У галерији Културног центра у Шапцу, у понедељак 04. априла отворена је самостална изложба слика и цртежа, Катарине Ђорђевић, академске сликарке из Ниша, вандредног професора на Факултету уметности у Нишу. Изложба у Шапцу је део једног излагачког циклуса ове уметнице која жели да прикаже свих тренутни актуелни тренутак и сву озбиљност њеног уметничког промишљања.

Њено стваралаштво изузетног је колорита и сјајан цртеж и припада у основи фигуланрном концепту, међутим суштински њено стваралаштво је дубоко одсањана реалност са уназад помереном темпоралношћу. Окренута прошлости, миту и предању она као да жели да заустави време, ствара и бивстује у нестварном свету, на пристојној удањености од цивилизацијских замки, и тбог тога је њено сликарство онирично и романтично. Тај неоромантичарски штимунг провејава из тих нежних, мелахоничних слика са кзразитим колористичким наобојем, које као да све пливају у некој чудној светлости и атмосфери необичних и далеких светова и култура.

Цела поставка одише источњачким духом. Из дубине ових слика одише та чудесна топла атмосфера, кора зрачи колористичким сазвучјима и снажним цртежом који доприноси наративности приказаног. Дубоке и снажне, зрело укомпоноване, хармоничне и савршене у целини, јединствене појединачно, слике Катарине Ђорђевић настале су као резултат свесног промишљања о настанку уметничког дела. То су радови са поруком, радови који у себи обједињују прошло, садашње и визију будујег дела, лишени било каквог наговештаја површности, дела која се посматрају, одгонетају и читају.

Изложбу отворила Соња Петровић, историчарка уметности, а љубитељи уметности је могу погледати до петка, 15. априла 2011. године.