Феранте Грозница

Пројекција филма „Феранте Грозница“ и разговор о феномену Феранте

Гости: Рајко Петровић, редитељ и дистрибутер Five stars records, Иван Бевц, уредник издавачке куће Booka, Марија Ратковић, теоретичарка културе и Миња Богавац, драматуршкиња.

Не може се тачно рећи ко је Елена Феранте, особа коју књижевни критичари с различитих страна света сматрају најзначајнијим савременим италијанским писцем. Елена Феранте је, и то је једино поуздано, аутор књига које потписује. Да ли је реч о списатељици, писцу или групи аутора, тешко је рећи, будући да је идентитет скривен. Зато издавач нуди мало тога о ауторки: да је рођена 1943. године у Напуљу и да је мајка. Све остало су само претпоставке извучене из њеног дела. У ретким интервјуима путем електронске поште, Елена Феранте говори о самоочувању и одсуству жеље да се препусти новинарским играма јер оне наводе писце да се понашају онако како читаоци од њих очекују.

Први том из циклуса „Моја генијална пријатељица“ објављен је 2011; годину дана касније други, „Прича о новом презимену“; 2013. трећи део: „Прича о ономе који бежи и који остаје“ и напослетку, 2014, „Прича о изгубљеној девојчици“.

Магазин Time уврстио је 2016. године Елену Феранте међу 100 најутицајнијих особа на свету.

  • фебруар 28, 2019
  • 20:00
Book Online