozi srpske crkve na području Habzburške monarhije, Velikom ratu i prisajedinjenju
Kraljevini Srbiji … pitanja su na koje ova knjiga daje odgovore. U čast 100 godina od završetka Velikog rata i 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, Šapčanima će biti predstavljeno ovo značajno delo istorije srpskog naroda.
O knjizi će govoriti Nenad Ninković i Goran Vasin.

Dobro došli!

  • јун 14, 2018
  • 19:00
Book Online