Прошле недеље у Културном центру у оквиру програма "Музичке приче" приказали смо филм хрватског редитеља Звонимира Румболта "Пола стољећа диска".

Овај музички документарац, уз прегршт архивских кадрова Опатије, Ријеке, Сплита и Јелсе, као и актуелних локација ових приморских градова, дочарава нам дух једног времена али и даје одговор на питање о томе како се одвијао забавни живот младих у социјалистичкој републици Југославији, тј. на хрватском приморју. Музика која се слушала преко радио Луксембурга, персонификација "трулог запада", имала је своје канале и до југословенске публике. Али, где се та нова музика слушала? У детективском маниру, редитељ уз помоћ педесет саговорника, људи треће животне доби и архивских података о некадашњим дискотекама успева да реконструише пионирски период диско грознице у Хрватској.
После пројекције филма разговарали смо са Звонимиром Румболтом, редитељем, и Тонијем Фавером, сценаристом филма.

Такође, наша гоћша била је и Сандра Ранчић уметничка директорка првог фестивала музичког документарног филма ДокНРитам који је од 23. до 26. јуна одржан у Дому културе студентски град. О концепту фестивала, филмовима који су учествовали, продукцијским питањима, као и о будућности фестивала разговарали смо са нашом гошћом.