21. ФЕБ Родни сензитивни језик Међународни дан матерњих језика
Тема трибине: Родни сензитивни језик
Предавачица: Маја Седлар – катедра за медије Филозофског факултета у Новом Саду
Велика сала
17. НОВ ′16. Пројекција филма „Дугме које недостаје“ Пројекција филма „Дугме које недостаје“ – редитељи филма Алберто Тонковић, Маријо Вукадин и Роберт Бубало.

Филм „Изгубљено дугме“ је узбудљива биографска прича о покојном бубњару „Бијелог дугмета“ Горану Ипету Ивандићу. У филму се открива низ детаља о томе како је младић из Вареша већ у двадесетој години изградио имиџ светске звезде, када је као клинац упао у бенд који је покорио земљу са више од 20. милиона становника и зашто су његове соло деонице биле најспектакуларнији део концерта „Бијелог дугмета“ Филм „Изгубљено дугме“ је победник деветог Фестивала документарног рок филма, ДОРФ који се одржава у Винковицима.

Гости вечери, редитељи: Алберто Тонковић, Маријо Вукадин и Роберт Бубало.
Велика сала
18 - 28. ОКТ ′16. Изложба о Светозару Цвеји Јовановићу Изложба о Светозару Цвеји Јовановићу, добитнику Вукове награде за 2001. годину.

Светозар Цвеја Јовановић приредио је 1943/1944. год. Заробљенички буквар, први и једини на свету, написан и штампан у концентрационом логору Корген у Норвешкој. Илустровао га је логораш, академски сликар Драгољуб Вуксановић, а уз помоћ Буквара Светозар је описменио 14 другова логораша. Аутор је и Српско – норвешко – српског речника. Ови несвакидашњу причу приредили су нам Ана Чугуровић и Мирослав Терзић сарадници на програмима културе Музеја језика и писма из Тршића.
Велика сала
10 - 23. МАЈ ′16. Обасјаност невидљивог, свеће у веровањима и обичајима у Јадру Обасјаност невидљивог, свеће у веровањима и обичајима у Јадру, ауторка изложбе, мср етнолог, Ана Чугуровић

О употреби свећа у Јадру, посетиоци ће моћи да виде и нешто више сазнају на изложби «Обасјаност невидљивог, свеће у веровањима и обичајима у Јадру», ауторке Ане Чугуровић. Такође, посетиоци ће сазнати нешто о воскарском занату и прављењу свећа, о употреби свећа у животном циклусу појединаца и у циклусу годишњих обичаја заједнице, о значењу свећа у цркви и изван ње, о вредностима свеће као метафоре, о архаичним, осавремењеним и новим коришћењима различитих врста свећа од ратарских, које су уписане на Листу елемената нематеријалног културног наслеђа Републике Србије, па све до рођенданских.
О изложби говори ауторка.
Галерија
19. АПР - 9. МАЈ ′16. Путујућа изложба речи - ауторке Миље Вуковић Удружење грађана Ин акт представља пројекат

Путујућа изложба речи је пројекат из области културе и бави се српским језиком као нематеријалном културном баштином.
Различитост, извор живота на планети, полако нестаје. Један од главних показатеља овог процеса јесте и губљење ставралачке моћи језика: говорни и писани језик више не прате живот народа који га користи већ постају пасивни, преузимајући речи из доминантног језика или глобалне културе, не стварајући сопствене речи. Изложба речи се бави управо овим горућим проблемом српског језика. Овај пројекат има за циљ обнављање везе са стваралачком моћи српског језика и то кроз истраживање, прикупљање и представљање аутентично српских речи: локализама, архаизама, жаргона, измишљеница. Сакупљање речи послужило је као инспирација уметницима чији радови чине један део Изложбе речи. Групе речи организоване су тако да откривају она места у српском језику на којима је његова стваралачка моћ у пуној снази тј. где се српски језик показује као жив и свеж.
„Путујућа изложба речи“ омогућава и интеракцију са посетиоцима који су позвани да допринесу проширењу базе речи, остављајући на изложби речи из свог родног краја, речи којих се сећају из детињства или нове речи за које су недавно сазнали. Прикупљене речи постају део следећег издања „Путујуће изложбе речи“.
Овај пројекат подржана је од стране Министарства културе и иниформисања Републике Србије.
О изложби и самом пројекту говориће ауторка.
Велика сала
22. МАР ′16. О псовању, у прилог језичкој екологији Пројекција филма о томе како је настала књига „О чему говоримо када говоримо о псовању“

