У среду, 17 фебруара у 12 часова, одржана је трибина под називом "Креирање културне политике и планирање културног развоја". Предавач на трибини био је Борислав Шурдић, начелник одељења за међународне односе и европске интеграције у Министрству културе Републике Србије. На трибини су били присутни директори и запослени у културним установама у Шапцу, и представници културних установа у окружењу.

На самом почетку Борислав Шурдић је говорио о Републичкој стратегији у планирању културног развоја, као и о чињеници, да је прво донет закон а након тога се доносила стратегија у култури.
Он је истакао да установе културе треба делом да се финансирају саме, из сопствених пројеката, као и да излазе из локалних оквира, и остварују међународну сарадњу са удружењима који би препознали културну установу као свог могућег партнера. Он сматра да је невладин сектор остварио неке значајније помаке и да има више пројеката који излазе из оквира "локалног" као и да су њихови пројекти често финансирани од стране ЕУ.

Он је поновио, и сложио се са присутнима на трибини, да је закон о култури могуће тумачити на више начина и да није по његовом мишљењу, добар документ. Његово излагање изазвало је велику полемику.

Директори културних установа су се сложили у једном, да истраживање које је спровео Центар за проучавање културног развитка има много нетачних података, и самим тим и нетачних закључака, а зна се да га је финансирало Министарство за културу. Непровереним подацима су донети закључци, који треба да представљају полазну основу будуће стратегије локалне културне политике, који се не тичу само грешака у броју, материјалним трошковима, већ и у самом програмском делу функционисања једне културне установе. Све ово доводи до једног питања "Да ли ми касније можемо утицати на мишљење општине, на чијем смо буџету и оправдати своје постојање"?

Изнете су примедбе на финансирање и неравномеран регионални развој и у овој области живота, а то је у овом случају култура.
На питање колико финансијских средстава Београд добија за своје манифестације, као што је рецимо "Ноћ музеја", нисмо добили никакав одговор.

Нисмо имали прилику да чујемо представнике Локалне самоуправе, који су били позвани да присуствују трибини. Ни начелник, који је дошао из Министарства за културу није био довољан разлог да се укрсте копља, и да коначно сви схватимо да је култура један од важнијих показатеља друштва "нашег друштва".

На нека питања добили смо одговоре, нека питања смо прећутали ми. На нека питања одговоре није знао ни Борислав Шурдић, али свакако ће ова трибина бити једна од значајнијих ове године, за нас запослене у култури. Отворена је расправа, покренута су важна питања. А ми, запослени у култури ћемо наћи већ начина да се и наша реч једном чује...


Силвија Нешковић
ПР менаџер Културног центра и реализатор трибинске сцене