23. МАР Фанзини – Кад су друштвене мреже биле уметност Серија разговора о феномену фанзина који и поред интернета и даље опстаје у изворном облику - фотокопирано малотиражно издање које се шаље на адресе читалаца - као и о њиховом утицају на уметност, на њихов значај током година када су информације о одређеним сферама културе биле много мање доступне него данас. Гостују аутори најзначајних српских фанзина, с тим да се трудимо да на трибини, поред аутора који сарађују с Домом омладине, увек говори и аутор фанзина из града у ком гостујемо, будући да је фанзинашка сцена постојала у већини места.
Модератор: Драгољуб Стојковић, Дом омладине Београда
Гости: Иван Глишић и Иван Велисављевић
Галерија
13 - 17. МАР Општинска смотра рецитатора Такмичење рецитатора одвијаће се у три категорије:
Најмлађи узраст од I- IV разреда, 13. март у 10:00 часова
Средњи узраст од V-VIII разреда, 14. март у 10:00 часова
Средњошколски узраст од I- IV разреда, 15. март у 10:00 часова

Финале: петак, 17. март у 18:00 часова
Велика сала
9. МАР Арзамас Представљање романа „Арзамас“, ауторке Иване Димић, добитнице Нинове награде за 2016. годину
„Ивана Димић, чини се, прича о себи, а заправо прича о чуду повратка из сна. Она успоставља својеврсни ритам који излази из судара две теме, из неспојивости две сфере – стварности и оностраног. И као кад нас Лаза Костић уводи у онај предео „међу јавом и мед сном“, ово приповедање супротставља се живљењу, јер живот и јесте непрекидна смена, све до тренутка вечности.“ Дејан Мијач
Велика сала
9. МАР Језици у поткровљу представљање књиге проф. др Ранка Бугарског

Састављена од четири дела, ова публикација својом садржином и структуром прати образац заступљен у ауторовим претходним књигама у Библиотеци XX век. Први део окупља четири рада са тематиком актуелне европске језичке политике, са нагласком на заштити мањинских језика, мултилингвизму и мултикултурализму, те на односу између језика и националне припадности, којом се писац последњих десетак година бави као експерт Савета Европе за Европску повељу о регионалним или мањинским језицима. Овај документ подробно је представљен у уводном поглављу, да би се као нит провлачио и кроз следећа четири. Наслов књиге симболички указује на искушења мноштва мањинских језика који се боре за опстанак под заједничким европским кровом, мада сабијени у само поткровље, док простране одаје на спратовима запоседају раширенији језици – међу њима и енглески, чије се простирање разматра у петом поглављу. Овај део закључује текст о појму традиције, посебно у лингвистици.

О књизи говоре: оснивач и уредник Библиотеке XX век Иван Чоловић и аутор.
Разговор води мр Катарина Јанковић Поповић

Иван Чоловић je дипломирао општу књижевност на Филолошком факултету у Београду, где је и магистрирао романистику, а потом и докторирао етнологију. Оснивач је и уредник (1971), а од 1988. и издавач серије књига "Библиотека XX век", у којој је досад објављено 170 наслова из области етнологије, антропологије и сродних дисциплина. Добитник је Хердерове награде за 2000. годину и награде Kонстантин Обрадовић за 2006. Године 2001. одликован је француским орденом витеза Легије части. 2010. године додељена му је титула почасног доктора, хонорис цауса Варшавског универзитета.
Велика сала
23. ФЕБ Глинени краљ Представљање романа „Глинени краљ“, ауторке Бранке Селаковић из Београда, добитнице Деретине награде за књижевност, за 2016. годину Галерија 14. ОКТ ′16. Међу јавом и међ сном Вече предромантичарског сентимента

Међу јавом и међ сном

Ове године Културни центар организује циклус од четири трибине о интересантиним темама из наше књижевне прошлости. Наш први сусрет биће посвећен подсећању на неправедно заборављено песништво предромантизма и његову тематску блискост са романом Сеобе Милоша Црњанског. На нашем другом сусрету померамо нашу пажњу ка реализму и веома актуелној теми смрти. Потом вас очекује анализа и дискусија о есејистичким радовима Лазе Костића и на крају, Данила Киша.
Међу јавом и међ сном српски писци трагају за идентитетом (индивидуалним и националним), лутају кроз буре микрокосмоса у капуту универзалних тема, боре се за уметничку функцију књижевности и бране своје поетике пред сујетном масом. Пратећи нити које су прошле кроз прсте неуморних плетисанки српских предромантичара стижемо до универзалних тема – теме љубави, смрти, ноћи и сна. Указује се интересантна веза Сеоба Милоша Црњанског и песништва српског предромантизма. Та веза открива посебну врсту сентимента која је створена непрестаном игром рушилачких и стваралачких сила. То нас уводи у буре микрокосмоса јунака Лазаревићевих, Ранковићевих и Матавуљевих приповедака и води даље до полемика које су водили Лаза Костић и Данило Киш.
Незнање почиње тамо где настаје заборав. На дозовлите да други знају више о нама. Ту смо да вас подсетимо на богато књижевно налеђе које нам је остављено у аманет.
Велика сала
8 - 10. СЕП ′16. 7. МЕЂУНАРОДНИ ПЕСНИЧКИ МАРАТОН 7. МЕЂУНАРОДНИ ПЕСНИЧКИ МАРАТОН, 2016. год.

