КОНКУРС ЛАЗА К. ЛАЗАРЕВИЋ

Данас смо прогласили победника конкурса Лаза К. Лазаревић, а ево и саопштења жирија.

📌Жири у саставу Владислава Гордић Петковић, председница, Оља Савичевић Иванчевић, гошћа резиденцијалног птограма Лазина кућа за писце и Kатарина Јанковић Поповић уредница ЛКЗП, одлучио је једногласно да награда „Лаза K. Лазаревић“ за најбољу необјављену приповетку на српском језику у години 2020. буде додељена Марији Ратковић за причу „Амбис“, послату под шифром 20-754.

У преко педесет прича пристиглих на конкурс доминирају реалистичке технике приповедања и савремене теме: урбано отуђење и смрт села, емотивни и каријерни падови, насртаји реалности на детиње и младалачке снове, транзициона напетост живљења, сусрет са прошлошћу и прецима, било из перспективе личног, породичног, или пак колективног памћења. Чини се да су постмодернистички поступци и експерименталне технике овога пута узмакли пред изазовима неолибералне стварности.

Жири је издвојио више прича које су упечатљиве, написане лепим језиком и стилом, а међу њима су „Ноћна светлост“, „Влак без возног реда“, „Мало више од живота“, „Две бабе“, „Представа без аплауза“, „Нежне шаке фра Бартола“ и „Фердинанд Хофман, лудило и смрт“.

У јакој конкуренцији, прича Марије Ратковић „Амбис“ издвојила се упечатљивом, вишеслојном нарацијом о искуству женског одрастања које неретко подразумева компромисе, обмане и тактизирање. Задатом процесу мирења с реалношћу супротстављен је бунтовни симболички суноврат у инстинкт и кошмар, у опасност и ризик, у откривање емоције и емотивно сазревање. Марија Ратковић дубоко поштује кратку приповедну форму као чист и светао простор у ком су уметници речи дужни да одају почаст изузетности и изазову, промени и спознаји, свакој привидно малој револуцији одрастања.

Културни центар честита Марији Ратковић!🏆