У протеклих десет и више година на нашој уметничкој сцени, цртеж као појава и самостална ликовна дисциплина живи издвојен и помало скрајнут живот. То је сасвим разумљиво пошто је цртеж изразито лична ствар уметика, огледало његовог карактера без увијених форми и углавном лишен површних сензација. На задовољство организатора 18. изложбе цртежа (галерија Културног цента Шабац) одзив уметника ове 2011. године је био изузетан, 157 радова од 95 уметника, али због ограниченог простора ипак се сваке године прави селекција, са жељом да то буду врхунски, квалитетни цртежи, а да буду заступљене све уметничке могућности цртачког представљања као и различити приступи и технике. А оно што нас увек враћа уметности јесте њена способност давања. Тако смо непрекидно даровани стваралачком енергијом творца, што би у овој поставци могли нагласити, цртачкој која еминанира у свим правцима. Зато је сваки рад-цртаж, откровење, који већ у свом зачетку, у свом корену носи мисао о сазнању. Утисци стечени различитим путевима и претворени у дело, ево већ осамнаести пут су пред нама.

У временима постмодернизма, када се почела губити уобичајена подела на врсте уметности, када је ликовно дело могло бити све чему се може дати значење уметничког, када је дакле постала депласирана подела на цртеж, слику, скулптуру и графику, ево изложбе која ревитализује старе, добре поделе. Елем,18. изложба цртежа доказује да је цртеж могућ у више стања, не само у оном линеарном, површинском, као у временима подела. Тако је ова изложба има два опречна гледишта, две наизглед непомирљиве опције, једномедијску, ону класичну и мултимедијалну, ону рецентну.
Трочлнаи жири који је радио у саставу мр Драган Марковић Маркус, ак. сликар из Шапца, председник, Татјана Марковић, виши кустос Народног музеја у Шапцу и Соња Петровић, историчарка уметности из Шапца, за излагање је одабрао 56 радова од 51 аутора из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Словеније. Награду за најбољи цртеж једногласно је доделио Бранислави Зорић, ликовном педагогу из Шапца за рад под називом Читач, једно надасве оригинално, духовито, шармантно дело које показује њено дубоко ликовно промишљање и изузетну реализацију потпуно у духу савремених уметничких токова 21. века.