Има ли ружних речи? Има ли псовка значење? Има ли псовање смисла? О чему говоримо када говоримо о псовању?
Студија Предрага Крстића о „скаредним речима“ је освежавајућ искорак у свет „недосотјних“ тема, каквих за филозофско или било које друго озбиљно посматрање човека и света наравно, нема.
Гости: др Предраг Крстић и Бојана Симеуновић
Програм организује и води, мр Катарина Јанковић Поповић


Институт за филозофију и друштвену теорију издао је књигу Предрага Крстића «О чему говоримо када говоримо о псовању: прилог језичкој екологији», као и промотивни документарни филм који прати ово издање под називом Случај «Псовање». Књига се бави феноменом псовања како са филозофског тако и лингвистичког становишта. Уз представљање књиге биће приказан и документарни филм у трајању од 40 минута, а сценарио и режију потписује «Чврсто језго колектива» из Београда.
Велика сала
3. МАР ′16. Васпитањем без казне и награде до смањења насиља у породици, школи и друштву У четвртак, 3. марта у Културном центру одржано је предавање на тему „Васпитањем без казне и награде до смањења насиља у породици, школи и друштву“, ауторке „Породичног буквара“, Милице Новковић из Београда.

Читав свој рад засновала је на педагошком делу Петра Савића, на његовој "Новој школи".

Стваралачко васпитање које ауторка у овом Породичном буквару износи је емоционални утицај човека на човека,у дужем временском периоду, у одсуству ауторитарних васпитних модела. Човек је божанско биће, које се рађа са клицама доброте и љубави, емоцијалне, социјалне, менталне и духовне интелигенције, са позитивним потенцијалом за развој духа и тела. Модел казне и награде бива замењен стрпљивим разумевањем и објашњавањем, праштањем и исправљањем дечјих грешака, будећи у детету стваралачко језгро са којим и долази на овај свет.
Велика сала
28. АПР ′15. Брзалице „Брзалице“, изложба калиграфије Марија Рњак, МА примењени уметник
Изложбу прати трибина на којој ће у фокусу бити теме као што су: типови писма код Срба, о редакцијама, о појму диглосија, као и о калиграфском развоју писања код нас.
О темама писма говори мр Катарина Јанковић Поповић, о калиграфији код нас говори ауторка.
Велика сала
16. ОКТ ′14. Српско писмо и језик кроз историју У поводу обележавања 200. годишњице од објављивања Вукових дела "Писменице сербскога језика" и "Мале простонародне славеносербске пјеснарице", Културни центар је 16. 10. 2014. године са почетком у 13 часова, организовао изложбу са предавањем на тему „Српско писмо и језик кроз историју“, ауторке мр Дајане Ђедовић. Велика сала 24. СЕП ′14. Закотрљај ме око света У среду, 24. септембра у великој сали Културног центра, Снежана Радојичић из Београда, проф. књижевности, а по вокацији писац и путник на бициклу око света, одржала је веома занимљиву трибину са својих путовања на која се отиснула пре три године покушавајући да оствари животни сан, да на бициклу пропутује свет. Написала је на својим путовањима књигу „Закотрљај ме око света“.
Да је Снежана позната великом броју људи којима је хоби бициклизам, уверила нас је и препуна сала њених фанова не само из Шапца већ и из других градова. Присутни су пуна два сата били отиснути заједно са Снежаном на „Путу око света“, слушајући занимљиве приче других култура и цивилизација. Причу је пратио филм најзанимљивијих ситуација са путовања.
Велика сала
13. МАР ′14. Утицаји - Вук и савременици Центар за културу Вук Караџић из Лознице и Музеј језика и писма из Тршића реализовали су изложбу

