Резиденцијални програм Лазина кућа за писце14. октобар – 18. октобар Гошћа Слађана Нина Перковић

Резиденцијални програм Лазина кућа за писце 14. октобар – 18. октобар

Гошћа Слађана Нина Перковић

Током четврт века, колико се додељује књижевна награда „Лаза Лазаревић“, Културни центар из Шапца правећи заокрет ка савременим културним праксама и њеним организационим стратегијама на дневни ред ставља и редефинисање карактера ове награде. Трансформацијом класичног концепта књижевног конкурса, у јасно профилисан и надограђен књижевни програм Лазина кућа за писце обједињује се концепт књижевне награде и резиденцијалног програма, односно боравка писца у локалној средини у којој делује и ствара. Резиденцијални програми су изузетно популарни јер омогућују континуирану културну размену, сарадњу и успостављање вишеструких контаката и веза. Улога Лазе Лазаревића у националној књижевности и култури, и свакако медицини, је изузетна, па подсећање на његов значај из једног другачијег, модерног угла, савременим средствима и методама, а пре свега покретањем дијалога и стварањем једне сасвим нове платформе у профилисању културне историје града и њених знаменитих појединаца, полазна је тачка у процесу трансформације.

Нови петогодишњи концепт претпоставља књижевнице из региона средње и млађе генерације које би из угла „балканског патријархата“ сагледале улогу жене у друштву. Тема је мотивисана ставралаштвом Лазе К. Лазаревића али и балканским наслеђем региона као и нарастајућим насиљем над женама и потреби за активнијим приступом у промовисњу либералног феминизма. О овоме на себи својствен начин током боравка у Лазиној кући за писце писаће Румена Бужаровска (Северна Македонија), Ива Рогар (Хрватска), Слађана Нина Перковић (Босна и Херцеговина), Огњенка Лакићевић (Србија) и Лана Басташић (Босна и Херцеговина).

Жири са мандатом од пет година чини проф. др Владислава Гордић Петковић, председница жирија, мр Катарина Јанковић Поповић и гост резидент. Након петогодишњег циклуса биће штапмана збирка коју ће чинити приповетке лауреата као и приповетке настале током резиденцијалног програма.

Програм гостовања:

Понедељак, 14. октобар

Радионица креативног писања

Шабачка гимназија

14 ч група гиманзијалаца

Сала Културног центра

16 ч група ђака Школе примењених уметности

Уторак, 15. октобар

Радионица креативног писања

Шабачка гимназија

14 ч група гиманзијалаца

Сала Културног центра

16 ч група ђака Школе примењених уметности

Библиотека шабачка, Разговори 18 ч

Дружење са чланицама неформалног књижевног клуба који делује при Културном центру

Среда, 16. октобар

Радионица креативног писања

14 ч/16 ч

Током креативне радионице полазници курса и гошћа упознају се са културном историјом града и заједнички раде на мапирању урбаних топоса који су у вези са Лазом К. Лазаревићем (родна кућа, гимназија, црква, пристаниште и сл.).

Књижара Културног центра

19 ч

Представљање књиге Кухање, Слађане Нине Перковић, прве гошће резиденцијалног програма Лазина кућа за писце

Слађана Нина Перковић рођена је 1981. године у Бањалуци, гђе је дипломирала новинарство. Након што је добила стипендију француске владе, завршила је и постдипломске студије на Сорбони. Тренутно живи и ради у возовима и авионима на релацији Париз–Бањалука. „Kухање“ је њена прва књига.

Збирка од дванаест прича у којима су лагане, женске теме на које нас упућују називи прича својеврсна клопка за читаоце који веома брзо, већ након првих уводних реченица, клизну у лудило и ужас наше стварности. Главне јунакиње ове књиге кувају ручак, пишу писма, фарбају косу, претерано пију, воде дневник, купују чаробне креде против бубашваба, сањају да мужевима скувају главу и саботирају адвокатске канцеларије у којима раде као рецепционарке. Оне припадају различитим генерацијама, налазе се у другачијим животним ситуацијама, али све имају исти циљ – преобликовати стварност у којој су се нашле.

Четвртак, 17. октобар

Радионица креативног писања

14 ч/16 ч

Гостовање Слађане Нине Перковић

Центру за културу Лозница 19 ч

Петак, 18. октобар у 20 ч

Сала Културног центра

Презентација радионице креативног писања

Свечана Додела награде Лаза К. Лазаревић

Гости: Маријана Чанковић, добитница награде, проф. др Владислава Гордић Петковић, Слађана Нина Перковић, гошћа резидент

Овогодишња добитница награде за најбољу необјављену приповетку на српском језику Лаза К. Лазаревић је Маријана Чанковић за приповетку Четири бразготине на телу једна на земљи.
У врло јакој конкуренцији од 109 дужих и краћих наративних целина које су се одликовале разнородним поетикама, стиловима и техникама у оквиру којих су били заступљени реалистична проза и метафикција, минималистичка нарација, сказ, пастиш, сатира, (псеудо)мемоарска и исповедна нарација, од стране кандидата и кандидаткиња међу којима су се нашли и афирмисани, ставаралачки самосвесни аутори и ауторке, прича Маријане Чанковић издвојила се умешним и упечатљивим транспоновањем искуства у архетипску и симболичку вертикалу судбине женског тела и женског текста на нашим просторима. Мотиви егзистенцијалне угрожености, социјалне бесперспективности, насиља и мизогиније налазе противтежу у артикулацији женске солидарности и матрилинеарног културног памћења који надтрајавају и побеђују неправду, патњу и маргинализацију.

  • октобар 14, 2019
  • 14:00
Book Online