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ИЗ ШАПЦА ВАС ПОЗИВА ДА СЕ ПРИКЉУЧИТЕ 7. МЕЂУНАРОДНОМ ПЕСНИЧКОМ МАРАТОНУ КОЈИ ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ У КУЛТУРНОM ЦЕНТРУ У СУБОТУ , 10. СЕПТЕМБРА СА ПОЧЕТКОМ У 19:00 ЧАСОВА

Учесници маратона су у обавези да потврде свој долазак до 1. септембра на мејл адресу Културног центра или на тел: programi@gromnet.net 015/305-830;
8. ЈУЛ ′16. Разоткривање једне душе У петак, 8. јула одржана је трибина на тему Психолошко саветовање за вантелесну оплодњу и представљена књига „Разоткривање једне душе“ која говори о ВТО , ауторке Драгане Јоцић из Шапца. Трибину су водиле др Александра Трнинић Пјевић (специјална болница „Ферона“) из Новог Сада, др Вера Кремић, ембриолог и Маја Олић, испред центра за психосоцијално саветовање из Београда.
Александра Павловић, проф. српске књижевности говорила је о књизи која је заправо приручник за парове у борби за потомство али и лична прича аутоке која је после дуге и напорне борбе остварила себе као родитељ.
Башта КЦ
7. ЈУЛ ′16. Црвене магле У четвртак, 7. јула у башти Културног центра представљена је књига „Црвене магле“, аутора Душана Бабића из Шапца.
О књизи су говорили др Предраг Тојић и Гојко Лазарев, председник Вишег суда у Шапцу.
Следећи свој животни траг, поучен личним искуством, а у жељи да расветли тајне прошлости, у другом делу трилогије Бабић кроз слојевиту причу у два временска тока покушава да ослика трагику једне породице у послератном времену када је људска духовна мисао нестајала пред налетима новог друштвеног поретка.
Башта КЦ
30. ЈУН ′16. Пројекција филма „Пола стољећа диска“, аутора Звонимира Румболта Сплитски авантуриста брачких корена и париске адресе, 1964. год. на острву Хвару у Јелси отвара први диско клуб у тадашњој држави. Не може га регистровати под тим именом, јер тако нешто не постоји као опција. Тим пионирским подухватом покренут је талас отварања диско клубова по читавој СФРЈ, и тај облик дружења обележио је наредне две деценије. Филм „Пола стољећа диска“ сниман је у Јелси, Опатији, Ријеци, Сплиту, Загребу и Паризу, уз помоћ педесетак саговорника, илустрован је архивским снимцима, фотографијама, и документима из тог времена, али и савременим снимцима локација некадашњих дискотека, чиме је оживљен пионирски период диско грознице у Хрватској. Но, да ли је баш јелшанска „Амфора“ била прва дискотека? У Музеју туризма у Опатији имају другачије мишљење. Шта то један диско клуб чини правим клубом? Која је била важност тих места, и каква је била њихова улога у друштву? На ова и многа друга питања кроз разговор са актерима, данас људима у трећој животној доби, одговара овај филм.
Гост вечери, редитељ Звонимир Румболт.
Велика сала
24. ЈУН ′16. Кроз прстохват цимета У петак, 24. јуна у башти Културног центра одржана је промоција романа „Кроз прстохват цимета“, ауторке Александре Михајловић из Београда.
Поред ауторке, о књизи су говориле Бранка Тодоровић, Вања Јекић и Ања Ивачкова.
Роман је право откровење. Рафинираним књижевним језиком, писала га је озбиљна ауторка, литерарно богата душа, жена која дубоко промишља. Књига нам помаже да погледамо у себе и спознамо шта нам је најважније у животу. Да се не загледамо у туђа дворишта, него у сопствену душу.
„Роман „Кроз прстохват цимета“ прати, паралелно две приче кроз исповеди 4 јунака. Једна је савремена. У њој су два близаначка пара. Друга је династичка прича из последње деценије династије Обреновић испричана кроз писма „најлепше европске краљице“ тога времена, „краљице од рудника“, Наталије Обреновић“ (из рецензије Љиљане Шоп).
Александра Михајловић је завршила Филолошки факултет у Београду, на катедри Опште и срспке књижевности са српским језиком. Докторант је на истом факултету и члан Удружења књижевника Србије. Предаје књижевност у Гимназији у Панчеву. Објавила је два романа: „Запричавање. Заваравање. Завиривање“ 2012. године и „Кроз прстохват цимета“ (2015.), који је за три месеца доживео друго издање.
Башта КЦ
27. МАЈ ′16. Књижевна награда Лаза К. Лазаревић У петак, 27. маја у великој сали Културног центра додељена је књижевна награда „Лаза К. Лазаревић“ за најбољу необјављену приповетку на српском језику. Жири у саставу, Љиљана Шоп, књижевни критичар и есејиста, проф. Даниела Берић Дамњановић и мр Катарина Јанковић Поповић, једногласно је одлучио да награда припадне Жељку Марковићу из Новог Сада, за причу „Фабијанов пријатељ“, који иза себе има петнаест објављених књига. На овогодишњи конкурс приспело је 126 прича, мање него претходних година али по мишљењу жирија квалитет је био изузетно висок због чега је жири издвојиио и похвалио осам изузетних приповедака. У оквиру манифестације у Пешачкој зони испред бисте српског приповедача одржан је књижевни матине под називом „Први пут са Лазом у подне“, инспирисани његовом приповетком. Рецитатори Културног центра својим наступом, на веома сугестиван начин читајући делове приповедака скренули су пажњу пролазника на догађај којим смо желели да подсетимо суграђане на важност праштања и љубави, као и сећања на оне који су дали животе за отаџбину. Велика сала 16. МАЈ ′16. Висећи вртови речи Збирка песама „Висећи вртови речи“, аутора Душка Кораћа представљена је у понедељака, 16. маја у књижари Културног центра. Гошћа вечери, Биљана Манић, заједно са аутором читала је песме из збирке, као и неколико својих песама. Књижара 7. АПР ′16. НИНОВА НАГРАДА Представљање романа „ИСЛЕДНИК“, аутора Драгана Великића, добитника 62. НИН-ове награде за књижевност. Велика сала 21. МАР ′16. Светски дан поезије У понедељак, 21. марта у књижари Културног центра, песници и љубитељи поезије обележили су Светски дан поезије кроз беседе о статусу поезије, времену у којој је веома мало заступљена, о питањима и запитаностима, шта нам је донела савременост и где се суштински изгубио језик и достојанство поезије. Циљ ове вечери био је пре свега дијалог о уметности за чијим одговорима кроз безброј паралела трага сваки уметник. Књижара 14 - 18. МАР ′16. Песниче народа мог Од 14. до 18. марта реализовано је традиционално општинско такмичење рецитатора „Песниче народа мог“. Такмичили су се рецитатори у три категорије: најмлађи узраст од првог до четвртог, средњи узраст од петог до осмог и најстарији узраст – средњошколци. На овогодишљој смотри рецитатора учествовало је 96 такмичара.
Жири је радио у саставу: Тамара Цвејић (председник), Даниела Берић Дамњановић и Катарина Јанковић Поповић.
Победници општинске смотре рецитатора (по петоро из сваке категорије), пласирали су се на окружно такмичење.
Манифестација која окупља велики број и учесника и посетилаца.
Велика сала
5. НОВ ′15. Бремеплов Представљање књиге „Бремеплов“ – аутор, Никола Врањковић

