У среду 20. октобра, у галерији Културног центра, отворена је XVI изложба акварела, једна од ретких у нашој земљи, која негује ову надасве специфичну ликовну технику.

На овогодишњи конкурс приспело је 115 акварела од 97 аутора. Трочлани жири у саставу- Здравко Мандић, академски сликар из Зрењанина (председник), Дејан Ђорић и Соња Петровић, историчри уметности, за излагање су одабрали 42 акварела од 34 аутора из Србије и Републике Српске.

Награда је једногласно додељена Михаилу Глигорићу Глиши, сликару из Шапца за акварел под називом "Ведрина за Вукашина", којим је показао како на суверен начин влада овом, надасве, тешком сликарском техником. Изузетно суптилан у изразу снажним и смелим осећајем за композицију и боју издвојио се од свих.

..." Док се у Србији све мање добро слика, парадоксално је да од 90-их година прошлог века акварел доживљава ренесансу. Појавили су се велики и мали мајстори, оригиналне и експерименталне поетике, посебна издања, тематске изложбе и специјалистичке галерије. Акварел је од спорадичног вида изражавања у старијој уметности постао цењен као нека ликовна драгоценост. Његов успон не представља неки организовани , програмски вид отпора авангарди и експерименту, уметници се само чиста срца враћају себи, једноставности и сликарству као људској мери, интими, љубави, и приватности , трагајући за истином у атељеској осами, што је одувек био прави смисао ликовности.... " Дејан Ђорић

Изложбу је отворила Соња Петровић, а љубитељи уметности моћи ће да је погледају до 31. октобра.