23. МАР Фанзини – Кад су друштвене мреже биле уметност Серија разговора о феномену фанзина који и поред интернета и даље опстаје у изворном облику - фотокопирано малотиражно издање које се шаље на адресе читалаца - као и о њиховом утицају на уметност, на њихов значај током година када су информације о одређеним сферама културе биле много мање доступне него данас. Гостују аутори најзначајних српских фанзина, с тим да се трудимо да на трибини, поред аутора који сарађују с Домом омладине, увек говори и аутор фанзина из града у ком гостујемо, будући да је фанзинашка сцена постојала у већини места.
Модератор: Драгољуб Стојковић, Дом омладине Београда
Гости: Иван Глишић и Иван Велисављевић
Галерија
13 - 17. МАР Општинска смотра рецитатора Такмичење рецитатора одвијаће се у три категорије:
Најмлађи узраст од I- IV разреда, 13. март у 10:00 часова
Средњи узраст од V-VIII разреда, 14. март у 10:00 часова
Средњошколски узраст од I- IV разреда, 15. март у 10:00 часова

Финале: петак, 17. март у 18:00 часова
Велика сала
9. МАР Арзамас Представљање романа „Арзамас“, ауторке Иване Димић, добитнице Нинове награде за 2016. годину
„Ивана Димић, чини се, прича о себи, а заправо прича о чуду повратка из сна. Она успоставља својеврсни ритам који излази из судара две теме, из неспојивости две сфере – стварности и оностраног. И као кад нас Лаза Костић уводи у онај предео „међу јавом и мед сном“, ово приповедање супротставља се живљењу, јер живот и јесте непрекидна смена, све до тренутка вечности.“ Дејан Мијач
Велика сала
9. МАР Језици у поткровљу представљање књиге проф. др Ранка Бугарског

Састављена од четири дела, ова публикација својом садржином и структуром прати образац заступљен у ауторовим претходним књигама у Библиотеци XX век. Први део окупља четири рада са тематиком актуелне европске језичке политике, са нагласком на заштити мањинских језика, мултилингвизму и мултикултурализму, те на односу између језика и националне припадности, којом се писац последњих десетак година бави као експерт Савета Европе за Европску повељу о регионалним или мањинским језицима. Овај документ подробно је представљен у уводном поглављу, да би се као нит провлачио и кроз следећа четири. Наслов књиге симболички указује на искушења мноштва мањинских језика који се боре за опстанак под заједничким европским кровом, мада сабијени у само поткровље, док простране одаје на спратовима запоседају раширенији језици – међу њима и енглески, чије се простирање разматра у петом поглављу. Овај део закључује текст о појму традиције, посебно у лингвистици.

О књизи говоре: оснивач и уредник Библиотеке XX век Иван Чоловић и аутор.
Разговор води мр Катарина Јанковић Поповић

Иван Чоловић je дипломирао општу књижевност на Филолошком факултету у Београду, где је и магистрирао романистику, а потом и докторирао етнологију. Оснивач је и уредник (1971), а од 1988. и издавач серије књига "Библиотека XX век", у којој је досад објављено 170 наслова из области етнологије, антропологије и сродних дисциплина. Добитник је Хердерове награде за 2000. годину и награде Kонстантин Обрадовић за 2006. Године 2001. одликован је француским орденом витеза Легије части. 2010. године додељена му је титула почасног доктора, хонорис цауса Варшавског универзитета.
Велика сала
23. ФЕБ Глинени краљ Представљање романа „Глинени краљ“, ауторке Бранке Селаковић из Београда, добитнице Деретине награде за књижевност, за 2016. годину Галерија 21. ФЕБ Родни сензитивни језик Међународни дан матерњих језика
Тема трибине: Родни сензитивни језик
Предавачица: Маја Седлар – катедра за медије Филозофског факултета у Новом Саду
Велика сала
17. НОВ ′16. Пројекција филма „Дугме које недостаје“ Пројекција филма „Дугме које недостаје“ – редитељи филма Алберто Тонковић, Маријо Вукадин и Роберт Бубало.

Филм „Изгубљено дугме“ је узбудљива биографска прича о покојном бубњару „Бијелог дугмета“ Горану Ипету Ивандићу. У филму се открива низ детаља о томе како је младић из Вареша већ у двадесетој години изградио имиџ светске звезде, када је као клинац упао у бенд који је покорио земљу са више од 20. милиона становника и зашто су његове соло деонице биле најспектакуларнији део концерта „Бијелог дугмета“ Филм „Изгубљено дугме“ је победник деветог Фестивала документарног рок филма, ДОРФ који се одржава у Винковицима.

Гости вечери, редитељи: Алберто Тонковић, Маријо Вукадин и Роберт Бубало.
Велика сала
18 - 28. ОКТ ′16. Изложба о Светозару Цвеји Јовановићу Изложба о Светозару Цвеји Јовановићу, добитнику Вукове награде за 2001. годину.

Светозар Цвеја Јовановић приредио је 1943/1944. год. Заробљенички буквар, први и једини на свету, написан и штампан у концентрационом логору Корген у Норвешкој. Илустровао га је логораш, академски сликар Драгољуб Вуксановић, а уз помоћ Буквара Светозар је описменио 14 другова логораша. Аутор је и Српско – норвешко – српског речника. Ови несвакидашњу причу приредили су нам Ана Чугуровић и Мирослав Терзић сарадници на програмима културе Музеја језика и писма из Тршића.
Велика сала
14. ОКТ ′16. Међу јавом и међ сном Вече предромантичарског сентимента