Књига и ИП (4 нове песме) „Бремеплов“ Николе Врањковића, човека који је као гитариста и комплетан аутор музике и текстова обележио деловање бенда Block Out, у последњих 20 година оставио је дубок печат на нашој рок сцени.
Промоцију прати акустични бенд са којим ће Врањковић извести неколико песама из Block Out периода, као и неколико песама са његових соло албума "За овде или за понети", као и најновијег ЦД „Бремеплов“.
Велика сала
22. ОКТ ′15. Фајронт у Сарајеву Представљање књиге „Фајронт у Сарајеву“ – аутор, Др Неле Карајлић
Неодољиво испричана прича о одрастању, сазревању и старењу у једној земљи која се крваво распала, а онда формирала слободну територију у нашим сећањима.

О књизи

Фајронт у Сарајеву је тешко, помало болно, свакако сетно пребирање по успоменама једног од Сарајлија који су тај град у Титовој Југославији учинили посебним. Нови примитивизам је Сарајево избацио из зглобне чашице, учинио га другачијим, дао му ореол авангарде, а највећа звезда тог покрета био је др Неле Карајлић.

Ово је његова прича, искрена, духовита, прича без које предратно Сарајево – град раје и папака – није могуће разумети до краја. У том казивању Неле је сањар о сунчаној страни улице, наивац, жртва, визија која хода, непресушни извор идеја, хрпа страха. Тај и такав живот могао је да се креће, и кретао се, само од линије шеснаестерца фудбалског клуба Вратник, давних седамдесетих, до Првог коронарног одељења Ургентног центра у Београду, четрдесетак година касније.

