Представљање књиге ,,Митови српске историје“

Представљање књиге историчара Дејана Ристића под насловом ,,Митови српске историје“, у издању ,,Вукотић Медиа“,  одржано је у среду 5. фебруара 2020. године са почетком у 19 сати у Културном центру у Шапцу.

            У програму представљања књиге учествовали су  историчар др Александар Узелац, виши научни сарадник Историјског института у Београду, и аутор историчар Дејан Ристић.

            Сваки народ, па и наш, поред осталог, одувек је тежио томе да успостави или, тамо где је то сматрано потребним, обнови временом искидане нити историјског, културолошког, језичког, идентитетског, верског или државотворног континуитета.

Та и таква потпуно разумљива потреба доводила је у појединим историјским раздобљима до својеврсног национално-романтичарског буђења или, пак, заноса током кога историчари уочавају поновно оживљавање, па чак и отворено креирање симболички прворазредно важних идентитетских и историјских елемената народне традиције, легенди и митова.

Овај феномен посебно је уочљив у раздобљу читавог XIX, а у нашем случају и у последњим деценијама XX и почетком овог века.

Њега је, међутим, пратила једна, истина глобална, појава која се на најједноставинији и најјаснији начин може дефинисати појмом ,,измишљање традиције”.

Ни наша култура није лишена бројних примера мање или више свесног измишљања личности, догађаја, па чак и мисли које смо бивали склони да приписујемо истакнутим историјским личностима.

            Књига која је пред читаоцима носи наслов ,,Митови српске историје”.

Иза тог сажетог описа крије се жеља аутора да заинтересованима понуди осврт на поједине драгоцене сегменте националне прошлости и културног наслеђа који се, уистину, налазе на размеђи историјске стварности и традиције, односно легенде и мита.

            Она није намењена историчарима, већ најширем кругу читалаца који желе да обогате и, изнад свега, објективизују своја знања из националне историје.