17. TURNEJA SLOBODNE ZONE

17. po redu Turneja u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donela je​ našoj publici u Kulturnom centru​ najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom prikazani su filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.

Publika je imala priliku da pogleda pet ostvarenja, među kojima i pobednika Kanskog festivala i osvajača četiri evropska Oskara, Trougao tuge Rubena Ostlunda, britka satira savremenog društva. Na turneji su prikazani i pobednik 18. Slobodne zone, Ljubav, nemačke marke i smrti, filmski esej o nemačkoj i turskoj muzici. Publika je imala priliku da bolje upozna život u ravnicama Bolivije kroz film Utama. U filmu Prekovremeni rad pratili smo život samohrane majke koja ne želi da odustane od potrage za boljim poslom. Za nešto mlađu publiku bio je namenjen je španski film Časna sestra fudbalski trener, istinitu toplu priču o fudbaleru Valdu Lopesu.

Ideja Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima u kojima možda ni ne postoje bioskopi.

HVALA VAM.

VIDIMO SE SLEDEĆE GODINE U SLOBODNOJ ZONI!