Др Неле Карајлић рођен 1962. године у Сарајеву као Ненад Јанковић. Оснивач, композитор, текстописац и фронтмен рок групе Забрањено пушење са којом у првој фази 1980–1990. објављује четири албума: Дас ист Wалтер, 1984.; Док чекаш сабах са шејтаном, 1985.; Поздрав из земље сафари, 1987.; Мале приче о великој љубави, 1989., као и у њеној другој фази 1992–1998. када објављује албум Ја нисам одавле, 1997.

Од маја 1981. до јануара 1985. сценариста је и глумац радијске верзије Топ листе надреалиста, а од 1984. и њеног телевизијског издања.

Аутор је књиге Сложна браћа, која је објављена 1996. године.

Такође, аутор је музике за филм Црна мачка бели мачор редитеља Емира Кустурице, као и оснивач, композитор, текстописац и фронтмен групе Емир Кустурица анд the No Smoking Orchestra од 1999. до 2011. год. са којим је одсвирао преко 1000 концерата у више од 40 земаља света.
Живи и ради у селу Кораћица, општина Младеновац.
Велика сала
29. СЕП ′15. О преводилаштву О преводилаштву, мр Драгана Грбић
Представљање радова са преводилачке радонице у Тршићу
Предавање, О преводилаштву, одржаће мр Драгана Грбић са Института за књижевност и уметност из Београда. Предавање има за циљ да афирмише свеобухватан приступ у превођењу европских језика и то кроз призму Вуковог наслеђа са једне стране, као и европског културног наслеђа са друге. Своје радове као и утиске са преводилачких радионица представиће студенти шест европских универзитета, и то из Италије, Русије, Белорусије, Пољске, Немачке, Аустрије и Британије.
Велика сала
21. МАЈ ′15. Свечана додела књижевне награде „Лаза К. Лазаревић“ за 2015. годину Свечана додела књижевне награде „Лаза К. Лазаревић“ за 2015. годину
Музички програм: група хора ОШ "Лаза К. Лазаревић"
Велика сала
19. МАЈ ′15. 2. циклус предавања о јапанској књижевности У уторак, 19. маја у Културном центру одржано је друго предавање о јапанској књижевности из периода од 17 до 20 века. Драгана Петровић, јапанолог и Соња Вишњић Жижовић, уредник издавачке куће „Кокоро“, говориле су о периоду од 1600 до 1868 године када је Јапан био у миру и самоизолацији, процвату уметности, књижевности и позоришта. Представљен је Мацуо Башо, који важи за једног од највећих хаику песника, не само у време када је живео, већ и данас, а његове се многе песме сматрају ремек-делима јапанског песништва. Прича о Уеду Акинарију, писцу сјајних прича о духовима била је публици веома интересантна. Његова књига „ Приче кише и месец“ је и данас најчитанија књига у Јапану, чувена је по врхунском стилу и ненадмашној вештини приповедања. Обухваћен је и период модерне литературе који почиње са владавином Меија када се Јапан отвара ка Западу и европском утицају. Велика сала 16. АПР ′15. 1. циклус предавања о јапанској књижевности Издавачка кућа „Кокоро“, Београд
1. циклус предавања о јапанској књижевности
Књижевност од 7. до 17. века
Мит о настанку Јапана и капитално дело „Прича о Генђи-ју“
Записи из колибе од десет стопа (Хођоки), превела са јапанског Соња Вишњић
Предавач: Драгана Петровић, јапанолог
Велика сала
9. АПР ′15. Кућа сећања и заборава Представљање романа „Кућа сећања и заборава“, аутора Филипа Давида, добитника 61. НИН-ове награде за књижевност
О књизи ће говрити
*Писана у препознатљивом стилу угледног аутора, „Кућа сећања и заборава“ је један од најаутентичнијих романа новије српске књижевности, наводи Лагуна која је до сада објавила и његове романе „Сан о љубави и смрти“ и „Ходочасници неба и земље“. *
Велика сала
8. АПР ′15. Место у мећави У сусрет УРМ! Представљање књиге „Место у мећави“ – аутор, Алексадар Жикић

О књизи

Књига «Место у мећави» осликава најизражајнији портрет једног рок уметника у домаћој публицистици, на суптилан начин тумачећи околности из којих је изникао мит о Милану Младеновићу, гитаристи, певачу и вођи Екатарине Велике.

Стварајући у турбулентном и несигурном времену, отишао је са сцене и из физичког живота поражавајуће прерано, остављајући за собом ону ретку врсту наслеђа која се заснива колико на особености уметничког израза толико и на етичкој непоткупљивости ствараоца.