Међу јавом и међ сном

Ове године Културни центар организује циклус од четири трибине о интересантиним темама из наше књижевне прошлости. Наш први сусрет биће посвећен подсећању на неправедно заборављено песништво предромантизма и његову тематску блискост са романом Сеобе Милоша Црњанског. На нашем другом сусрету померамо нашу пажњу ка реализму и веома актуелној теми смрти. Потом вас очекује анализа и дискусија о есејистичким радовима Лазе Костића и на крају, Данила Киша.
Међу јавом и међ сном српски писци трагају за идентитетом (индивидуалним и националним), лутају кроз буре микрокосмоса у капуту универзалних тема, боре се за уметничку функцију књижевности и бране своје поетике пред сујетном масом. Пратећи нити које су прошле кроз прсте неуморних плетисанки српских предромантичара стижемо до универзалних тема – теме љубави, смрти, ноћи и сна. Указује се интересантна веза Сеоба Милоша Црњанског и песништва српског предромантизма. Та веза открива посебну врсту сентимента која је створена непрестаном игром рушилачких и стваралачких сила. То нас уводи у буре микрокосмоса јунака Лазаревићевих, Ранковићевих и Матавуљевих приповедака и води даље до полемика које су водили Лаза Костић и Данило Киш.
Незнање почиње тамо где настаје заборав. На дозовлите да други знају више о нама. Ту смо да вас подсетимо на богато књижевно налеђе које нам је остављено у аманет.
Велика сала
8. ОКТ ′16. Сенсартика квартет (II постава) Fauna Sacra
Животињски свет – музички симболизам, посвећење и надахнуће
Соња Калајић – виолина, тестера, кастањете, мандолина
Дарко Арменски – кларинет, саксофон, кавал, гајде
Кристина Иванковић – виолончело
Милош Марић – гитара
* Нова постава, од ове године на репертоару има програм Фауна Сакра са жељом да афирмише идеје поштовања и очувања живоптињског света као и да инспирише једним новим аранжерско-експерименталним звуком који брише границе између света природе и света музике, света исконских доживљаја и академских категорија у нади да такав приступ доноси слушаоцима запостављену радост симбиозе човека и природе.
Велика сала
8 - 10. СЕП ′16. 7. МЕЂУНАРОДНИ ПЕСНИЧКИ МАРАТОН 7. МЕЂУНАРОДНИ ПЕСНИЧКИ МАРАТОН, 2016. год.

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ИЗ ШАПЦА ВАС ПОЗИВА ДА СЕ ПРИКЉУЧИТЕ 7. МЕЂУНАРОДНОМ ПЕСНИЧКОМ МАРАТОНУ КОЈИ ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ У КУЛТУРНОM ЦЕНТРУ У СУБОТУ , 10. СЕПТЕМБРА СА ПОЧЕТКОМ У 19:00 ЧАСОВА

Учесници маратона су у обавези да потврде свој долазак до 1. септембра на мејл адресу Културног центра или на тел: programi@gromnet.net 015/305-830;
8. ЈУЛ ′16. Разоткривање једне душе У петак, 8. јула одржана је трибина на тему Психолошко саветовање за вантелесну оплодњу и представљена књига „Разоткривање једне душе“ која говори о ВТО , ауторке Драгане Јоцић из Шапца. Трибину су водиле др Александра Трнинић Пјевић (специјална болница „Ферона“) из Новог Сада, др Вера Кремић, ембриолог и Маја Олић, испред центра за психосоцијално саветовање из Београда.
Александра Павловић, проф. српске књижевности говорила је о књизи која је заправо приручник за парове у борби за потомство али и лична прича аутоке која је после дуге и напорне борбе остварила себе као родитељ.
Башта КЦ
7. ЈУЛ ′16. Црвене магле У четвртак, 7. јула у башти Културног центра представљена је књига „Црвене магле“, аутора Душана Бабића из Шапца.
О књизи су говорили др Предраг Тојић и Гојко Лазарев, председник Вишег суда у Шапцу.
Следећи свој животни траг, поучен личним искуством, а у жељи да расветли тајне прошлости, у другом делу трилогије Бабић кроз слојевиту причу у два временска тока покушава да ослика трагику једне породице у послератном времену када је људска духовна мисао нестајала пред налетима новог друштвеног поретка.
Башта КЦ
30. ЈУН ′16. Пројекција филма „Пола стољећа диска“, аутора Звонимира Румболта Сплитски авантуриста брачких корена и париске адресе, 1964. год. на острву Хвару у Јелси отвара први диско клуб у тадашњој држави. Не може га регистровати под тим именом, јер тако нешто не постоји као опција. Тим пионирским подухватом покренут је талас отварања диско клубова по читавој СФРЈ, и тај облик дружења обележио је наредне две деценије. Филм „Пола стољећа диска“ сниман је у Јелси, Опатији, Ријеци, Сплиту, Загребу и Паризу, уз помоћ педесетак саговорника, илустрован је архивским снимцима, фотографијама, и документима из тог времена, али и савременим снимцима локација некадашњих дискотека, чиме је оживљен пионирски период диско грознице у Хрватској. Но, да ли је баш јелшанска „Амфора“ била прва дискотека? У Музеју туризма у Опатији имају другачије мишљење. Шта то један диско клуб чини правим клубом? Која је била важност тих места, и каква је била њихова улога у друштву? На ова и многа друга питања кроз разговор са актерима, данас људима у трећој животној доби, одговара овај филм.
Гост вечери, редитељ Звонимир Румболт.
Велика сала
24. ЈУН ′16. Кроз прстохват цимета У петак, 24. јуна у башти Културног центра одржана је промоција романа „Кроз прстохват цимета“, ауторке Александре Михајловић из Београда.
Поред ауторке, о књизи су говориле Бранка Тодоровић, Вања Јекић и Ања Ивачкова.
Роман је право откровење. Рафинираним књижевним језиком, писала га је озбиљна ауторка, литерарно богата душа, жена која дубоко промишља. Књига нам помаже да погледамо у себе и спознамо шта нам је најважније у животу. Да се не загледамо у туђа дворишта, него у сопствену душу.
„Роман „Кроз прстохват цимета“ прати, паралелно две приче кроз исповеди 4 јунака. Једна је савремена. У њој су два близаначка пара. Друга је династичка прича из последње деценије династије Обреновић испричана кроз писма „најлепше европске краљице“ тога времена, „краљице од рудника“, Наталије Обреновић“ (из рецензије Љиљане Шоп).
Александра Михајловић је завршила Филолошки факултет у Београду, на катедри Опште и срспке књижевности са српским језиком. Докторант је на истом факултету и члан Удружења књижевника Србије. Предаје књижевност у Гимназији у Панчеву. Објавила је два романа: „Запричавање. Заваравање. Завиривање“ 2012. године и „Кроз прстохват цимета“ (2015.), који је за три месеца доживео друго издање.
Башта КЦ
27. МАЈ ′16. Књижевна награда Лаза К. Лазаревић У петак, 27. маја у великој сали Културног центра додељена је књижевна награда „Лаза К. Лазаревић“ за најбољу необјављену приповетку на српском језику. Жири у саставу, Љиљана Шоп, књижевни критичар и есејиста, проф. Даниела Берић Дамњановић и мр Катарина Јанковић Поповић, једногласно је одлучио да награда припадне Жељку Марковићу из Новог Сада, за причу „Фабијанов пријатељ“, који иза себе има петнаест објављених књига. На овогодишњи конкурс приспело је 126 прича, мање него претходних година али по мишљењу жирија квалитет је био изузетно висок због чега је жири издвојиио и похвалио осам изузетних приповедака. У оквиру манифестације у Пешачкој зони испред бисте српског приповедача одржан је књижевни матине под називом „Први пут са Лазом у подне“, инспирисани његовом приповетком. Рецитатори Културног центра својим наступом, на веома сугестиван начин читајући делове приповедака скренули су пажњу пролазника на догађај којим смо желели да подсетимо суграђане на важност праштања и љубави, као и сећања на оне који су дали животе за отаџбину. Велика сала 16. МАЈ ′16. Висећи вртови речи Збирка песама „Висећи вртови речи“, аутора Душка Кораћа представљена је у понедељака, 16. маја у књижари Културног центра. Гошћа вечери, Биљана Манић, заједно са аутором читала је песме из збирке, као и неколико својих песама. Књижара 10 - 23. МАЈ ′16. Обасјаност невидљивог, свеће у веровањима и обичајима у Јадру Обасјаност невидљивог, свеће у веровањима и обичајима у Јадру, ауторка изложбе, мср етнолог, Ана Чугуровић

