Међу јавом и међ сном

У среду, 30. jануара у Културном центру у Шапцу одржано је треће предавање из циклуса Међу јавом и међ сном посвећеног нашој књижевној прошлости. Катарина Кулезић у сарадњи са Бранком Тодоровић из Културног центра говорила је о литерарној есејистици Лазе Костића, његовим књижевнотеоријским и филозофским ставовима.

Предавање је започела  Бранка Тодоровић најавом предавача истичући актуелне проблеме културне сцене Србије. Кроз причу о делима Књига о Змају, Одговор Светозару Марковићу, Гете и народна свест и друге, Катарина Кулезић говори о Костићевом схватању следећих појмова: стварање, стваралац, поезија, мишљење, ангажована књижевност, уметност и друго. Предавање је прерасло у дискусију са публиком која је износила своје утиске и ставове у вези са нашим језиком, односу према њему, школском програму и друго.

У времену у ком се обистинило Миљковићево пророчанство да ће поезију сви писати, овакве теме остају веома актуелне. Незнање почиње тамо где настаје заборав. Не дозовољавамо да други знају више о нама. Ту смо да вас подсетимо на богато књижевно наслеђе које нам је остављено у аманет,  стога вас позивамо да присуствујете следећем предавању на ком ћемо говорити о радовима Данила Киша.