Место у мећави истинита је прича о таквом ствараоцу, атмосфери у којој су настајале необично значајне песме, бенду изузетних музичара трагичне судбине – прича потресна али лишена патетике, лирска и драматична у исто време, поткрепљена аутентичним сведочанствима и посебно одабраним ауторским фотографијама Небојше Бабића.

Александар Жикић рођен је 1959. у Ваљеву. Први текст изашао му је у магазину Џубокс. Објавио је више од хиљаду текстова у већини релевантних југословенских и српских листова, углавном из области рокенрола и поп културе. Као новинар деловао је у свим медијима. Са групом С.Т.Р.А.Х. снимио је ЕП Месец. Аутор је драма Елвира је кул!, Overdouz и Плес авети и књига Фатални рингишпил – Хроника београдског рокенрола и Whisкy: Ватра из воде. Члан је Tennessee Squire Association и почасни грађанин покрајине Мур, Тенеси, САД. Магистрирао је сведенборгијанску теологију на Academy of the New Church Theological School у Брин Етину, (Филаделфија), Пенсилванија, САД. Члан је прогресивног америцана бенда The LVCZ. Тренутно живи и ради у Београду.
Велика сала
3. АПР ′15. Стваралаштво Драган Великић - Стваралаштво Велика сала 23 - 28. МАР ′15. Путујући биоскоп Од 23. до 28. марта реализована је недеља немачких филмова под називом „Путујући биоскоп“ у реализацији Гете института и Културног центра. Шапчани су погледали избор од десет филмова са ГЕТЕ ФЕСТА из 2012, 2013. и 2014. године. Назив филмова који је био на репертоару је следећи: Љубавне шницле, Време канибала, Хана Арент, Џек, Вољене сестре, Оно што остаје, Барбара, Друга домовина, Almanya и Између светова. Мала сала 20. МАР ′15. Стихови ће рећи Шапчани обележили Светски дан поезије у Културном центру
У петак, 20. марта у књижари Културног центра одржано је подне поезије под називом „Стихови ће рећи“, поводом обележавања Светског дана поезије (21. март), који је UNESCO установио 1999. године са циљем да подржи језичку разноврсност кроз песнички израз. Учешће су узели песници и рецитатори кроз казивање стихова и разговор о поезији.
Књижара
16 - 20. МАР ′15. Песниче народа мог Од 16. до 20. марта 2015. реализовано је општинско такмичење рецитатора "Песниче народа мог". Такмичили су се рецитатори у три категорије: најмлађи узраст од првог до четвртог, средњи узраст од петог до осмог и најстарији узраст – средњошколци Велика сала 12. МАР ′15. 365 језичких цртица, Виолета Бабић Kњига 365 језичких цртица намењена је свима онима који желе да говоре и пишу правилно. У њој читаоци свих узраста могу да пронађу одговоре на различита језичка питања и да тако обнове знања из граматике и правописа, као и да разреше језичке недоумице које имају. Програм је намењен основцима.
О књизи говори ауторка.
Велика сала
5. МАР ′15. Напет шоу Представљање књигоалбума „Напет шоу“ – аутор, Марко Шелић – Марчело
Јединствена збирка савремене поезије и проницљивих, свежих, аналитичних, али и људски топлих портрета света који нас окружује

О књизи

Иако већ навикнути да нам Марко Шелић – Марчело директно у лице говори истину, без обзира на то да ли су у питању његови прозни текстови или поезија, он је поново успео да нас изненади: овога пута „књигоалбумом“. Скенирање реалности и анализу разлога због којих смо данас безмало сви актери једног „Напетог шоуа“ налазимо у Марковим текстовима песама које се налазе на албуму (а који је саставни део ове књиге) и у есејима које поред Марка потписују редитељ Кокан Младеновић, писци Давид Албахари, Михајло Пантић и Павле Зелић, афористичар Далибор Ђорђевић, рок критичар Петар Јањатовић, колумниста Дража Петровић, мировни радник Милан Цолић, психолог и психотерапеут Владан Беара и координаторка организације АСТРА Елена Крсмановић.

«Напет шоу» је и фотопортрет овог друштва, затеченог у раскораку између лошег сада и горег сутра. „То јест, хоће ли бити боље? Неће.“, каже Марко, и одмах потом заборави шта је рекао, па пише, пева, говори и изнад свега живи као да ипак хоће, и као да је баш он тај који ће својим људским и уметничким чињењем превалити, претегнути овај свет на светлију страну. А зашто? Зато што само тако човек може и сме да живи: у напетости, која је друго име за оно кад не даш и баш не даш и ето не даш пауцима да премреже небо.
Теофил Панчић