О употреби свећа у Јадру, посетиоци ће моћи да виде и нешто више сазнају на изложби «Обасјаност невидљивог, свеће у веровањима и обичајима у Јадру», ауторке Ане Чугуровић. Такође, посетиоци ће сазнати нешто о воскарском занату и прављењу свећа, о употреби свећа у животном циклусу појединаца и у циклусу годишњих обичаја заједнице, о значењу свећа у цркви и изван ње, о вредностима свеће као метафоре, о архаичним, осавремењеним и новим коришћењима различитих врста свећа од ратарских, које су уписане на Листу елемената нематеријалног културног наслеђа Републике Србије, па све до рођенданских.
О изложби говори ауторка.
Галерија
19. АПР - 9. МАЈ ′16. Путујућа изложба речи - ауторке Миље Вуковић Удружење грађана Ин акт представља пројекат

Путујућа изложба речи је пројекат из области културе и бави се српским језиком као нематеријалном културном баштином.
Различитост, извор живота на планети, полако нестаје. Један од главних показатеља овог процеса јесте и губљење ставралачке моћи језика: говорни и писани језик више не прате живот народа који га користи већ постају пасивни, преузимајући речи из доминантног језика или глобалне културе, не стварајући сопствене речи. Изложба речи се бави управо овим горућим проблемом српског језика. Овај пројекат има за циљ обнављање везе са стваралачком моћи српског језика и то кроз истраживање, прикупљање и представљање аутентично српских речи: локализама, архаизама, жаргона, измишљеница. Сакупљање речи послужило је као инспирација уметницима чији радови чине један део Изложбе речи. Групе речи организоване су тако да откривају она места у српском језику на којима је његова стваралачка моћ у пуној снази тј. где се српски језик показује као жив и свеж.
„Путујућа изложба речи“ омогућава и интеракцију са посетиоцима који су позвани да допринесу проширењу базе речи, остављајући на изложби речи из свог родног краја, речи којих се сећају из детињства или нове речи за које су недавно сазнали. Прикупљене речи постају део следећег издања „Путујуће изложбе речи“.
Овај пројекат подржана је од стране Министарства културе и иниформисања Републике Србије.
О изложби и самом пројекту говориће ауторка.
Велика сала
7. АПР ′16. НИНОВА НАГРАДА Представљање романа „ИСЛЕДНИК“, аутора Драгана Великића, добитника 62. НИН-ове награде за књижевност. Велика сала 22. МАР ′16. О псовању, у прилог језичкој екологији Пројекција филма о томе како је настала књига „О чему говоримо када говоримо о псовању“

Има ли ружних речи? Има ли псовка значење? Има ли псовање смисла? О чему говоримо када говоримо о псовању?
Студија Предрага Крстића о „скаредним речима“ је освежавајућ искорак у свет „недосотјних“ тема, каквих за филозофско или било које друго озбиљно посматрање човека и света наравно, нема.
Гости: др Предраг Крстић и Бојана Симеуновић
Програм организује и води, мр Катарина Јанковић Поповић


