Представљање платформе Књиженство

Представљање платформе Књиженство

Среда, 18. март 13ч

Сала Културног центра

Представљање платформе Књиженство

Гошће: проф. Биљана Дојчиновић ауторка пројекта, др Станислава Бараћ научна сарадница за периодику у Институту за књижевност и уметност и проф. Даша Духачек из Центра за женске студије

Књиженство – јесте стара реч за књижевност која својим пореклом и звучањем поетично спаја основне елементе пројекта: књижевност и женско стваралаштво на једном језику и његовим претечама, као и настојање да се пронађе теоријски говор којим се то стваралаштво може описати. Два основна елемента пројекта јесу дигитална база података и часопис. Дигитална база података Књиженство, теорија и историја женске књижевности на српском језику до 1915. године садржи податке о стваралаштву српских књижевница од средњег века до 1915. године. Реч је о основним биографским и библиографским подацима, подацима о преводима, женским часописима, везама са другим књижевницама, српским и страним, међусобним утицајима, линковима који воде ка дигитализованим текстовима. Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе повезан је са базом података Књиженство a замишљен је као простор у коме мапа женске књижевности у настајању бива уобличена у наратив, оживљена као низ дијалога, образлагана, преиспитивана, теоретизована и повезана са различитим приступима и дисциплинама. Часопис је електронски јер само у том медију може постојати директна веза са базом података и другим сродним садржајима.

Пројекат Књиженство добио је престижну награду „Анђелка Милић” за 2020. годину, за подршку развоју стварања знања из области родних студија у Србији.

  • март 18, 2020
  • 13:00
Book Online