Марко Шелић Марчело рођен је у Параћину, 22. 01. 1983. године. Пише прозу, новинске колумне и музику. По струци би био професор српског језика и књижевности, да га од тога не дели још који испит. Објавио је четири студијска албума – De facto (2003), Puzzle shock! (2005), Трећу страну медаље (2008) и Децу и Сунце (заједно са својом групом Филтер, 2010), те роман Заједно сами (2008), збирку текстова О људима, псима и мишима (2009), роман Малтерего – књига прва: Рубикова столица, и стотинак колумни за разне редакције. Посебну пажњу јавности скренуо је текстовима својих песама, којима је завредео признања попут награде ТВ Метрополис (најбоља песма) и Даворин за 2006. и 2009. годину (најбољи урбани/рок албум), а спот за Позериште први је српски спот уврштен у World chart express европског МТВ-а.
Велика сала
27. ФЕБ ′15. Сусретања У петак, 27. фебруара одржано је уметничко вече под називом „Сусретања“, ауторке Јасмине Јанковић, књижевнице из Београда. Вече љубавне поезије и премијерна поставка изложбе честитки из периода од 1900 до 1940 године вратила нас је у период када је преписка била одраз присности између драгих људи. Захваљујући Јасмини и њеној колекцији честитки, на тренутак смо осетили снажну и драгоцену димензију комуникације која се заувек изгубила.
Сретање старог и новог доба и сретање два бића у нити љубави, били су основно полазиште наше гошће да публици сликовито пренесе мисли и осећања, одабиром своје лирике и аутентичне изложбе.
Велика сала
25. ФЕБ ′15. Бранислав Нушић – живот и дело Представљање монографије Бранислав Нушић – живот и дело, проф. др Рашка В. Јовановића. О књизи ће, осим аутора, говорити Драгана Бошковић, новинарка Вечерњих новости. Одломке из књиге читаће глумци шабачког позоришта Анета и Иван Томашевић
Издавач: ЈП „Службени гласник“
Монографија је објављена поводом 150 година од Нушићевог рођења и у њој су веома детаљно изнети живот и обимно стваралачко дело једног од најплоднијих и најпопуларнијих српских писаца.
Нушић је својим делом обележио српско драмско стваралаштво, и то не само за живота. Његов утицај осећа се и данас, у 21. веку!
20. ФЕБ ′15. Дан матерњег језика Обележавање Дана матерњег језика (21. фебруар)
У књижари Културног центра реализоваће се креативне радионице са ученицима основних и средњих школа у циљу промовисања језичке културе и разноврсности, као и вишејезичности.
Велика сала
19. ФЕБ ′15. Приповетке једнога каплара Бранислав Нушић „Приповетке једнога каплара“
Приповеда: Зоран Ћосић
Музику изводи: Нина Ћосић
У оквиру циклуса „Читалиште", глумац Народног позоришта Зоран Ћосић и његова супруга, обоиста Симфонијског оркестра РТС -а, Нина Ћосић дочараће говором и музиком, свет Нушићевих мало познатих „Приповедака једнога каплара''.
Прва објављена књига Бранислава Нушића “Приповетке једнога каплара” обухвата период српско-бугарског рата вођеног с краја 1885. до почетка 1886. године и чини је двадесетак прича који представљају хронолошки низ догађаја описаних богатим и колоритним језиком.
29. ЈАН ′15. Наши дани Монодрама „Наши дани“
Адаптирао, режирао и игра: Радослав Рале Миленковић
Текст представе настао је драматизацијом сатиричних песама В.П.Диса (Наши дани и Химна) и најзначајнијих приповедака Радоја Домановића, (Страдија, Данга и Мртво море) који је оштро, критички беспоштедно и духовито сликао власт свога времена, огрезлу у корупцији и насиљу.

Улаз слободан!
Велика сала
12. СЕП ′14. Месец младог аутора У петак, 12. сптембра у Културном центру представљено је стваралаштво песника Владимира Перића у оквиру традиционалне манифестације „Месец младог аутора“. Шапчани су имали прилику да присуствују веома занимљивом приступу представљања поезије како путем видео пројекције тако и другачијим начином читања и разумевања поезије. Водио се дијалог на тему „Писање као... потрага за идентитетом, шта је занат , експеримент, дах колектива, о сусрету (сукобу) теорије и праксе и остављање трага у времену“. Свака подтема била је поткрепљена поезијом аутора. Перић веома храбро барата са уметничком формом стиха играјући се речима и бојама као са Рубиковом коцком. Даје себи слободу да речи слаже по етапама водећи рачуна о форми, ритму, значењу, а све у сврху језика.
Владимир Перић рођен је у Шапцу, живи и ради као проф. српског језика и књижевности у Крагујевцу. Докторирао је на ФИЛУМ-у са темом „Аутобиографска социјална и поетичка маргина дадаизма Драгана Алексића“.
Велика сала
3 - 6. СЕП ′14. 5. Песнички маратон У суботу, 6. сптембра 2014.г. завршен је програм 5. „Песничког маратона“. Манифестацији су претходили пратећи програми који су се одвијали на више локација у граду. И ове године као и претходних дружили смо се са корисницима Геронтолошког центра , члановима клуба Савеза слабовидих и слепих и децом Дечјег одељења Опште болнице у Шапцу. Богат програм који је приредио Културни центар оставио је добар утисак на наше дугогодишње сараднике и њихове кориснике. У великој сали наше институције 5. септембра реализовали смо рецитал под називом „Док трају међу људима ратови“ – сећање на Станислава Винавера а у поводу обележавања стогодишњице Првог светског рата. Рецитал су приредили Бранка и Стеван Тодоровић уз учешће рецитатора: Милена Панић, Катарина Тадић, Вања Павловић, Марко Рибић и Никола Раусављевић. Рецитал је пратио оркестар КУД „Абрашевић“.
Централна манифестација „Песнички маратон“ одржана је 6. септембра у великој сали КЦ. Учешће су узели песници из Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Републике Српске, БИХ као и из Холандије, Швајцарске.... Шездесетак песника представило се својом поезијом која се говорила у блоковима уз богат репертоар класичне музике на гитари коју је изводио наш суграђанин и сјајан уметник Стеван Јовић.
Велика сала
18. ЈУЛ ′14. Монодрама Милунка Савић Монодрама „Милунка Савић“ у интерпретацији глумице Југословенског драмског позоришта, Весне Станковић