Институт за филозофију и друштвену теорију издао је књигу Предрага Крстића «О чему говоримо када говоримо о псовању: прилог језичкој екологији», као и промотивни документарни филм који прати ово издање под називом Случај «Псовање». Књига се бави феноменом псовања како са филозофског тако и лингвистичког становишта. Уз представљање књиге биће приказан и документарни филм у трајању од 40 минута, а сценарио и режију потписује «Чврсто језго колектива» из Београда.
Велика сала
21. МАР ′16. Светски дан поезије У понедељак, 21. марта у књижари Културног центра, песници и љубитељи поезије обележили су Светски дан поезије кроз беседе о статусу поезије, времену у којој је веома мало заступљена, о питањима и запитаностима, шта нам је донела савременост и где се суштински изгубио језик и достојанство поезије. Циљ ове вечери био је пре свега дијалог о уметности за чијим одговорима кроз безброј паралела трага сваки уметник. Књижара 14 - 18. МАР ′16. Песниче народа мог Од 14. до 18. марта реализовано је традиционално општинско такмичење рецитатора „Песниче народа мог“. Такмичили су се рецитатори у три категорије: најмлађи узраст од првог до четвртог, средњи узраст од петог до осмог и најстарији узраст – средњошколци. На овогодишљој смотри рецитатора учествовало је 96 такмичара.
Жири је радио у саставу: Тамара Цвејић (председник), Даниела Берић Дамњановић и Катарина Јанковић Поповић.
Победници општинске смотре рецитатора (по петоро из сваке категорије), пласирали су се на окружно такмичење.
Манифестација која окупља велики број и учесника и посетилаца.
Велика сала
3. МАР ′16. Васпитањем без казне и награде до смањења насиља у породици, школи и друштву У четвртак, 3. марта у Културном центру одржано је предавање на тему „Васпитањем без казне и награде до смањења насиља у породици, школи и друштву“, ауторке „Породичног буквара“, Милице Новковић из Београда.

Читав свој рад засновала је на педагошком делу Петра Савића, на његовој "Новој школи".

Стваралачко васпитање које ауторка у овом Породичном буквару износи је емоционални утицај човека на човека,у дужем временском периоду, у одсуству ауторитарних васпитних модела. Човек је божанско биће, које се рађа са клицама доброте и љубави, емоцијалне, социјалне, менталне и духовне интелигенције, са позитивним потенцијалом за развој духа и тела. Модел казне и награде бива замењен стрпљивим разумевањем и објашњавањем, праштањем и исправљањем дечјих грешака, будећи у детету стваралачко језгро са којим и долази на овај свет.
Велика сала
5. НОВ ′15. Бремеплов Представљање књиге „Бремеплов“ – аутор, Никола Врањковић

Књига и ИП (4 нове песме) „Бремеплов“ Николе Врањковића, човека који је као гитариста и комплетан аутор музике и текстова обележио деловање бенда Block Out, у последњих 20 година оставио је дубок печат на нашој рок сцени.
Промоцију прати акустични бенд са којим ће Врањковић извести неколико песама из Block Out периода, као и неколико песама са његових соло албума "За овде или за понети", као и најновијег ЦД „Бремеплов“.
Велика сала
22. ОКТ ′15. Фајронт у Сарајеву Представљање књиге „Фајронт у Сарајеву“ – аутор, Др Неле Карајлић
Неодољиво испричана прича о одрастању, сазревању и старењу у једној земљи која се крваво распала, а онда формирала слободну територију у нашим сећањима.

О књизи

Фајронт у Сарајеву је тешко, помало болно, свакако сетно пребирање по успоменама једног од Сарајлија који су тај град у Титовој Југославији учинили посебним. Нови примитивизам је Сарајево избацио из зглобне чашице, учинио га другачијим, дао му ореол авангарде, а највећа звезда тог покрета био је др Неле Карајлић.

Ово је његова прича, искрена, духовита, прича без које предратно Сарајево – град раје и папака – није могуће разумети до краја. У том казивању Неле је сањар о сунчаној страни улице, наивац, жртва, визија која хода, непресушни извор идеја, хрпа страха. Тај и такав живот могао је да се креће, и кретао се, само од линије шеснаестерца фудбалског клуба Вратник, давних седамдесетих, до Првог коронарног одељења Ургентног центра у Београду, четрдесетак година касније.

Др Неле Карајлић рођен 1962. године у Сарајеву као Ненад Јанковић. Оснивач, композитор, текстописац и фронтмен рок групе Забрањено пушење са којом у првој фази 1980–1990. објављује четири албума: Дас ист Wалтер, 1984.; Док чекаш сабах са шејтаном, 1985.; Поздрав из земље сафари, 1987.; Мале приче о великој љубави, 1989., као и у њеној другој фази 1992–1998. када објављује албум Ја нисам одавле, 1997.

Од маја 1981. до јануара 1985. сценариста је и глумац радијске верзије Топ листе надреалиста, а од 1984. и њеног телевизијског издања.

Аутор је књиге Сложна браћа, која је објављена 1996. године.

Такође, аутор је музике за филм Црна мачка бели мачор редитеља Емира Кустурице, као и оснивач, композитор, текстописац и фронтмен групе Емир Кустурица анд the No Smoking Orchestra од 1999. до 2011. год. са којим је одсвирао преко 1000 концерата у више од 40 земаља света.
Живи и ради у селу Кораћица, општина Младеновац.
Велика сала
21. ОКТ ′15. Ренесанс У среду 21. октобра у сали Културног центра је одржан концерт ансамбла Ренесанс, који се публици представио музиком средњег века. Током једночасовног програма изведене су композиције са подручја Медитерана из 12, 13. и 14. века. Песме провансалских трубадура, дворске игре, као и песме италијанске Арс нове, одсвиране су на аутентичним инструментима и са много шарма. Овај, у тематском смислу несвакидашњи програм, изведен је на веома високом професионалном нивоу.
Концерт је помогло Министарство за културу и информисање Републике Србије.
Велика сала
29. СЕП ′15. О преводилаштву О преводилаштву, мр Драгана Грбић
Представљање радова са преводилачке радонице у Тршићу
Предавање, О преводилаштву, одржаће мр Драгана Грбић са Института за књижевност и уметност из Београда. Предавање има за циљ да афирмише свеобухватан приступ у превођењу европских језика и то кроз призму Вуковог наслеђа са једне стране, као и европског културног наслеђа са друге. Своје радове као и утиске са преводилачких радионица представиће студенти шест европских универзитета, и то из Италије, Русије, Белорусије, Пољске, Немачке, Аустрије и Британије.
Велика сала
1 - 3. ЈУЛ ′15. Дечји фестивал Среда, 1. јул

