Милисанда Марковић, из Кладова, академска сликарка која живи и ради у Новом Саду. Изложба је отворена у понедељак, 09. новембра и трајаће до 20. новембра 2009. године. Уметница је првенствено била окренута пејзажу и боји, да би касније кренула у правцу апстракције, а пред шабачком публиком је један нов циклус "Тврђава", циклус слика, колажа и инсталација, озбиљно прошљање младе уметнице која је своје идеје извела на један веома упечатљив начин.

Савремена ликовна уметност бележи многе иновације на плану материјала и техничких поступака, али једно је основно - ликовност мора да буде у првом плану. Хоће ли се поступак састојати у разграђивању или у његовом осмишљавању комбиновањем различитих средстава и материјала други је проблем. Исто је и са односом према стварности. Све је то део уметности у којој су правила јасна - допуштено је све или много тога, само да настане дело које ће моћи да се естетски вреднује.

Милиснда користи различите врсте материјала којима покушава да кроз одређену целовитост оствари комуникацију са публиком. И она очито постиже додир уметника са публиком, било огледалима, употребом светлости, мозаицима, применом сребног ефекта, и што је та комуникативност изражајнија , просто дело остаје више упамћено, то је у суштини веће испуњење естетских захтева.

Сам назив циклуса Тврђава можемо доживети на свој начин, али очито је да она овај пут инспирисана архитектуром. Озбиљним радом дошла је до апстрактне лике, која је као и апстрактна музика, нуди примаоцу информациаје да види оно што пожели, да комуницира са сликом на свој начин, према сопственом опредељењу што представља неку нову слободу и могућност ликовног доживљаја.

Ова самостална изложба Милисанде Марковић која већ има шта да саопшти гледаоцима иако је још у фази сазревања и тражења до краја сопственог израза. У сваком случају треба пратити даља ликовна изражавања ове младе уметнице са уверењем да њено време тек долази.