УТИЦАЈИ - ВУК И САВРЕМЕНИЦИ
Аутора МА Мирослава Терзића
13.3. – 21. 3. 2014. год.
сала Културног центра
Отварање изложбе и предавање 13. 3. у 13ч.
сала Културног центра

У поводу обележавања 200. годишњице од објављивања Вукових дела "Писменице сербскога језика" и "Мале простонародне славеносербске пјеснарице", Културни центар ће 13. 3. 2014. године са почетком у 13 часова, организовати изложбу са предавањем на тему „Утицаји – Вук и савременици“, аутора МА историје Мирослава Терзића. У разговору учествује и МА етнолог-антрополог Ана Чутуровић.
Како би се истакао значај овог јубилеја, Културни центар је покренуо циклус од четири предавања са темама које се тичу живота и рада великог реформатора српског језика, Вука Стефановића Караџића, као и историје порекла и развоја српског језика и писма. Свако предавање праћено је пригодном изложбом, која на сликовит начин илуструје тему о којој је реч. Изложбом „Утицаји – Вук и савременици“, отвара се циклус излагачко-трибинског програма Културног центра који у центар свог интересовања ставља теме из области матерњег језика, и писма. Предвиђени програми имају изузетан културни и образовни карактер.
Програм уређује и води,
проф. српског језика Катарина Јанковић Поповић
21. ФЕБ ′12. Функционална писменост У уторак, 21. фебруара у великој сали Културног центра одржана је трибина на тему „Функционална писменост“ за ученике средњих школа и студенте. Предавач је била проф. др Рада Стијовић, српски лингвиста. Овај датум се обелажава као Међународни дан матерњег језика у циљу промовисања језичке културе и разноврсности, као и вишејезичности. Говорећи о писмености и језику, акценат је стављен на медије као највеће кривце када је неправилно изражавање у питању, било да је реч о говорном језику или неправилним акцентима и синтакси. Стијовићка је истакла да се мора водити рачуна о употреби књижевног језика у јавној комуникацији, на телевизији, у школи и другим образовним установама. Емисије које се приказују на ТВ-у и чланци у појединим новинама често су на ивици доброг укуса – по садржају, а тиме и по језику. Када је реч о страним речима, преузимање је неминовна појава под утицајем нове технологије и глобализације, али се и о томе мора водити рачуна. Беспотребно је убацивати туђице када постоје српске речи које сви разумемо. Професорка је говорила и о неким статистикама које наводе да је у Србији између милион и два милиона становника потпуно или функционално неписмено. Стручњаци тврде да су студенти полуписмени и да се писменост не може повећати уколико не постоји свест друштва о њеној важности. Трибина је имала интерактиван ток, постављена су многа питања на које је проф. др Рада Стијовић одговарала. Одзив ученика је био велики. 2. ЈУН ′10. Школа без насиља Културни центар је и овог пута покренуоо иницијативу за расправом о једној врло актуелној тами данашњице, а то је свакако насиље у школама, и указује на значај програма превенције насиља. Основни циљ предавања је да подстакне бољу сарадњу школа и локалне заједнице и да унапреди васпитну улогу школа, као и презентовање нових приступа у решавању проблема насиља. Ову кампању су подржали Министарство просвете Републике Србије и Уницефа.

Предавачи: Слободанка Алексић, педагог и менторка за програм "Школа без насиља", Снежана Мраовић, менторка за програм "Школа без насиља".
Циљна група: Савет родитеља, чланови школског одбора, стручно особље у школама и директори Основних школа.
21. АПР ′10. Функционисање културног система у Србији Тема: Функционисање културног система у Србији (могућност унапређења културне политике и (не) постојање јасно дефинисане стратегије развоја културе у Србији)

