26. МАЈ ′15. Нова Искра У оквиру пројекта Центар за савремену уметност (ЦзСУ), који је покренут прошле године као део редовног програма Културног центра, у 2015. години планирано је представљање четири занимљиве и успешне креативне платформе из Београда. Прошлог месеца представљен је фото колектив BELGRADE RАW, а 26. маја нам је гостовао дизајн инкубатор НОВА ИСКРА, о којем је говорио генерални менаџер Марко Раденковић. Модератор презентације био је Филип Ковачевић.

Након више од две и по године припрема, дизајн инкубатор НОВА ИСКРА је 6. децембра 2012. године званично отворио врата свог мултифункционалног радног простора површине 350 м2 у центру Београда. Група менаџера и предузетника у култури са разноликим, деценијским искуством у локалним, регионалним и међународним пројектима, развила је јединствену платформу која интегрише три главна нивоа активности - пионирску COWORKING иницијативу у региону Југоисточне Европе; ИНОВАЦИОНУ ПЛАТФОРМУ која обухвата едукативне програме и локалне и међународне пројекте из поља креативности, иновација и друштвено одговорног дизајна; и коначно, услуге и тренинг програме из домена КРЕАТИВНОГ ПОСЛОВАЊА, који су намењени савременим компанијама и клијентима, дизајнерима и предузетницима.

НОВА ИСКРА ради и сарађује са великим бројем приватних и јавних институција, као и са стално растућом мрежом од преко 250 креативних појединаца из региона Југоисточне Европе. Сви сарадници део су једне од три различите мреже чланства: DESIGNERS LAB, CREATIVE HUB и INDUSTRY HUB.

novaiskra.com
Велика сала
13 - 17. МАЈ ′13. Удахни културу Фестивал позоришних представа средњошколаца
Пројекат у организацији :
Удружење грађана „Маска“
Културни центар
Покровитељ: Град Шабац

Понедељак, 13. мај у 20:00 часова
Креативни студио и театар „Гартел“ из Сремске Митровице
Представа: „Плеј Нушић“
Аутор: Бранислав Нушић
Драматизација и режија: Гордана Лукић

Уторак, 14. мај у 18:00 часова
Шабачка гимназија
Представа: „The Olympians“
Аутор: Ана Јеликић
Редитељ: Ана Јеликић

Уторак, 14. мај у 20:00 часова
Стручна хемијска и текстилна школа, Шабац
Представа:“Нушић нашег доба“
Драматизација Нушићеве аутобиографије
Редитељ: Мирјана Раденковић

Среда, 15. мај у 18:00 часова
Група средњошколаца „Времеплов“
Представа: „Времеплов“-од Плаута, Молијера и Стерије
Режија: Мирјана Јевтић Коленц

Среда, 15. мај у 20:00 часова
Средња пољопривредна школа са домом ученика, Шабац
Представа: „Неодрастања“
Аутор: М. Богавац
Редитељ: проф. Драгослав Јовановић

Четвртак, 16. мај у 18:00 часова
Техничка школа, Шабац
Представа: „Замисли љубав“
Колаж текстова: Ј. Дучић, Ј. Грегановић, Д. Радовић, В. Мајаковски; А. де Сент-Егзипери, М. Ердевички, Б. Јовановић;
Режија: Бојана Јовановић

Четвртак, 16. мај у 20:00 часова
Медицинска школа „Др Андра Јовановић“, Шабац
Прфедстава: „Путујуће позориште Шопаловић“
Аутор: Љубомир Симовић
Режија Тања матић

Петак, 17. мај у 18:00 часова
Средња школа у Коцељеви
Представа: „Слободно време“
Аутор: Лидија Марковић
Режија: Лидија Марковић

Петак, 17. мај у 20:00 часова
Културно-образовни центар Богатић у сарадњи са Мачванском средњом школом
Представа: „Кући“
Аутор: Људмила Рзумовска
Режија: Ивана Терзић
Субота, 18. мај у 18:00 часова
Додела награда поводом позоришног фестивала „Удахни културу“

Од 19:00 часова
Представа: „Импровизације варијација“
24. ЈУЛ ′09. Две пројекције филмова ShockArt продукције Петак, 24. јул у 20 часова
У башти Културног центра одржана је пројекција два документарна филма из ShockArt продукције.

Приказан је први филм:
„Дрво живота“, који говори о деци без родитељског старања
Други филм:
„Тензин Васиљевић“, филм прати Иванино размишљање које је претходило идеји усвајања детета. Она одлучује да у породицу Васиљевић доведе Тензина из Бутана који са њом већ две године живи у Француској. Тензин Васиљевић је пронашао свој нови дом, али ипак дечак се суочава са неким проблемима везаним за идентитет, традицију , културу...
Редитељ: Оливера Милош Тодоровић

Филмови говоре о прераном одрастању деце без родитеља, и њиховом страху од онога шта их чека када напусте сигуран дом, када одлуче да пронађу посао и започну нови живот сами.
Оба филма су изазвала јаке емоције код публике и размишљања о напуштеној деци, која су на крају пронашла свој прави дом у хранитељској или усвојитељској породици.
Одлична поставка филма „Тензин Васиљевић“, са складном музиком и одличном режијом Оливере Милош Тодоровић оправдала је и ове године епитет једног од најбољих документарних филмова код нас.
25. ЈУН ′09. Аматерска представа - Место Аматерска представа „Место“ ученица гимназије из Бачке Паланке.

