ПРОГРАМ ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ 8-11. ОКТОБРА 2019.

Уторак, 8. октобар у 12 ч

Сала Културног центра

Дечја представа, “Симфонија у Г дуру, илити мала лекција против шунда”

Аутора Цветина Аничића

Причу о значењу класичне музике током одрастања, на комичан и деци прихватљив начинговори чувени композитор Доминико Ђузепе Скарлати. Кроз животну причу о настанку његове чувене “мачије фуге” откривамо лепоту звукова класичне музике.

Рођен у Напуљу1685, исте године када и Бах и Хендл,постао је композитор и оргуљаш напуљске Краљевске капеле 1701.године.

Легенда каже да постоји композиција која је настала захваљујући једној мачки. Мачка се звала Пулчинела, а живела је пре више од 200 година, кад и њен власник, познати композитор Доменико Скарлати.Према причи, Скарлати је имао чембало чији звук је изгледа био занимљив Пулчинели, па је зато често шетала по клавијатури инструмента. Једном приликом композитор је записао тонове које је мачка направила приликом једне од својих шетњи и онда их искористио за тему композиције, коју је даље разрадио и од ње направио фугу. Дело је објављено у Лондону, давне 1739. године.

Представа је ауторски рад уметника Цветина Аничића, којем је на овогодишњем фестивалу монодраме у оквиру Змајевих дечјих игара донела прву награду.

Класична музика је катализатор за креативност јер нема речи па не спречава креативни процес и није извор ометања и скретања пажње, већ напротив, она подстиче креативно размишљање.

Препоручени узраст 10+

Четвртак, 10. октобар у 12 ч

Сала Културног центра

Представљање књиге Драгане Младеновић, Дар-мар

Читајте, драги читаоци, пажљиво, будите критични, не верујте очекивањима, очекујте да будете преварени, не дозволите да вас поезија успава“, поручује песникиња Драгана Младеновић на почетку своје збирке песама „Дар-мар“.

„Дар-мар“, са илустрацијама Бориса Kузмановића, у издању „Kреативног центра“, књига је у којој живе песме с грешкама, али не са обичним грешкама, већ са оним намерним – у свакој песми неке речи су уљези. Трагање за уљезима, изразима који не припадају одређеним скуповима речи, претвара, према замисли ауторке, читање у замршену авантуру која захтева пажњу и посвећеност. „Kо чита напамет, неће ни приметити да је током недељног ручка прогутао ауспух“, упозорава Младеновић младе читаоце.Описујући главни концепт књиге, ауторка објашњава да „Дар-мар“ захтева пажљиво читање, јер онај који чита напамет може бити преварен.Читање ове књиге утиче на повећање фонда речи, отвара нове видике, утиче на брже размишљање, поспешује успешно сецкање першуна, води бољем разумевању света…

Ову необичну књигу илустровао је Борис Kузмановић, користећи комбиновану технику у којој преовладава прожимање цртежа и колажа.

Драгана Младеновић (1977) дипломирала је и магистрирала на Филолошком факултету у Београду. Објавила је неколико збирки поезије, њена књига „Родбина“ преведена је на немачки и шведски, а песме су јој превођене на италијански, енглески, француски, грчки, мађарски и словеначки. Добитница је три награде за поезију и једне за причу.

Препоручени узраст 10+

Петак, 11. октобар у12ч

Сала Културног центра

Изложба и трибина

Поводом Седамдесет година од оснивања Музеја Вука и Доситеја 1949 – 2019. год.

«Језик је хранитељ народа»

Изложба је настала поводом обележавања двестоте годишњице од објављивања првог издања Вуковог Српског рјечника, и првобитно је била намењена српској деци у дијаспори. На двадесет различитих паноа на домишљат и занимљив начин представљено је дело Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића као и сам Музеј Вука и Доситеја. Текстове на паноима прате одабране репродукције портрета великана српске културе, као и пејзажи, рађени техником уља, цртежа и акварела, дело више уметника. Уз њих се налазе и репродукције личних предмета и фотографије породице Вука Караџића. Све то прати интересантна прича о најстаријем делу града у којем се налази музеј, Дорћолу, и историји саме зграде.

Стручно вођење кроз изложбу, мр Катарина Јанковић Поповић

Препоручен узраст 10+

  • октобар 8, 2019
  • 12:00
Book Online