Гост: Иван Тасовац, директор Београдске филхармоније
Улаз слободан
17. ФЕБ ′10. Креирање културне политике и планирање културног развоја У среду, 17 фебруара у 12 часова, одржана је трибина под називом "Креирање културне политике и планирање културног развоја". Предавач на трибини био је Борислав Шурдић, начелник одељења за међународне односе и европске интеграције у Министрству културе Републике Србије. На трибини су били присутни директори и запослени у културним установама у Шапцу, и представници културних установа у окружењу. 14. МАЈ ′09. Плус и минус Tрибина: Смањење стигме и дискриминације ХИВ позитивних „Плус и минус“, у оквиру кампање коју спроводи Министарства здравља. Предавач: Виолета Ракић, епидемиолог
Трибина је намењена ученицима средњих школа у Шапцу.
11. МАЈ ′09. Безбедност деце на интернету Тема: „Безбедност деце на интернету“
Учесници: Представници министарства за телекомуникације и информационо друштво, представници ЕУ нета, психолог и IT стручњак.
Трибина је намењена ученицима Основних школа у Шапцу, са основном намером едукације деце, како да се заштите од нежељених садржаја на интернету.
9. АПР ′09. Мас медији, потрошачко друштво и савремени модели комуницирања У Културном центру, у четвртак у 12 часова, у Малој сали Културног центра, одржана је трибина под називом - Мас медији, потрошачко друштво и савремени модели комуницирања. Предавач на трибини била је Дивна Вуксановић, др Филозофије и естетике. 2. МАР ′09. Пешчаник 2. марта је одржана трибина у организацији Културног центра и радио емисије Б92 "Пешчаник", под називом "Србија на путу европских интеграција". 15. ФЕБ ′09. Утицаји виртуелне културе - За или Против Округли сто - Утицаји виртуелне културе За или Против
Учесници: представници ђачких парламената средњих школа у Шапца
16. ДЕЦ ′08. Јавни састанак У уторак 16. децембра у 15 часова удружење грађана „Омладинска унија“ у оквиру пројекта „У слободно време“ у сарадњи са Културним центром организовали су Јавни састанак. 31. ОКТ ′08. ПР Радионица У петак 31. октобра са почетком у 10 часова одржана је ПР радионица у Културном центру. Предавач и модератор ове радионице била је мр Данијела Пантић, стручњак за ПР и комуникацију. 12. ОКТ ′08. Како сачувати брак и породицу У четвртак је одржана трибина под називом "Како сачувати брак и породицу".
Публика је имала прилику да на самом почетку погледа филм продукције"Острво" из Новог Сада.
На трибини су учествовали: Добросав Вујовић, редитељ из Новог Сада и прим.др Предраг Тојић.
14. МАЈ ′08. Препознај секту У среду 14 маја са почетком у 12 часова одржана је трибина под називом "Препознај секту". Трибина је била намењена ученицима свих средњих школа у Шапцу. 13. МАР ′08. Млади сексуалност / HIV вирус / AIDS и полно преносиве болести У Културном центру је 13. марта са почетком у 12 часова одржана Трибина " МЛАДИ СЕКСУАЛНОСТ/ХИВ ВИРУС/АИДС/И ПОЛНО ПРЕНОСИВЕ БОЛЕСТИ"

Епидемиолог Виолета Ракић је на самом почетку предавања информисала младе о
постојању саветовалишта у оквиру болнице где се могу сви тестирати и
нагласила да су резултати тајни.
20. ФЕБ ′08. Медији у Шапцу Учесници су били новинари редакција и дописништава у Шапцу.
Новинари су се на самом почетку сложили да је још увек тежак положај
новинара и да постоји сарадња новинара различитих медијских кућа по неким
важним питањима.
3. ДЕЦ ′07. Европске интеграције Европске интеграције или Улазак Србије у ЕУ (Шта просечан грађанин ове земље добија а шта губи уласком у ЕУ?) 6. НОВ ′07. Здрава исхрана Предавач: Снежана Панић, специјалиста хигијене - нутрициониста. Теме: анорексија, булимија, гојазност, брза храна... 4. ОКТ ′07. Превенција болести зависности 4. октобра одржана је трибина под називом - Превенција болести зависности. Трибина која је била намењена ученицима свих средњих школа у Шапцу била је изузетно добро посећена.