IV САВАЦИЈУМ КЛАСИК ФЕСТ је интернационална манифестација која негује класичну и етно музику са циљем унапређења културе. Намера организатора је да ова својеврсна манифестација уврсти Шабац у мапу фестивалских градова класичне и етно музике. Уметнички директор СКФ-а је Урош Дојчиновић, гитариста, извођач, композитор, педагог и публициста из Београда. Фестивал ће отворити еминентни шпански виолиниста Аугустин Леон Ара.

Почетак свих концерата је у 20 часова. Улаз слободан.

Програм фестивала

Среда, 5. септембар у 20 часова
Аугустин Леон Ара
виолина

Аугустин Леон Ара (Augustin Leon Ara) рођен је у Санта Крузу де Тенерифама, Канарска острва (Шпанија), где је почео да учи музику са својим родитељима на Конзерваторијуму. Наставио је студије на Краљевском музичком колеџу у Лондону (Royal College of Music) са Албертом Самонс (Albert Sammons), Сесил Ароновиц (Cecil Aronowitz) и Аленом Лавдејем (Alan Loveday), а касније и на Конзерваторијуму у Бриселу са Андре Гертлер (Andre Gertler) и Луј Пуле (Louis Poulet).

Победник је Међународног конкурса у Дармштату (Савремена музика), затим Конкурса "Хенри Вјенавски" (Henri Wienawski) у Пољској, te Конкурса "Краљица Елизабета" (Queen Elizabeth) у Белгији.

Међу композиторима који су му посветили своја дела издвајају се Хоакин Родриго (Joaquin Rodrigo), Луис де Пабла (Luis de Pabla), Гразина Бакевиса (Grazyna Bacewisca), Томас Марка (Tomas Marca) и Алберт Амаргоза (Albert Amargosa).

Као професор виолине, Аугустин Леон Ара дао је трајан допринос музичкој педагодији у Шпанији и иностранству.

Међу значајним признањима које је добио истиче се Медаља фондације Еугена Исаја у Бриселу, Златна медаља острва Тенерифе, и Лариос награда ЦЕОЕ, Мадрид, за његову "бриљантну каријеру интернационалног виолинисте - солисте, који промовише шпанску музику...".

Среда, 5. септембар у 20 часова
Мери Бојић Радојчић
клавир

Мери Бојић Радојчић дипломирала је и магистрирала клавир на ФМУ у Београду. Ради као виши уметнички сарадник на Катедри за дувачке инструменте на ФМУ у Београду.

Била је ангажована на мајсторским курсевима Орела Николеа, Љубише Јовановића, Кнута Сонстеволда, Венсана Лике, као и на Међународној трибини композитора, Београдском међународном чело фесту (2004), манифестацији Будва - град театар. Добитник је низа признања међу којима су Универзитетска захвалница ФМУ. Именована је за најбољег музичког сарадника на Међународном такмичењу Петар Коњовић (2002).

Кроз сарадњу са Матејом Зупаном, Матјажом Дебељаком, Љубишом Јовановићем, Венсаном Ликом остварује и концертне активности.

Среда, 5. и 6. септембар у 20 часова
Урош Дојчиновић
гитара

Гитариста, публициста, композитор. Рођен је 1959. године у Београду. Ради као професор у Музичкој школи "Јосип Славенски" у Београду. Студирао је класичну гитару у Београду и Загребу, где је дипломирао. Одржао је више од три хиљаде концерата, предавања и мајсторских курсева широм света. Снимио је више од 40 ЛП-а, касета и ЦД-а и објавио више од 400 композиција за гитару у сарадњи са различитим издавачким кућама у земљи и иностранству. Један је од оснивача и председник Југословенске гитаристичке Асоцијације и Фондације. Као и претходне три, и ове године Урош Дојчиновић уметнички је директор Савацијум класик феста.

За свој дугогодишњи рад и изузетан допринос експанзији и промовисању музике и литературе за класичну гитару, добио је низ вредних признања.

Четвртак, 6. септембар у 20 часова
Јадранка Јовановић
мецосопран

Уметница чији наступ носи снагу која безусловно осваја публику. Она својом интерпретацијом упозорава да права уметност нема граница ни у простору ни у времену, те да је време истинских примадона непролазно. Својим широким дијапазоном уметничког изражавања, Јадранка Јовановић подједнако добро тумачи дела писана за мецосопран, као и за драмски сопран, дела широких распеваних линија, као и оних ултра-колорантурних; од строге класике до дела 20. века, од велике историјске опере, до оперете и реквијема.

Наступала је у највећим операма света: Милано (Скала), Рим, Бергамо, Парма, Пезаро, Палермо, Барселона, Лисабон, Даблин, Палм Бич, Рио де Жанеиро, Ванкувер, Токио, Букурешт, Будимпешта, Софија, Тулон, Бордо, Праг, Атина, Мексико Сити...

Ништа јој не недостаје да би била права примадона (Месађеро Венето, Трст)

Петак, 7. септембар у 20 часова

Орфарион
средњовековна и ренесансна музика

Ансамбл за рану музику "Орфарион" (Orpharion) основан је септембра 2006. године у Београду. Циљ је да се извођењем, превасходно средњовековне и ренесансне музике, савременом слушаоцу приближе време и уметност у периоду од XII до XVII века.

Чланови ансамбла су млади музичари који су се бавили изучавањем ране музике на Одсеку за рану музику Музичке школе "Јосип Славенски" у Београду. У оквиру Одсека била је заступљена изузетна концертна делатност, те су чланови "Орфариона" стекли велико искуство у интерпретацији ове специфичне музике. За неке од чланова ансамбла ово је била довољна препорука за наступање са ансамблом "Ренесанс", нашим реномираним саставом за интерпретацију ране музике, чији су чланови и професори на Одсеку за рану музику.

Чланови ансамбла за рану музику "Орфарион" су:

Александра Самолов - виола
Ана Марковић - блок флаута
Тијана Ивановић - фидел, виола да гамба
Бојана Ранковић - средњовековна и ренесансна лаута
Бојана Стаменов - мецосопран, домра, ренесансна лаута
Реља Свилар - удараљке

Субота, 8. септембар у 20 часова
Душан Димитријевић - гитара

Рођен је 1972. године у Београду. Припада четвртој генерацији гитариста у својој породици. Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду. Усавршавао се на мајсторским курсевима код Р. Ојсела, Х. Капела, Р. Дајенса, А. Дезидерија, Ц. Коциолиса, С. Марчионеа и П. Штајдла. Концертира од 1995. године. Наступао је у САД, Енглеској, Италији, Русији... Упоредо са извођењем бави се и компоновањем и транскрибовањем српске народне музике. Аутор је музике за филм "Тара" (Tarra) грчког редитеља Василиса Блумиса. Од 2004. године предаје гитару на Академији лепих уметности у Београду.

Недеља, 9. септембар, 20 часова

наступају ученици Музичке школе "Михаило Вукдраговић" Шабац