Културни центар је и ове године обележио 26. септембар Европски дан језика манифестацијом која носи назив "Говори европски, буди светски". Европски дан језика установљен је у Савету Европе током Европске године језика 2001. године и од тада се редовно обележава у четрдесет седам држава чланица Савета, међу којима је и Србија.
Са жељом да скренемо пажњу јавности на потребу учења страних језика како би се у већој мери цениле вредности различитих култура, као и на лингвистичко богатство старог континента, са преко 12 школа са територије Шапца и околине обележићили смо ову манифестацију. Програм је одржан на бини испред Културног центра, од 17 – 20ч.
У трочасовном програму у којем је учествовало преко 150 учесника, шармантни ученици како градских тако и школа са сеоских подручја представили су се на весео и креативан начин.
Овај програм до сада су подржале и амбасаде Немачке, Аустрије, Данске, Белгије, Шведске, Турске, Италије, Шпаније, и Енглеске. Њихови промотивни материјали били су изложени на штандовима, а посетиоци су имали прилику да учествују у разним активностима, и квизовима, као и да сазнају занимљивости везане за њихов језик и културу.
Програм је подржала и грдска управа, а манифестицији је присуствовао и заменик градоначелника, господин Немања Пајић, који је и отворио манифестацију.
Ово је прилика и да се захвалимо свим школама које су, у овако великом броју учествовале у програму, као и њиховим професорима и ђацима.