Тема представе су проблеми у породици који доводе до потпуног расула и разора у породици.

Башта, 25. јун у 21:00 часова
18. МАР ′09. Гостовање у Ковину 18. марта Балетски студио Културног центра из Шапца, гостовао је у Ковину на концерту балетских студија. 10. МАР ′09. Осмомартовски балетски концерт Поводом Осмог марта одржан је балетски концерт студија из Панчева, Ковина, Алибунара и Шапца... 1. ОКТ ′08. Општинска организација инвалида рада Шабац и ткачка радионица „Повесмо“ У среду, 01. октобра у Великој сали КЦ. својим суграђанима се представила ткачка радионица „Повесмо“ и Општинска организација инвалида рада, уз подршку Скупштине Општине Шабац. 17. СЕП ′08. Пројекција документарних филмова ShockArt Production Публика је имала прилку да се сретне са нешто другачијом продукцијом, у ова четири дана.
Политичке теме су ипак биле заступљеније од социјалних тема, али подсетили смо се неких важних датума, из наше прошлости.
Свакако, највећи утисак на публику оставио је филм под називом "Дрво живота", који је новијег датума, и бави се децом без родитељског старања.
23. АВГ ′08. Šabac dance Субота, 23. август

У суботу, 23. августа испред Културног центра одвијао се прави спектакл. Наступао је плесни клуб „Šabac dance“. Извођачи су својим такмичарским наступом освојили публику која је бодрила плесаче на подијуму.Од плесова издвајамо hip hop dance и brakedance који су и најпопуларнији (броје око 30 чланова). Од осталих плесова у „Šabac dance“ постоје и disco dance, show dance, streetstyle show dance, standard, latino…
7 - 11. ЈУЛ ′08. Продукцијска група „Мрежа“ Вечери документарног филма Од 07 до 11 јула одржане су пројекције документарних филмова Продукцијске групе мрежа под називом „Вечери документарног филма “. Публика је имала прилику да види различите и увек актуелне тематске садржаје који се баве важним социјално-друштвеним питањима. 2. ЈУЛ ′08. Перформанс са ватром у извођењу организације "АлтерНација" Среда 02.јул од 21 час
Одржан је перформанс са ватром у извођењу организације "АлтерНација" из Новог Сада. Жонглирање и плес са ватром пратили су перкусионисти. Овај несвакидашњи наступ изазвао је велико интересовање публике. Поред Сајма књига, перформанс је догађај којим је званично почела традиционална манифестација Културно лето.
30. МАЈ ′08. Монодрама "Тајна венчане фотографије" Монодрама "Тајна венчане фотографије" говори о усамљености и несрећном животу главне јунакиње.
Представа је праћена фотографијама на платну и филмом у коме је Мирослав Мики Ђуричић у улози управника невидљивог позоришта.
20. МАЈ ′08. Култура говора Уторак, 20.мај у 19 часова, Велика сала Представљен је приручник за усавршавање говорних способности „Култура говора" , аутора Милана Шипке. 22. НОВ ′07. Промоција 3. књиге награђених приповедака Приповетке „ЛАЗА.К.ЛАЗАРЕВИЋ“ Одржана је Промоција 3. књиге награђених приповедака, од 2002. до 2007. године. Публици су се представили : Ноел Путник који је награђен 2003. године и Слободан Бубњевић награђен, 2007.године. 27 - 31. АВГ ′07. 8. Међународна смотра археолошког филма У башти Културног центра приказаће се избор филмова са 8. Међународне смотре археолошког филма Народног музеја у Београду. Свако вече биће приказана по два филма, са почетком у 20 часова. Улаз бесплатан. 8 - 23. АВГ ′07. Атеље Варан Атеље Варан бави се продукцијом документарног филма у маниру cinema verite. Раде и на обуци и усавршавању младих филмских стваралаца чинећи базу за све оне који су заинтересовани за филмове овог жанра у Србији и на Балкану. 11. ЈУЛ ′07. Живо блато Представа Живо блато, алтернативног театра Сунце из Краљева, понудила је љубитељима позоришта нову театарску форму кроз игру покрета, веома интересантну и актуелну представу, мрачну драму апсурда политичких и грађанских превирања од деведесетих до демократије која полако али сигурно куца и на наша врата. 18. ЈУН ′07. Малезијска плесна група Културни центар је био домаћин малезијској плесној групи из Београда. У пешачкој зони велики број суграђана уживао је у плесовима и костимима ове егзотичне земље чију културу су покушали да приближе и дочарају присутној публици. 9. МАР ′07. Ја, дилетант У Културном центру Шабац реализован је колажни програм под називом "Ја, дилетант" Радушка Јанковића, културног радника из Шапца, поводом тридесет пет година рада у култури.