"И у најмањем ћеш наћи оно што ни најдубље у теби не може задовољити” Рилке


Уочити у најмањем "оно што ни најдубље у теби не може задовољити”, сагледати и доживети пуну димензију те спознаје и онда је изразити у уметничком делу малог формата, значи приближити се истинској поетици уметности минијатуре, која представља један потпуно аутономни израз у уметности, са свим својим специфичним особеностима.

Уметност минијатура није просто уметност "смештена” у мале формате, већ она подразумева једну вековима неговану поетику начина рада - рад са изузетном посвећеношћу, смиреношћу која обезбедјује "сигурну " руку коју захтева мали формат, стрпљење и вештину у минуциозном раду. Али, да би дело малог формата добило свој пуни израз, све то мора бити надограђено идејом која је примерена овом изразу.

Као једна целовита област уметност малог формата веома је жива и актуелна и данас у ери екранске слике, када се све своди искључиво на ефикасност и брзину. Међутим, рад у малом формату нас враћа не само једном пажљивом, лаганом и стрпљивом темпу рада, већ, што је много важније, једном продубљнијем начину гледања, које такође захтева смирено, стрпљиво и посвећено трагање за "искром надахнућа” која се, оку које "види”, открива у свему што нас окружује.

Уметнички израз у малом формату захтева пре свега једну изузетно изоштрену моћ уочавања, па тек онда изражавања уоченог уметничким средствима у делу малих димензија. Не само бројност него и разноликост радова на овогодишњој седамнаестој Изложби малог формата у Шапцу сведочи да је мали формат са свим својим специфичностима израза још увек посебан изазов за савремене уметнике, који, судећи по радовима на овој изложби, с подједанким надахнућем као и средњовековни минијатуристи, приступају делима малог формата.

Од укупно 280 радова од 170 аутора, жири у саставу Татјана Марковић, виши кустос Народног музеја у Шапцу, Соња Петровић, кустос галерије Културног центра у Шапцу и мр Рајка Бошковић, виши кустос Музеја савремене уметности у Београду, председник, одабрао је 142 рада од 112 аутора. Жири је награду доделио Кристини Пантелић, академској сликарки из Сапца, за рад под називом Двоје.

Посебне похвале добили су Дарко Ђорђевић из Новог Сада за своје скулптуре у дрвету под називом Тоне III и Седимент и Милица Ракић за графику Без назива.

Рајка Бошковић Историчар уметности

XVII Изложба малог формата25. август 2008.

Фотографије са
отварања изложбе