10. МЕЂУНАРОДНИ ПЕСНИЧКИ МАРАТОН

Јубилеј  Песничког маратона

„Песнички маратон“, манифестација први пут организована у Културном центру у Шапцу  2010. године, као пилот пројекат. Догађај који је изазвао велику пажњу, како локалних стваралаца, публике, тако и других уметника широм Србије. Из овако успешног догађаја изродила се идеја да ову манифестацију преточимо у пројекат међународног карактера. Десета песничка манифестација, предвиђена је да се реализује у последњој недељи септембра 2019. године. Културна манифестација овог и сличног типа постала је тренд широм Европе. Јубилеј је идеална прилика да богатим програмским садржајима заокружимо један циклус постојања манифестације и потврде да смо на правом путу сагледавања савременог српског песништва,  сабравши песнике различитих песничких оријентација, генерацијске припадности и вредносних категорија.

Да се ова манифестација утемељила у нашем граду потврђује чињеница да се из године у годину број заинтересованих песника увек враћао граду који има дугу песничку традицију. Шабац је изнедрио велика књижевна имена као што су  Јела Спиридоновић Савић, Станислав Винавер,  Оскар Давичо, Драгиша Пењин, Иван Лолић и др.

Ослањајући се на њихову поезију и културно наслеђе током ових година, Песнички маратон је имао своје пратеће програме који су својим суграђанима као и песницима гостима кроз сценске приказе сваке године  даровали на аутентичан начин поезију славних песника.  Са пратећим програмима Песничког маратона, Културни центар је изашао из оквира свог простора, промовишући поезију на један нов и креативан начин одлазећи у сусрет другим институцијама, удружењима и организацијама, промовишући поезију али и књижевне трибине и сусрете са актуелним темама које нас опседају у времену када се на културу у најширем смислу најмање мисли. Нашли смо се као друштво у веома лошој клими где се тежи све више форми а мање суштини. Са оваквим концептом желимо да будимо свест мислећих, критичних и самокритичних људи.

 

Током свих година на песничкој манифестацији учешће је узело много песника са простора бивше Југославије и неких земаља из Европе. На манифестацијама оваквог типа квантитет је неизоставан, али оно чиме се ми као установа културе руководимо, јесте неизоставан квалитет који се изроди из квантитета. Трудимо се да својом организацијом и различитом програмском концепцијом учинимо да ова манифестација расте из године у годину. Ове године смо предвидели да у оквиру програмских садржаја урадимо сценски приказ поезије, сјајног самониклог, почившег  мачванског песника Борисава Боре Симића из  Глушаца, чија је поезија заступљена у многим антологијама српског песништва, раме уз раме са Добрицом Ерићем, Даринком Јеврић, Момчилом Тешићем и др….

Оваквим садржајима се смањује интересовање оних који не пониру у суштину поезије , а другима даје простора за размишљање о свом стваралаштву.

 

Први пут ћемо одржати и „Дечји песнички матине“, на који ћемо позвати децу-песнике са територије Шапца, да се надмећу својим поетским изразом како бисмо их подржали и мотивисали да своју креативност изразе кроз писану реч, заволе поезију  провоцирајући машту јачањем чулног, језичког и литерарног сензибилитета. Јавни наступи ће им бити подстрек за заједничке пројекте као што су „Песничке радионице“  или  „Дечји песнички кутак“ .

У оквиру пратећих програма манифестације представићемо књижевно стваралаштво, Тонија Пердића из Краљева, који је био учесник песничког маратона током претходних година.

Идући трагом завичајних песника током ових десет година, чија дела завређују своје место и страницу у историји српске књижевности, одлучили смо да слоган овог јубиларног „Песничког маратона“, понесе назив „Трагом завичајних песника“.

Ток манифестације биће обележен  музичким програмом и наградама за најбољу песму, како за децу-песнике, тако и за одрасле.

 1. МЕЂУНАРОДНИ ПЕСНИЧКИ МАРАТОН, 2019. год.

  КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ИЗ ШАПЦА ВАС ПОЗИВА ДА СЕ ПРИКЉУЧИТЕ 10. МЕЂУНАРОДНОМ ПЕСНИЧКОМ МАРАТОНУ КОЈИ ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ У КУЛТУРНОM ЦЕНТРУ У СУБОТУ , 28. СЕПТЕМБРА СА ПОЧЕТКОМ У 19:00 ЧАСОВА

  Учесници маратона су у обавези да пошаљу две песме по избору и потврде свој долазак до 20. септембра на мејл адресу Културног центра: programikc@gmail.com;
  Избор најбољих песама извршиће стручни жири који ће прогласити резултате на „Песничком маратону“ и рангирати их на: 1, 2, и 3. место. Најбоље песме три аутора биће награђене дипломом и организацијом књижевних вечери у Културном центру.
  Све додатне информације можете добити на тел: 064 648 35 72; 015/ 346 936;

Дечји песнички матине

Културни центар у Шапцу, поводом јубилеја „Песничког маратона“, упућује јавни позив деци са територије Града Шапца  која пишу поезију, ученицима од 1. до 8. разреда, на први „Дечји песнички матине“, који ће се одржати у суботу 28. септембра са почетком у 10:00 сати на бини у Великом парку. У случају временских непогода, програм ће се реализовати у Великој сали Културног центра. Заинтересовани могу да се пријаве на мејл адресу: programikc@gmail.com са по две песме и називом школе коју похађају. Пријаве се могу слати до 15. септембра.

На крају матинеа, жири ће оценити најбоље  песме из категорије, узраста од 1. до 4.  и од 5. до 8. разреда.

 

 • септембар 28, 2019
 • 19:00
Book Online