18:00 – 18:10 анимација
18:15 – 19:00 дечја представа „Плава боја снега“, Григор Витез
полазници драмског студија Културног центра, „Шарена шаргарепица“
19:00 – 19.15 анимација
19:15 – 19:45 Хорић, Канцеларија за младе
19:45 – 20:00 анимација

Четвртак, 2. јул

18:00 – 18:15 анимација
18: 20 – 18:45 дечја представа „Мали Париз“, ПУ „Наше дете“
18:45 – 19:00 анимација
19:00 – 19:30 музички квиз
19:35 – 20:00 анимација


Петак, 3. јул

18:00 – 20:00 радионица стрипа
18:20 – 19:40 забавне анимације
18:45 – 20:00 ревија илустрација
26. МАЈ ′15. Нова Искра У оквиру пројекта Центар за савремену уметност (ЦзСУ), који је покренут прошле године као део редовног програма Културног центра, у 2015. години планирано је представљање четири занимљиве и успешне креативне платформе из Београда. Прошлог месеца представљен је фото колектив BELGRADE RАW, а 26. маја нам је гостовао дизајн инкубатор НОВА ИСКРА, о којем је говорио генерални менаџер Марко Раденковић. Модератор презентације био је Филип Ковачевић.

Након више од две и по године припрема, дизајн инкубатор НОВА ИСКРА је 6. децембра 2012. године званично отворио врата свог мултифункционалног радног простора површине 350 м2 у центру Београда. Група менаџера и предузетника у култури са разноликим, деценијским искуством у локалним, регионалним и међународним пројектима, развила је јединствену платформу која интегрише три главна нивоа активности - пионирску COWORKING иницијативу у региону Југоисточне Европе; ИНОВАЦИОНУ ПЛАТФОРМУ која обухвата едукативне програме и локалне и међународне пројекте из поља креативности, иновација и друштвено одговорног дизајна; и коначно, услуге и тренинг програме из домена КРЕАТИВНОГ ПОСЛОВАЊА, који су намењени савременим компанијама и клијентима, дизајнерима и предузетницима.

НОВА ИСКРА ради и сарађује са великим бројем приватних и јавних институција, као и са стално растућом мрежом од преко 250 креативних појединаца из региона Југоисточне Европе. Сви сарадници део су једне од три различите мреже чланства: DESIGNERS LAB, CREATIVE HUB и INDUSTRY HUB.

novaiskra.com
Велика сала
21. МАЈ ′15. Свечана додела књижевне награде „Лаза К. Лазаревић“ за 2015. годину Свечана додела књижевне награде „Лаза К. Лазаревић“ за 2015. годину
Музички програм: група хора ОШ "Лаза К. Лазаревић"
Велика сала
19. МАЈ ′15. 2. циклус предавања о јапанској књижевности У уторак, 19. маја у Културном центру одржано је друго предавање о јапанској књижевности из периода од 17 до 20 века. Драгана Петровић, јапанолог и Соња Вишњић Жижовић, уредник издавачке куће „Кокоро“, говориле су о периоду од 1600 до 1868 године када је Јапан био у миру и самоизолацији, процвату уметности, књижевности и позоришта. Представљен је Мацуо Башо, који важи за једног од највећих хаику песника, не само у време када је живео, већ и данас, а његове се многе песме сматрају ремек-делима јапанског песништва. Прича о Уеду Акинарију, писцу сјајних прича о духовима била је публици веома интересантна. Његова књига „ Приче кише и месец“ је и данас најчитанија књига у Јапану, чувена је по врхунском стилу и ненадмашној вештини приповедања. Обухваћен је и период модерне литературе који почиње са владавином Меија када се Јапан отвара ка Западу и европском утицају. Велика сала 28. АПР ′15. Брзалице „Брзалице“, изложба калиграфије Марија Рњак, МА примењени уметник
Изложбу прати трибина на којој ће у фокусу бити теме као што су: типови писма код Срба, о редакцијама, о појму диглосија, као и о калиграфском развоју писања код нас.
О темама писма говори мр Катарина Јанковић Поповић, о калиграфији код нас говори ауторка.
Велика сала
24. АПР - 8. МАЈ ′15. Изложба Мине Глоговац Самостална изложба слика Мине Глоговац, академске сликарке из Београда, проф. на Академији примењених уметности у Београду
Отварање изложбе:
Петак, 24. април, 19:00 сати
Галерија
21. АПР ′15. Фото колектив Belgrade Raw У оквиру пројекта Центар за савремену уметност биће одржана презентација Фото колектива Belgrade Raw Галерија 16. АПР ′15. 1. циклус предавања о јапанској књижевности Издавачка кућа „Кокоро“, Београд
1. циклус предавања о јапанској књижевности
Књижевност од 7. до 17. века
Мит о настанку Јапана и капитално дело „Прича о Генђи-ју“
Записи из колибе од десет стопа (Хођоки), превела са јапанског Соња Вишњић
Предавач: Драгана Петровић, јапанолог
Велика сала
14 - 24. АПР ′15. Две деценије стваралаштва Ивана Станића Обележавање две деценије ликовног стваралаштва Ивана Станића
Отварање изложбе:
Уторак, 14. април у 19:00 сати
Галерија
9. АПР ′15. Кућа сећања и заборава Представљање романа „Кућа сећања и заборава“, аутора Филипа Давида, добитника 61. НИН-ове награде за књижевност
О књизи ће говрити
*Писана у препознатљивом стилу угледног аутора, „Кућа сећања и заборава“ је један од најаутентичнијих романа новије српске књижевности, наводи Лагуна која је до сада објавила и његове романе „Сан о љубави и смрти“ и „Ходочасници неба и земље“. *
Велика сала
8. АПР ′15. Место у мећави У сусрет УРМ! Представљање књиге „Место у мећави“ – аутор, Алексадар Жикић

