У среду 14 маја са почетком у 12 часова одржана је трибина под називом "Препознај секту". Трибина је била намењена ученицима свих средњих школа у Шапцу.

О овој теми говорили су Зоран Луковић, Главни полицијски инспектор Полицијске управе Београд и Др Влајко Пановић, специјалиста медицинске психологије са ВМА.

На почетку излагања говорили су о утицајима средстава информисања на људе, о потрошачком друштву, као и о губљењу самог идетитета човека у данашњем модерном друштву. Они су истакли да се данас ствара повољна клима за развој многих секти на нашем подручју, и да појединци у њима проналазе своје уточиште, далеко од своје породице.

Зна се да секте нису само религиозно и духовно питање, већ су оне велики проблем и за ове просторе и питање је колико српски народ може заједно са друштвеним институцијама зауставити деловање секти.

О погубности секташког деловања на најмлађе говорио је др.Влајко Пановић, који је навео неке конкретне примере младих који данас нису међу живима.

Он је истакао да је сваком појединцу данас потребна здрава основа или породица која ће га схватити, разумети и помоћи му уколико постане члан неке секте. Секте нуде растерећење од страхова, пружају сигурно уточиште и обећавају вечни рај и то овде на земљи, што је привлачно нарочито за младе људе.

Зоран Луковић је навео примере убистава и самоубистава из полицијске евиденције која су се догодила у претходном периоду код нас.

Анализа садржаја из свакодневне литературе, новинских чланака, средстава информисања говори о њиховом често агресивном наметању учења и циљева које они следе а који су и повезани са центрима финансијке моћи како код нас тако и свуда у свету.

Колико је ученицима била занимљива ова тема показала су и бројна питања након излагања еминентних стручњака из ове области.