ПРВИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ СРЕДЊОШКОЛАЦА 2013. ГОДИНА

Под покровитељством града Шапца а у организацији Удружења грађана "Маска" из Шапца и Културног центра из Шапца, одржан је 1.Фестивал средњошколских позоришних представа под називом "Удахни културу"

Фестивал је отворен у понедељак, 13. маја са гостујућом представом "Плеј Нушић", из Сремске Митровице.
Други дан су наступили средњошколци из Шабачке гимназије са представом на енглеском језику "The Olympians" и Стручна хемијска и текстилна школа , из Шапца са представом "Нушић нашег доба".
Трећег фестивалског дана на репертоару су се нашле средњошколска група "Времеплов" из Шапца, са представом под истим називом и Средња пољопривредна школа са домом ученика из Шапца са представом "Неодрастања".
Четврти фестивалски дан представила се Техничка школа из Шапца, представом "Замисли љубав" и Медицинска школа "Др Андра Јовановић", из Шапца чија представа носи назив "Путујуће позориште Шопаловић".
У петак, 17. маја фестивал су затворили, Средња школа у Коцељеви, из Коцељеве, представом "Слободно време" и Културно-образовни центар Богатић у сарадњи са Мачванском средњом школом, представом "Кући".
С обзиром на то да је Фестивал такмичарског карактера, у суботу 18. маја у великој сали КЦ додељене су награде и похвале свим учесницима.
Поред великог броја освојених награда, проглашена је најбоља представа Првог фестивала позоришних представа средњошколаца у оквиру пројекта "Удахни културу", представа "Кући" у извођењу Културно-образовног центра и Мачванске средње школе из Богатића.


Жири је радио у саставу:
Стана Муњић (председница), Тања Трифковић и Бранимир Иветић

Циљ овог пројекта јесте, да се млади врате књижевном језику и да културом говора и начином опхођења побољшају међусобну комуникацију и толеранцију и да сви заједно радимо на формирању исправног укуса и односа према култури и уметности. Намера организатора је да анимира све средње школе из региона да покрену драмске секције како би на најквалитенији начин промовисале позоришну културу у нашем граду и да кроз тимски и стваралачки рад развијају такмичарски дух и буду део културног миљеа града.