О књизи

Књига «Место у мећави» осликава најизражајнији портрет једног рок уметника у домаћој публицистици, на суптилан начин тумачећи околности из којих је изникао мит о Милану Младеновићу, гитаристи, певачу и вођи Екатарине Велике.

Стварајући у турбулентном и несигурном времену, отишао је са сцене и из физичког живота поражавајуће прерано, остављајући за собом ону ретку врсту наслеђа која се заснива колико на особености уметничког израза толико и на етичкој непоткупљивости ствараоца.

Место у мећави истинита је прича о таквом ствараоцу, атмосфери у којој су настајале необично значајне песме, бенду изузетних музичара трагичне судбине – прича потресна али лишена патетике, лирска и драматична у исто време, поткрепљена аутентичним сведочанствима и посебно одабраним ауторским фотографијама Небојше Бабића.

Александар Жикић рођен је 1959. у Ваљеву. Први текст изашао му је у магазину Џубокс. Објавио је више од хиљаду текстова у већини релевантних југословенских и српских листова, углавном из области рокенрола и поп културе. Као новинар деловао је у свим медијима. Са групом С.Т.Р.А.Х. снимио је ЕП Месец. Аутор је драма Елвира је кул!, Overdouz и Плес авети и књига Фатални рингишпил – Хроника београдског рокенрола и Whisкy: Ватра из воде. Члан је Tennessee Squire Association и почасни грађанин покрајине Мур, Тенеси, САД. Магистрирао је сведенборгијанску теологију на Academy of the New Church Theological School у Брин Етину, (Филаделфија), Пенсилванија, САД. Члан је прогресивног америцана бенда The LVCZ. Тренутно живи и ради у Београду.
Велика сала
3. АПР ′15. Стваралаштво Драган Великић - Стваралаштво Велика сала 23 - 28. МАР ′15. Путујући биоскоп Од 23. до 28. марта реализована је недеља немачких филмова под називом „Путујући биоскоп“ у реализацији Гете института и Културног центра. Шапчани су погледали избор од десет филмова са ГЕТЕ ФЕСТА из 2012, 2013. и 2014. године. Назив филмова који је био на репертоару је следећи: Љубавне шницле, Време канибала, Хана Арент, Џек, Вољене сестре, Оно што остаје, Барбара, Друга домовина, Almanya и Између светова. Мала сала 20. МАР ′15. Стихови ће рећи Шапчани обележили Светски дан поезије у Културном центру
У петак, 20. марта у књижари Културног центра одржано је подне поезије под називом „Стихови ће рећи“, поводом обележавања Светског дана поезије (21. март), који је UNESCO установио 1999. године са циљем да подржи језичку разноврсност кроз песнички израз. Учешће су узели песници и рецитатори кроз казивање стихова и разговор о поезији.
Књижара
16 - 20. МАР ′15. Песниче народа мог Од 16. до 20. марта 2015. реализовано је општинско такмичење рецитатора "Песниче народа мог". Такмичили су се рецитатори у три категорије: најмлађи узраст од првог до четвртог, средњи узраст од петог до осмог и најстарији узраст – средњошколци Велика сала 12. МАР ′15. 365 језичких цртица, Виолета Бабић Kњига 365 језичких цртица намењена је свима онима који желе да говоре и пишу правилно. У њој читаоци свих узраста могу да пронађу одговоре на различита језичка питања и да тако обнове знања из граматике и правописа, као и да разреше језичке недоумице које имају. Програм је намењен основцима.
О књизи говори ауторка.
Велика сала
5. МАР ′15. Напет шоу Представљање књигоалбума „Напет шоу“ – аутор, Марко Шелић – Марчело
Јединствена збирка савремене поезије и проницљивих, свежих, аналитичних, али и људски топлих портрета света који нас окружује

О књизи

Иако већ навикнути да нам Марко Шелић – Марчело директно у лице говори истину, без обзира на то да ли су у питању његови прозни текстови или поезија, он је поново успео да нас изненади: овога пута „књигоалбумом“. Скенирање реалности и анализу разлога због којих смо данас безмало сви актери једног „Напетог шоуа“ налазимо у Марковим текстовима песама које се налазе на албуму (а који је саставни део ове књиге) и у есејима које поред Марка потписују редитељ Кокан Младеновић, писци Давид Албахари, Михајло Пантић и Павле Зелић, афористичар Далибор Ђорђевић, рок критичар Петар Јањатовић, колумниста Дража Петровић, мировни радник Милан Цолић, психолог и психотерапеут Владан Беара и координаторка организације АСТРА Елена Крсмановић.

