оводом најрадоснијег православног празника Васкрсења Христовог

11.-14. октобар 2007.

Културни центар Шабац је у марту месецу расписао наградни ликовни конкурс под називом "Ускрс", који се односио на најлепше идејно решење шаре ускршњег јајета. Право на учешће имали су сви ученици основних и средњих школа општине Шабац.

На конкурс је приспело близу пет хиљада радова и сви су били изложени на Великој ускршњој изложби у Господар Јевремовој улици.

Трочлани жири у саставу:

* академски сликар Радивој Маринковић Рока
* историчар уметности Соња Петровић
* аутор конкурса, академски сликар Мира Поповић,

одабрао је и наградио ауторе најзанимљивијих радова. Поред четири главне награде, додељене су и награде за најбољи рад у свакој школи.

Награђени ученици су осим књига из области историје уметности и веронауке добили и награду која је подразумевала учешће на Дечјој ликовној колонији "Соко Град".

Њих једанаест је од 11. до 14. октобра 2007. године боравило у манастиру Св. Николаја на Соко Граду (у близини Љубовије). Инспирацију су пронашли не само у манастиру, него и у прелепој природи која га окружује. Током четири дана трајања колоније настало је тридесет изузетних цртежа рађених у техници уљани пастел. Неколицина радова остала је као поклон сестринству манастира, а остали ће бити изложени у Културном центру у јуну 2008. године на изложби која ће објединити све радове настале током трајања пројекта Дечји културни центар, чији је сегмент и ова колонија.