Продукција: Балкан- Нови покрет
Режија: Петар Станојловић
Башта КЦ
26. ЈУН ′14. Девојка из долине јоргована Вече с поводом
100 година од I светског рата у Шапцу
Представљање романа „Девојка из долине јоргована“, ауторке Јасмине Лазаревић из Шапца

Роман "Девојка из долине јоргована" , је прва романсирана биографија о српској хероини Милунки Савић која је оставила неизбрисив траг у новијој српској историји, учесници балканских ратова и Првог светског рата. Издавач овог значајног дела је Центар за културу "Градац" из Рашке.Књига представља извор историјских података и осликава време у ком је хероина и живела и деловала.
5. ЈУН ′14. Свечана додела књижевне награде „Лаза К. Лазаревић“ Свечана додела књижевне награде „Лаза К. Лазаревић“, за најбољу необјављену приповетку на српском језику

Напомена:
Због поплава у већем делу Србије и бројних људи чији су животи угрожени, ова манифестација ће имати хуманитарни карактер.Молимо суграђане да дођу у што већем броју и купе књигу награђених приповедака „Лаза К. Лазаревић“ како бисмо помогли људе којима је помоћ потребна.
25. АПР ′14. Окружно такмичење рецитатора 1.Вукан Обадовић , 4. р. „Николај Велимировић“, „Не знам да се љубим“, Недељко Попадић
2. Вук Станковић 5.р. „Николај Велимировић“, „Нећу да се женим“, Елизабета Георгијев
3. Милица Марчић 8.р. „Како смо се заклели Филип и ја“, Гордана Брајовић
4. Јевтић Јелена 1.р. „Шабачка гимназија“, „Врати ми моје крпице“, Васко Попа
5. Милена Панић 4.р. „Економско-трговинска школа, „Прељубничка балада“, Радмила Лазић
17. АПР ′14. Доба. Циклуси Представљање књиге поезије „Доба. Циклуси“, аутора Ненада Глишића из Крагујевца
Издавач: Фондација „Солидарност Србије“ и Кућа Ђуре Јакшића
Овај рукопис је награђен књижевном наградом „Ђурин шешир“ за 2013. годину.
10. АПР ′14. Мачванска имена у првим крштеницама Милошева времена Велика сала
Представљање књиге „Мачванска имена у првим крштеницама Милошева времена“, ауторке др Анђеке Лазић из Шапца
Издавач: Културни центар
7. АПР ′14. Сва Теслина деца У оквиру "Пролећног сајма књига", у великој сали Културног центра
представљен је роман "Сва Теслина деца", аутора Горана Скробоње из Београда. Издавач књиге је Лагуна. Роман савремене српске прозе говори о алтернативној историји Србије испричане кроз лик Анке Цукић, нове хероине у српској књижевности. Књига авантуристичког жанра са занимљивим ликовима где се преплићу историја, љубав, завера, драма, акција...
17 - 21. МАР ′14. Општинско такмичење рецитатора Такмичење рецитатора одвијаће се у три категорије: најмлађи узраст од I-IV разреда, средњи узраст од V-VIII разреда и средњошколски узраст од I-IV разреда
Од 17. до 20 марта
од 10:00 часова
Финале: Петак, 21. март у 18:00 часова
25. ФЕБ ′14. Таи Представљање романа „ТАИ“ , аутора Горана Гоцића, добитника престжног књижевног признања, НИН-ове награде за роман године (2013).
О књизи ће говорити Милета Аћимовић Ивков, књижевни критичар
Горан Гоцић дипломирао је англистику на Филолошком факултету у Београду и магистрирао медије и комуникације на Лондонској школи економије и политичких наука. Радио је као новинар и уредник у тридесетак медијских кућа. Добитник је више награда за своје есеје. Објавио је студије: „Енди Ворхол и стратегије попа” (1997/2012) и „Емир Кустурица: Култ маргине” (2001/2006). Аутор је више дугометражних документарних филмова. „Таи” је његов први роман, за који је недавно добио награду „Милош Црњански”.
20. ФЕБ ′14. Нова драма - Драма 20-ог века Дана 20. 2. у сали Културног центра, представљена је књига Јована Рукавине “ Нова драма – Драма 20-ог века“. О књизи су говорили професор књижевности Мирјана Јевтић Коленц и др Мирко Нагл. Делове из књиге читала је песникиња Вера Гајић. 29. ЈАН ′14. Задивљени спавач Представљање књиге поезије „Задивљени спавач“ , ауторке Снежане Николић
Гост: Крстивоје Илић, књижевник
27. СЕП ′13. Врисак лептира МЕСЕЦ МЛАДОГ АУТОРА
Представљање прве збирке песама „Врисак лептира“, аутора Бана Кузмановића из Шапца
О књизи ће говорити Бранка Тодоровић, уредник књижевне сцене
Петак, 27. септембар у 20:00 часова
25. СЕП ′13. О јагодама и крви Башта КЦ
Представљање књиге „О јагодама и крви“, аутора Дејана Јеремића
Среда, 25. септембар у 20:00 часова
3 - 6. СЕП ′13. Песнички маратон ПЕСНИЧКИ МАРАТОН
Песнички маратон, четврти по реду, манифестација међународног карактера.
У оквиру манифестације „Песнички маратон“, реализоваће се пратећи програми:
Клуб Савеза слепих
Поетско поподне „Додирнимо се речима“
Уторак, 3. септембар, 16:00 часова