«Напет шоу» је и фотопортрет овог друштва, затеченог у раскораку између лошег сада и горег сутра. „То јест, хоће ли бити боље? Неће.“, каже Марко, и одмах потом заборави шта је рекао, па пише, пева, говори и изнад свега живи као да ипак хоће, и као да је баш он тај који ће својим људским и уметничким чињењем превалити, претегнути овај свет на светлију страну. А зашто? Зато што само тако човек може и сме да живи: у напетости, која је друго име за оно кад не даш и баш не даш и ето не даш пауцима да премреже небо.
Теофил Панчић

Марко Шелић Марчело рођен је у Параћину, 22. 01. 1983. године. Пише прозу, новинске колумне и музику. По струци би био професор српског језика и књижевности, да га од тога не дели још који испит. Објавио је четири студијска албума – De facto (2003), Puzzle shock! (2005), Трећу страну медаље (2008) и Децу и Сунце (заједно са својом групом Филтер, 2010), те роман Заједно сами (2008), збирку текстова О људима, псима и мишима (2009), роман Малтерего – књига прва: Рубикова столица, и стотинак колумни за разне редакције. Посебну пажњу јавности скренуо је текстовима својих песама, којима је завредео признања попут награде ТВ Метрополис (најбоља песма) и Даворин за 2006. и 2009. годину (најбољи урбани/рок албум), а спот за Позериште први је српски спот уврштен у World chart express европског МТВ-а.
Велика сала
27. ФЕБ ′15. Сусретања У петак, 27. фебруара одржано је уметничко вече под називом „Сусретања“, ауторке Јасмине Јанковић, књижевнице из Београда. Вече љубавне поезије и премијерна поставка изложбе честитки из периода од 1900 до 1940 године вратила нас је у период када је преписка била одраз присности између драгих људи. Захваљујући Јасмини и њеној колекцији честитки, на тренутак смо осетили снажну и драгоцену димензију комуникације која се заувек изгубила.
Сретање старог и новог доба и сретање два бића у нити љубави, били су основно полазиште наше гошће да публици сликовито пренесе мисли и осећања, одабиром своје лирике и аутентичне изложбе.
Велика сала
25. ФЕБ ′15. Бранислав Нушић – живот и дело Представљање монографије Бранислав Нушић – живот и дело, проф. др Рашка В. Јовановића. О књизи ће, осим аутора, говорити Драгана Бошковић, новинарка Вечерњих новости. Одломке из књиге читаће глумци шабачког позоришта Анета и Иван Томашевић
Издавач: ЈП „Службени гласник“
Монографија је објављена поводом 150 година од Нушићевог рођења и у њој су веома детаљно изнети живот и обимно стваралачко дело једног од најплоднијих и најпопуларнијих српских писаца.
Нушић је својим делом обележио српско драмско стваралаштво, и то не само за живота. Његов утицај осећа се и данас, у 21. веку!
20. ФЕБ ′15. Дан матерњег језика Обележавање Дана матерњег језика (21. фебруар)
У књижари Културног центра реализоваће се креативне радионице са ученицима основних и средњих школа у циљу промовисања језичке културе и разноврсности, као и вишејезичности.
Велика сала
19. ФЕБ ′15. Приповетке једнога каплара Бранислав Нушић „Приповетке једнога каплара“
Приповеда: Зоран Ћосић
Музику изводи: Нина Ћосић
У оквиру циклуса „Читалиште", глумац Народног позоришта Зоран Ћосић и његова супруга, обоиста Симфонијског оркестра РТС -а, Нина Ћосић дочараће говором и музиком, свет Нушићевих мало познатих „Приповедака једнога каплара''.
Прва објављена књига Бранислава Нушића “Приповетке једнога каплара” обухвата период српско-бугарског рата вођеног с краја 1885. до почетка 1886. године и чини је двадесетак прича који представљају хронолошки низ догађаја описаних богатим и колоритним језиком.
29. ЈАН ′15. Наши дани Монодрама „Наши дани“
Адаптирао, режирао и игра: Радослав Рале Миленковић
Текст представе настао је драматизацијом сатиричних песама В.П.Диса (Наши дани и Химна) и најзначајнијих приповедака Радоја Домановића, (Страдија, Данга и Мртво море) који је оштро, критички беспоштедно и духовито сликао власт свога времена, огрезлу у корупцији и насиљу.

Улаз слободан!
Велика сала
25. ДЕЦ ′14. „Desde de alma“ Новогодишњи концерт гитаристе Уроша Дојчиновића „Desde de alma“ уз пратњу гудачког квартета „Мозаик“ и удараљке Ружице Аранитовић. Програм концерта “ Desde de alma ”, назван по истоименом валцеру Аргентинке Росите Мело, забележен на Дојчиновићевом првом ЛП- албуму у издању ПГП-РТБ, слушаоце води у свет виртуозних али и лирских тонова, који истовремено презентују врхунско техничко умеће и маестралну интерпретацију уметника. Композиције посебно креиране за ову прилику, углавном инспирисане фолклорним звуцима, премијерно представљају богату тонску лепезу дела која одишу аутентичним етно звуцима Медитерана, Балкана, севера Европе и Латинске Америке. Поједине су настала из музичког пера великана попут: Н. Паганиниа, Л. Бокериниа, Ф. Тареге или Ј. Родрига, док су аутори специјалних музичких аранжмана Ф. Зувадели, П. Торес, Р. Дyен, али и српски композитори Д. Кнежевић и П. Милојковић, као и сам Дојчиновић.

За протеклих 40 година, до данас једини званични двоструки доктор гитаре, Урош Дојчиновић је делујући као извођач, композитор, музиколог, педагог и музички публициста, остварио преко 3000 наступа широм света, велики број радио и телевизијских емисија, одржао више стотина стручних предавања, мајсторских семинара и учешћа у раду различитих домаћих и међународних жирија. Објавио је преко 600 стручних радова и снимио више од 60 дискографских издања (ЛП-плоча, музичких касета, ЦД и ДВД албума), за различите издавачке фирме у Европи, Америци и Азији. За своје вишеструко уметничко деловање награђен је са преко 50 медаља, плакета, диплома и других признања у земљи и свету, а 1992. године са својом гитаром промовисан и у почасног америчког грађанина.

