„Краљ Милутин – живот и дело“

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Краљ Милутин – живот и дело. Поводом седам векова од смрти“.

Краљ Стефан Урош II Милутин Немањић, рођен око 1253. године, преузео је власт од свог старијег брата, краља Драгутина, угарског вазала и зета. Као други син српског краља Стефана Уроша I и његове супруге краљице Јелене Анжујске на историјску сцену ступа 1267. године, започињањем преговора свога оца са византијским царем Михајлом VIII о Милутиновој женидби са Аном, што доводи до Милутиновог именовања за наследника уместо старијег сина и угарског зета Драгутина.

Милутин се женио пет пута, али је од свих бракова највише пажње привукао његов брак са тада петогодишњом византијском принцезом, Симонидом. Из тог брака Милутин није добио наследника, због Симонидине неплодности, тако да је до дан-данас остало отворено питање да ли је по природи била неплодна или је нешто довело до тога.

Краљ Милутин се сматра највећим градитељем и донатором српских цркава и манастира међу Немањићима, међутим, због бројних породичних сукоба, и контроверзног брака, дуго је важио за једну од омраженијих чланова ове династије. Након његове смрти расуло у земљи је било непревазиђено до тад да се поједина властела једноставно отцепила, а банде пљачкаша су нападале чак и поворку која је преносила Милутиново тело у његову задужбину манастир Бањску.

Понедељак, 23. август у 20 часова

Башта КЦ

  • август 23, 2021
  • 20:00
Book Online