Геронтолошки центар
Песнички матине „Поезија топлине“
Среда, 4. септембар у 11:00 часова

Клуб за старе
Песничко дружење
Среда, 4. септембар у 16:00 часова

Башта КЦ
„Над Шапцом је месечина“
Сећање на Драгишу Пењина
Поетски перформанс
Гости: КУД „Абрашевић“
Четвртак, 5. септембар, 20:00 часова

Башта КЦ
Централна манифестација
ПЕСНИЧКИ МАРАТОН
Петак, 6. септембар, 20:00 часова

Испред КЦ
Субота,7. септембар 19:00 часова
Модно сценски перформанс студија „М“ из Шапца
Модна ревија и наступ балетске групе
Субота, 7. септембар у 19:00 часова
28. АВГ ′13. Међуигре – ЗИЈАХ СОКОЛОВИЋ Башта КЦ
Среда, 28. август у 20:00 часова
Међуигре – ЗИЈАХ СОКОЛОВИЋ
26. АВГ ′13. Ноћ проклетства Башта КЦ
Понедељак,26. август у 20:00 часова
Представљање романа „Ноћ проклетства“ ауторке Марице Поповић из Обреновца
O књизи ће говорити рецензент Драган Тошић из Лознице
15. АВГ ′13. Међу нама Башта КЦ
Четвртак, 15. август у 20:00 часова
Вече поезије рецитаторске групе „Међу нама“ из Новог Сада
1. АВГ ′13. О Његошу Башта КЦ
Четвртак, 1. август у 20:00 часова
Поводом двестогодишњице од рођења Његоша
О Његошу ће говорити Јован Радуновић, књижевник и филмски стваралац из Сремске Митровице и др Предраг Тојић
У другом делу вечери биће приказан филм „Дечак и генерал“, о Живку Павловићу, српском генералу и војном писцу
19. ЈУЛ ′13. Музичко - поетско вече Башта КЦ
Петак, 19. јул у 19:30
Музичко - поетско вече Поетског театра из Обреновца
13. ЈУЛ ′13. Краљица смеха Представа Шабачког позоришта „Краљица смеха“
Играју: Анета Томашевић и Иван Томашевић
7. ЈУН ′13. Свевишње откриће Башта КЦ
Петак, 7. јун у 19:00 часова
Представљање романа „Свевишње откриће“, ауторке Смиље Миличић из Шапца
Издавач: Културни центар
21. МАЈ ′13. Свечана додела награде Лаза К. Лазаревић Велика сала
Уторак, 21. мај у 19:30
Свечана додела књижевне награде „Лаза К. Лазаревић“, за најбољу необјављену приповетку на српском језику
Додела награде за школски књижевни конкурс
25. АПР ′13. Песме Четвртак, 25. април у 19:30
Представљање прве књиге поезије „Песме“, ауторке Смиљке Драгојевић Јовановић из Шапца

Учитај