Четвртак, 25. 12. 2014. године
у 20:30 часова
сала Културног центра
Велика сала
17. ДЕЦ ′14. Бајка о Крцку Орашчићу У среду 17. децембра, у пуној сали Културног центра изведена је балетска представа за децу «Бајка о Крцку Орашчићу». Ову необичну новогодишњу причу деца су пратила са великим интересовањем, а изнад свега била су одушевљена балетом. На познату музику Чајковског, балерине ансамбла «Више од игре», шармирале су наше најмлађе посетиоце. Велика сала 10 - 12. ДЕЦ ′14. Сто година Великог рата У години обележавања стогодишњице Првог светског рата Културни центар је организовао школски квиз „Сто година Великог рата“. У такмичење су укључене све школе са територије града, а квиз је намењен ученицима осмог разреда. Кроз дружење и забаву, учесници квиза ће утврдити и проширити своја знања из националне историје овог доба, а посебан акценат биће на историји града и околине. Велика сала 4. ДЕЦ ′14. Вукова путовања Изложба Вукова путовања, упознала је студенте Високе струковне школе за образовање васпитача о путовањима Вука Караџића, од његовог родног Тршића, Лознице, Троноше преко Карловаца, Београда, Кладова, па до најзначајнијих европских метропола Беча, Санкт Петербурга, Будимпеште, Варшаве и др. На овај начин студенти су се упознали са најзначајнијим догађајима у његовом животу, са посебним освртом на његов реформаторски и сакупљачки рад. Истовремено, ова изложба је студентима наговестила значај различитих узајамних културолошких утицаја просвећене европске средине на Вука али и трага који је Вук својим радом оставио на европској културној и научној сцени. Изложбом је делимично обухваћен и Вуков приватни живот али и његови највећи успеси на професионалном плану, познанства са људима који су припадали самом врху европске интелектуалне елите као и многобројна признања која је током свог живота добијао од различитих владара и институција. Изложба још једном истиче важност кретања, путовања, културолошких повезивања и ставља у први план дух модерности који је Вук Стефановић Караџић унео у српску културу још у 19. веку. Велика сала 23. ОКТ ′14. Концерт дувачког квартета Невски У четвртак, 23. октобар 2014. године у 20 часова, у сали Културног центра одржан је концерт дувачког квартета „Невски“. Овај необичан наступ замишљен као музичко позориште са мноштвом шаљивих скечева одушевио је бројну публику. Утисак добре забаве и веселог расположења, како код извођача тако и код публике, чине овај концерт несвакидашњим, посебно када имамо на уму устаљене норме које важе за концерте класичне музике. Велика сала 16. ОКТ ′14. Српско писмо и језик кроз историју У поводу обележавања 200. годишњице од објављивања Вукових дела "Писменице сербскога језика" и "Мале простонародне славеносербске пјеснарице", Културни центар је 16. 10. 2014. године са почетком у 13 часова, организовао изложбу са предавањем на тему „Српско писмо и језик кроз историју“, ауторке мр Дајане Ђедовић. Велика сала 6 - 10. ОКТ ′14. Дечја недеља У уторак, 7. 10. дружили смо се са писцем. У госте нам је дошао Душан Поп Ђурђев аутор за децу, младе и оне који су то некада били. Зато његови читаоци, било деца, било одрасли, морају тренутно да промене узраст - деца да порасту, а одрасли да подетиње. Показао нам је како се може играти речима и сликама, и открио нам поезију на другачији начин.

У среду 8. 10. са сликарком Драганом Ђурђевић одржали смо креативну радионицу вајања на тему, «Але нам не фале». На забаван и креативан начин предшколци су од пластелина правили своје омиљено чудовиште, односно љубимца из маште, као и драге животиње из бајки или цртаћа.
26. СЕП ′14. Европски дан језика И ове године, у нешто другачијем амбијенту, у сали Шабачког позоришта, обележили смо Европски дан језика. Поред промоције различитих језика старог континента, један од циљева ове манифестације је и масовност. Са свих четрнаест школа са територије града прославили смо различитост, културну разноврсност, промовисали другарство и учење страних језика на забаван начин. Велика сала 24. СЕП ′14. Закотрљај ме око света У среду, 24. септембра у великој сали Културног центра, Снежана Радојичић из Београда, проф. књижевности, а по вокацији писац и путник на бициклу око света, одржала је веома занимљиву трибину са својих путовања на која се отиснула пре три године покушавајући да оствари животни сан, да на бициклу пропутује свет. Написала је на својим путовањима књигу „Закотрљај ме око света“.
Да је Снежана позната великом броју људи којима је хоби бициклизам, уверила нас је и препуна сала њених фанова не само из Шапца већ и из других градова. Присутни су пуна два сата били отиснути заједно са Снежаном на „Путу око света“, слушајући занимљиве приче других култура и цивилизација. Причу је пратио филм најзанимљивијих ситуација са путовања.
Велика сала
12. СЕП ′14. Месец младог аутора У петак, 12. сптембра у Културном центру представљено је стваралаштво песника Владимира Перића у оквиру традиционалне манифестације „Месец младог аутора“. Шапчани су имали прилику да присуствују веома занимљивом приступу представљања поезије како путем видео пројекције тако и другачијим начином читања и разумевања поезије. Водио се дијалог на тему „Писање као... потрага за идентитетом, шта је занат , експеримент, дах колектива, о сусрету (сукобу) теорије и праксе и остављање трага у времену“. Свака подтема била је поткрепљена поезијом аутора. Перић веома храбро барата са уметничком формом стиха играјући се речима и бојама као са Рубиковом коцком. Даје себи слободу да речи слаже по етапама водећи рачуна о форми, ритму, значењу, а све у сврху језика.
Владимир Перић рођен је у Шапцу, живи и ради као проф. српског језика и књижевности у Крагујевцу. Докторирао је на ФИЛУМ-у са темом „Аутобиографска социјална и поетичка маргина дадаизма Драгана Алексића“.
Велика сала

Учитај