МОНОГРАФИЈА О МИЛЕНИ ДРАВИЋ ИЛИ КЉУЧ СНОВА

 

Велика сала КЦ
Понедељак, 8. јуни, у 19:30
Монографија о Милени Дравић
Издавач Филмски центар Србије у сарадњи са Службеним гласником
МИЛЕНА ДРАВИЋ ИЛИ КЉУЧ СНОВА
Аутор и приређивач Анита Панић
*******
Монографија ’’Милена Дравић или кључ снова’’аутора и приређивача Аните Панић ,друга је монографија у едицији филмске монографије коју је покренуо Филмски центар Србије у оквиру своје богате издавачке делатности.Ово луксузно, српско-енглеско издање које је штампао Службени гласник има 364 стране.Чини га седам поглавља у којима је аналитично и са пуно занимљивих детаља представљен живот и стваралаштво Милене Дравић, једне од највћеих филмских глумица Србије и некадашње Југославије. Детаљно и са обиљем архивске грађе расветљава се филмска, али и богата телевизијска и позоришна каријера Милене Дравић.
У првом поглављу које је посвечено Милениној филмској каријери,о њеном глумачком умећу,али и Милени као изузетној особи,текстове су писали редитељи: Вељко Булајић,Горан Паскаљевић,Милан Јелић,Желимир Жилник,костимографи: Загорка Стојановић и Борис Чакширан,Предраг Поповић,филмски и тв сниматељ,филмски радник Срђан Илић,глумци :Раде Шарбежија,Мира Фурлан, Никола Ђуричко, словеначка глумица Милена Зупанчић.Курозитет овог поглавља је и текст великог руског и холивудског глумца Олега Видова,који је био Миленин партнер у филму ’’Битка на Неретви’’ и који је нажалост преминуо у мају прошле године.Важан део овог првог поглавља чине и два есеја посвећена двојици сјајних редитеља чији су филмови обележили Миленину каријеру,Душану Макавејеву и Пуриши Ђорђевићу,које је написала ауторка монографије Анита Панић.
Друго поглавље носи назив ФИЛМСКЕ ИМПРЕСИЈЕ у оквиру којег је ауторка монографије истраживала критички поглед на многобројне филмове Милене Дравић од првог филма из 1959.године,па све до данас,када се обележава шест деценија успешне карије Милене Дравић.
Треће поглавље посвећено је богатом телевизијском опусу Милене Дравић у оквиру кога су своја сећања на сарадњу са Миленом написали: редитељ Здравко Шотра, писац,песник и тв аутор Љубивоје Ршумовић,драмски писац и дугогодишњи тв уредник Радомир Путник,тв сценариста и писац Синиша Павић и драматург и тв сценариста Мила Стојановић Бајфорд.
Четврто поглавље посвећено је позоришном стваралаштву Милене Дравић у коме су писали: глумци: Миодраг Кривокапић,Јелисавета Сека Саблић, Аница Добра,Петар Бенчина и позоришни редитељ Роберт Рапоња.
Пето поглавље посвећено је позоришним импресијама,где је ауторка монографије Анита Панић кроз приказ великог броја текстова критика позоришних представа у којима је глумила Милена Дравић,дала посебан осврт на овај део Миленине успешне каријере.
Шесто поглавље чини комплетан списак богате филмске ,телевизисјке и позоришне биографије Милене Дравић.Седмо поглавље посвећено је наградама и признањима. Уводни текст о Миленином стваралаштву написао је филмски критичар Милан Влајчић,а рецезент Монографије је директор фотографије Предраг Пега Поповић,филмски и тв сниматељ који је са Миленом радио на два значајна филма ’’Њ.Р.Мистерија организма и тв филму ’’Како су се волеле две будале’’.Монографија ’’Милена Дравић кључ снова’’ садржи занимљив документарни материјал,плакате,насловне стране страних часописа ,као и многобројне фотографије из богате каријере Милене Дравић.

  • јун 8, 2020
  • 19:30
Book Online